Delen vinden we super lief

Niemand zal het echt durven toegeven, maar in tijden van economische crisis waar velen er op achteruit gaan, is geld van groot belang en brengt geld zeker geluk in je leven. Mijn inziens zorgt een goed gevulde portemonnee voor een geluksgevoel en een grotendeels zorgeloos leven. Ik besef heel goed dat ik niet mijn geld ben, dat geluk hier niet volledig van afhangt, maar het speelt zeker een cruciale rol in ieders leven. Het kan je leven ook bepalen, of een onbedoelde richting geven als je het niet hebt. De vraag triggert me dan ook nog altijd, want maakt geld gelukkig, of echt niet? Of maakt het ontbreken ervan ongelukkig…. we zochten het uit.

Maakt geld gelukkig

De definiëring van geld kennen we wel, maar over de definitie van geluk kunnen we nog lang doorpraten. Want wat is geluk precies? Als ik er in mijn omgeving naar vraag krijg ik verschillende antwoorden;

Het wonen in een fijn huis, reizen maken naar onbekende plekken, een goed zorgstelsel, opleidingen mogen en kunnen volgen, eigen keuzes maken familie, vrienden, gezond kunnen eten… de reacties varieerden en er zitten dingen tussen die geld kosten. Daarom heb ik de keuze gemaakt om fulltime te gaan werken. Ik ben niet vies van hard werken en kijk altijd uit naar mijn salaris, maar maakt dat harde werken mij daadwerkelijk gelukkig? Mijn gezin staat op nummer 1 en het moederschap is soms best lastig combineren. Zou minder werken en dus minder geld. niet veel gelukkiger maken, vraag ik mezelf zeker wel eens af.

maakt geld gelukkig, badkamer, make over, renovatie badkamer,
Maakt geld echt gelukkig? Water uit een gouden kraan smaakt toch echt hetzelfde ….

Geluk en geld

Daarentegen is mijn werk ook mijn passie en zorgt dat ook voor een waardevolle invulling van mijn leven en levensgeluk. Al op jonge leeftijd heb ik hard leren werken en wilde ik financieel onafhankelijk zijn. Mijn ouders lagen in scheiding toen ik jong was waardoor ik altijd mijn eigen boontjes leerde doppen. Toch liet mijn grote liefde mij inzien dat er meer was dan hard werken, studeren en mezelf proberen te bewijzen voor de buitenwereld. Geld maakt niet gelukkig, of toch wel. Het moederschap leerde me dan ook veel.

Kortrijk citytrip tips, lille, bijzonderheden Lille, kortrijk, rijssel, vakantie belgie, hotel Damier, review Kortrijk, belfort, graven van vlaanderen
Reizen maakt me gelukkig

Taboe

Geluk zit hem bij velen in de kleine dingen, al word ik zelf ook blij van dingen die geld kosten. Hoe blij word jij van een theaterbezoek, of als je mag rondfietsen op je nieuwe E-bike? Een avond uit met vriendinnen geeft een energieboost en hoe gelukkig word je als je die mooie winterjas, waar je spontaan verliefd op werd, zonder zorgen kunt kopen. gewoon om jezelf eens te verwennen. Het zijn enkele voorbeelden van materiale dingen waar ik blij van kan worden, en die geld kosten. Ook bij kinderen zie je de wens voor merk X, omdat ze er dan denken bij te horen, terwijl je ook weer niet mag pochen dat je te veel hebt, want dat wekt afgunst op. Geld is dan ook maar een raar fenomeen. maar het gelukshormoon kun je er wel mee aanwakkeren…

Kortrijk citytrip tips, lille, bijzonderheden Lille, kortrijk, rijssel, vakantie belgie, hotel Damier, review Kortrijk, belfort, graven van vlaanderen
Ik voelde me een koningin in Hotel Damier te Kortrijk. Met geld kom je op plekken en openen deuren die normaliter gesloten blijven, maar of geld voor geluk op lange termijn zorgt, blijft de vraag…

Rijkste van de wereld

Als je een dak boven je hoofd hebt , een goed gevuldige koelkast en een plek om te overnachten, ben je rijker dan 75% van de wereld. Als je überhaupt geld op de bank hebt staan, behoor je zelfs tot de je 8% rijksten van de wereld. En als je dit kunt lezen, realiseer dan dat je gelukkiger bent dan 2 billioen mensen op deze aarde die niet eens kunnen lezen, of de tools hebben online te kunen gaan. Dr Elizabeth Lindsey belicht dit op een bijzonder wijze op haar Linkedin pagina en vertelt daarbij dat we stil moeten staan bij onze eigen situatie. Tel je zegeningen, wees gul naar je medemens, wees liefdevol, heb geen spijt van je genomen keuzes en deel dit met je naasten. Het zaadje van compassie bij een ander zaaien zorgt voor zoveel meer geluk dan een goed gevulde portemonnee.

Geld en je toch arm voelen

En toch geven onderzoeken aan dat geld gelukkig maakt. Het volgende verhaal intrigeerde me dan ook: In 2009 pleegde de op 5-na rijkste Duitser Adolf Merckle zelfmoord omdat hij miljoenen verloor bij een zakelijke deal. Hij was overigens nog steeds biljonair, maar dat deed er niet toe. Zijn geld had hem niet gelukkig weten te maken. En dit voorval blijkt niet op zichzelf te staan. In de wereld van geld, luxe en glamour schuilt een donkere wereld waar schijn bedriegt en dat ons laat zien dat je met veel geld geen garantie hebt op een groot levensgeluk.

welk waddeneiland, texel, eiland. teso, eiland, citytrip texel, juttersmuseum, vvv texel , schaapboerderij
De naamkaam van de vier belangrijkste gelukshormonen serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine kun je zelf positief beïnvloeden

Ik ben er dan ook van overtuigd dat het grootste gevoel van rijkdom gevormd wordt als je zelf mensen uit de armoede weet te helpen en dit op een duurzame wijze voortzet. De armsten op deze wereld zijn vaak het rijkst in die zin dat ze overlevingsvaardigheden beheersen en gelukkig zijn met hele kleine dingen. Zij weten mentaal sterker uit de strijd te komen.

Hun sociale status is dan ook gebasseerd op hoeveel overlevingskennis je hebt, in plaats van hoeveel diamanten, goud, of olie je bezit. Des te meer je de behoefte voelt om overdadige luxe aan de wereld te laten zien, des te armer je eigenlijk bent.

hottub, tuin van de Hermitage Apeldoorn
Mijn grootste geluk en welzijn

Mijn rijkdom

In de huidige maatschappij lijkt rijkdom gepaard te gaan met luxe en materiele zaken, maar als je goed kijkt naar geluk, draait het om veel meer dan dat. Zelf heb ik tijden gekend dat ik de eindjes aan elkaar moest knopen waardoor ik dankbaar ben voor de financiële situatie waarin ik me nu bevind. En dat ik dit kan delen met de maatschappij maakt me rijk. Geld zorgt voor veel gemak en pas als je het hebt, kun je zeggen dat het niet gelukzalig is., want…..

Je kunt een huis bouwen, maar geen thuis
Met geld kun je een klok kopen, maar geen tijd
Ook kun je met geld een bed kopen, maar slaap is niet te koop
Voedsel is ook te koop, maar zin in eten is een ander verhaal
Ook is een dokter te koop, maar geen goede gezondheid
Verzekeringen zijn met geld te krijgen, maar veiligheid is niet te koop
Met materiële rijkdom kun je niet alles kopen,
staar je dus niet blind op het verdienen van veel geld…

gelukkig, geld maakt gelukkig, geluk kun je kopen,, vriendschap, afscheid, heimwee, verhuizen
Als je een vriend nodig hebt, BEN dan eerst een vriend
Als je het moeilijk hebt, WEES dan eerst medelevend voor anderen.

Conclusie

Mijn persoonlijke conclusie is dan ook dat geld niemand rijk maakt, integendeel, bij iedereen wekt het de begeerte naar nog meer geld. En als je voortdurend bang bent om je geld kwijt te raken of je best doet er meer van te vergaren, kan dat zwaar op je schouders liggen. Dit zijn overigens niet de mensen waar ik graag mee om ga. Geld geef ik dan ook graag uit en deel mijn geluk, gevulde koelkast en eettafel graag met anderen. Zij het met cadeaus, geld waarmee ik voedsel- of kerstpakketten kan maken, of een ander direct mee kan helpen. Hierin maakt geld me gelukkig omdat ik de middelen heb om van geld meer geld te maken voor een ander. De dankbaarheid die getoond wordt, laat me rijker voelen dan welke Chanel tas dan ook.

magie, positief, positiviteit, mindset, geluk, gelukkig zijn
Ziekte, ruzie, dood en een scheiding treft een arm en rijk persoon even hard. Als je echter wel goede financiële middelen hebt, kun je wel sneller verhuizen als de vlam in pan is gevlogen. En als je ziek bent wil je je geen zorgen hoeven maken om geld. geld zorgt voor veel gemak, dat een dun lijntje is naar geluk.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief