Barcelona is een stad vol verrassingen, waar je op elke straathoek iets nieuws kunt ontdekken. Met zijn unieke mix van historie en moderne flair is het een bestemming die cultuur, avontuur en heerlijk eten combineert. Voor mij en mijn echtgenoot was het extra bijzonder om hier ons 20-jarig samenzijn te vieren: drie dagen lang vol ontdekkingen, samenzijn en verbinding. In dit artikel zet ik onze persoonlijke highlights uiteen, vol tips en bezienswaardigheden die je niet wilt missen, met uiteraard ook wat eerlijke minpunten van zo’n grote stad.
Voor kunst- en architectuurliefhebbers: Gaudí’s Barcelona
1. Sagrada Família: Deze iconische basiliek is toch wel één van Gaudí’s grootste meesterwerken waarvan de allereerste steen werd gelegd in 1882. Het is de ‘Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie’ waar bijna voortdurend aan wordt gebouwd. Alleen tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. Toen Gaudí overleed in 1926 door een tragisch tramongeluk, was slechts een klein deel van zijn aandeel voltooid. Tot op de dag van vandaag wordt er aan gewerkt en zijn we al zo’n 150 jaar verder. Zorg zeker dat je tickets vooraf koopt want het aantal bezoekers is beperkt en het is al maanden vooruit volgeboekt. Het is echt een must-see waar je geen spijt van zult krijgen.
2. Park Güell: Dit park is een kleurrijke oase waar Gaudí’s fantasie volledig tot leven komt. Oorspronkelijk was de, destijds kale berg, bedoeld als luxedroom- woonwijk dat werd gebouwd in opdracht van zakenman Eusebi Güell. Door gebrek aan interesse werd het uiteindelijk omgevormd tot een park met zijn sprookjesachtige mozaïeken, slangenbank en iconische salamander. Er werden uiteindelijk maar 2 huizen gebouwd, waaronder het woonhuis van de beroemde architect zelf waar hij jaren woonden om vervolgens in de Sagrada Família te gaan wonen. Het andere gebouw is omgebouwd tot basisschool dat toch wel een droomplek is om je jeugdjaren te spenderen.
Let op: toegang tot het park is tegenwoordig betaald en een ticket vooraf reserveren is noodzakelijk. Wij hadden zelf een rondleiding maar je kunt er met gemak zelf rondlopen en je online iets inlezen aangezien er weinig nieuws verteld werd. Ik had meer aan mijn time to momo boekje dan aan de gids dat toch een slordige 56 Euro had gekost voor 2 personen( 75min)
3. Casa Batlló en Casa Milà: In de chique ‘Passeig de Gràcia‘ liepen we langs de meest luxueuse winkels waar het bij window shopping bleef. En na het bewonderen van de Luss Vuitton winkel, Chanel, of Loewe, waren daar de twee fantasierijke gebouwen op zo’n vijf minuten afstand lopen van elkaar vandaan. De gevels van Casa Batlló en Casa Milà zijn versierd met prachtige, organische vormen en kleuren. Binnen kijk je nog meer je ogen uit en zie je Gaudí’s bijzondere aandacht voor detail: hij ontwierp zelfs de meubels zelf. Sla ook hier de lange rijen over door vooraf toegangstickets te kopen! Tickets Casa Batllo en tickets Casa Mila.
De Levendige Straten van Barcelona
4. Las Ramblas: Ons hotel lag in ’t hart van Barcelona, een steenworp afstand van Plaça Catalunya waardoor we veel over de Ramblas liepen. Het is ook wel de ader door de stad, een iconische boulevard, dat altijd levendig is met straatartiesten, kraampjes en toeristen. In de avond wordt het wel grimmig en duiken de drugsdealers en daklozen op. Je ziet ze hier in groepen azen op de naieve toeristen die zich nietsvermoedend laten beroven.
Het nabijgelegen Plaça Reial is een aanrader om te gaan eten. Het is een charmant, doch ietwat commercieel plein met hoge palmbomen en sfeervolle terrasjes. Let ook zeker op de iconische lantaarnpalen dat ook wel de eerste kunstwerken zijn van Gaudi. Een fijne plek om de flanerende toeristen te bewonderen terwijl je nipt aan je sangria.
5. Mercat de la Boqueria: Midden op Las Ramblas ligt deze kleurrijke markt. Hier proefden wij de beroemde jamón ibérico en ontdekten we dat de markt al sinds de 13e eeuw bestaat, ooit als openluchtmarkt voor verse producten. Leuk om doorheen te wandelen en de geuren en indrukken in je op te nemen.
Voor de sportliefhebbers: Camp Nou
6. Camp Nou Experience: voor voetbalfans is dit een leuke beleving, maar aangezien het een date-trip is, laat ik dit aan zijn mannenweekenden over! Dit stadion werd in 1957 geopend en is het grootste van Europa. Tijdens de stadiontour wandel je door de kleedkamers, langs de grasmat en zie je de trofeeën die FC Barcelona door de jaren heen verzamelde. Momenteel wordt het stadion verbouwd en trainen ze bij het olympisch stadion complex, maar de rondleiding biedt nog steeds een bijzondere inkijk in de wereld van Barça. Reserveer hier vooraf de tickets.
Ontdek Barcelona per Fiets
7. Fietstour door de stad: Fietsen door Barcelona is een aanrader en bovendien een ideale manier om de stad te verkennen. Overal op de weg kun je fietsen via een app gebruiken en overal in de stad weer parkeren. Ook kun je kiezen voor een fietstocht met een Nederlandse gids, die je verhalen vertelt over de verborgen pareltjes en de historie van Barcelona. De stad is verrassend fietsvriendelijk, met veilige paden die je langs hoogtepunten als het strand en de haven laten fietsen .
Historische bezienswaardigheden in Barri Gòtic
8. Barri Gòtic: De Gotische wijk voelt als een reis terug in de tijd met zijn smalle straatjes en eeuwenoude gebouwen. Hier liepen we graag doorheen en was toch wel mijn favoriete hang-out. Je vindt hier pittoreske pleintjes zoals Plaça Sant Jaume, waar geschiedenis voelbaar wordt. In dit oude stadsdeel ontdek je de verborgen schoonheid van middeleeuws Barcelona en is ieder steegje even charmant.
9. Basilica di Santa María del Mar: Deze gotische kerk uit de 14e eeuw is gebouwd door en voor de inwoners van de wijk en ook wel een prachtig voorbeeld van de pure Catalaanse gotiek. Het interieur met hoge gewelven en glas-in-loodramen is indrukwekkend, en het gebouw zelf ademt rust. Sávonds zagen we er regelmatig muzikanten die de sfeer nog meer levendig maakten!
10. Palau de la Música Catalana: Dit concertgebouw hieronder op de foto, is een modernistisch meesterwerk met een kleurrijke gevel en een interieur vol glas-in-loodramen. Bijzonder detail: het werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, een tijdgenoot van Gaudí. Het bijwonen van een concert is helemaal een bijzondere ervaring mocht je naar een bijzondere ervaring zoeken.
Voor de foodies
11. Tapas en Paella: overal in de stad kun je genieten van heerlijke paella en authentieke tapas. Een leuk weetje is dat de oorsprong van tapas in de kleine hapjes ligt die werden gebruikt om een glas wijn of bier af te dekken, zodat er geen vliegjes in kwamen. We hadden geen last van vliegjes maar konden uiteraard de verleiding niet weerstaan. Dit weekend stodn datn ook in het teken van terrasjes, barretjes, cocktails, tapas en fun.
12. Culinaire routes: Barcelona is een paradijs voor fijnproevers, en in Poble-sec ontdekten we de beste tapasbars. Deze wijk staat bekend om zijn levendige sfeer en talloze eetgelegenheden, waar je Catalaanse delicatessen kunt proeven, van vermout tot ‘pinchos’ (tapas op een stokje).
Voor natuurliefhebbers en avonturiers
13. Montjuïc: Het groene hart van Barcelona, waar je via de kabelbaan naar boven zweeft voor een panoramisch uitzicht over de stad en de haven. Montjuïc was ooit de locatie voor de Olympische Spelen van 1992 en is nu een uitgestrekt park vol wandelpaden, tuinen en het imposante kasteel. We gingen er heel eerlijk niet naar binnen. De kabelbaan vonden we geinig genoeg en genoten van het uitzicht. We hadden in de Dordogne al dermate veel kastelen bewonderd dat we deze lieten schieten voor een vervroegde lunch. Een goede reden om terug te komen aangezien er hier zeer veel geschiedenis heeft afgespeeld.
14. Telefèric de Montjuïc: De kabelbaan biedt een spectaculair uitzicht op de stad en de Middellandse Zee. De naam Montjuïc betekent letterlijk ‘Joodse berg’, wat verwijst naar de historische begraafplaats die hier ooit lag. Om bij de Telefèric de Montjuïc te komen, kun je het beste uitstappen bij metrostation Parallel (lijnen L2 en L3) en overstappen op de Funicular de Montjuïc. Deze funicular brengt je naar het beginpunt van de kabelbaan. Een andere optie is metrostation Espanya (lijnen L1 en L3), vanwaar je door het park kunt lopen of een korte busrit kunt nemen om bij de kabelbaan te komen. Je kunt een ticket ter plekke kopen voor de kabelbaan, of skip the line met een ticket vooraf.
15. Montjuïc Castle: Bovenaan de kabelbaan ligt dit historische fort met een roerig verleden. Gebouwd in de 17e eeuw en gebruikt als verdedigingsfort en gevangenis dat nu is omgetoverd tot een museum met een fantastisch uitzicht over Barcelona.
16. Barcelona Bus Turístic: De hop-on-hop-off bus is perfect voor wie de stad op een ontspannen manier wil ontdekken. Je kunt in- en uitstappen bij alle hoogtepunten en krijgt onderweg interessante informatie over de plekken die je passeert. Wij hebben het zelf overgeslagen en met namen heel veel gewandeld, al lijkt het ons wel ideaal als je een korte trip naar Barcelona hebt gepland en geen highlight wil overslaan in zeer korte tijd. Zo plannen we met ons gezin een middelandse zee cruise met MSC die ook Barcelona een dag aan doet. Bestel eenvoudig hier je tickets.
Activiteiten voor jong en oud
Ook bezoeken we graag musea, of ondernemen we leuke activiteiten naast sw culinaire hoogtepunten. Onderstaande tips zijn een aanrader voor jong én oud(er).
17. CosmoCaixa Wetenschapsmuseum: Kinderen kunnen zich hier uitleven met interactieve experimenten en tentoonstellingen. Een van de highlights is de ‘bomenzaal’, die een stukje Amazonewoud naar Barcelona brengt.
18. Barcelona Zoo: De dierentuin ligt in het Parc de la Ciutadella en is ideaal voor een ontspannen dagje uit. Hier woonde ooit de beroemde albino-gorilla Snowflake, die een internationale beroemdheid werd. Klik hier voor tickets.
19. Stranden van Barceloneta: De stranden bieden een fijne afwisseling tussen het sightseeing. Vroeger was Barceloneta slechts een vissersdorp, maar nu is het strand aangelegd als onderdeel van de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van 1992. Onmisbaar bij lekker weer.
20. Poble Espanyol: Dit openluchtmuseum op Montjuïc neemt je mee op een reis door Spanje’s diverse architectuur. Het werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 en is de ideale plek om Spaanse ambachten en gerechten te ontdekken. Hier kun je ambachtslieden zien werken aan traditionele kunstwerken en unieke souvenirs kopen. We vonden wel dat het ietwat achterstallig onderhoud had, maar dat wijten we maar aan het laagseizoen. Het terras vonden we een fijne plek na heel veel gewandeld te hebben.
Festivals en cultuur
21. La Mercè: Dit grootste stadsfestival wordt elk jaar in september gevierd, met concerten, vuurwerk en de beroemde menselijke torens (castellers). Als je in april in Barcelona bent, kun je ook de ‘La Diada de Sant Jordi’ meemaken. Op 23 april geven mensen elkaar rozen en boeken, een Catalaanse traditie die de dag van de liefde en literatuur viert. Op geen enkele dag in het jaar gaan er meer rozen over de taonbank dan deze 23 april!
22. Primavera Sound Festival: Een paradijs voor muziekliefhebbers, waar indie- en popmuziek samenkomen tijdens dit wereldberoemde festival aan de kust. Zeker de moeite waard als je er dat weekend bent!
23. Flamenco avond: Op verschillende plekken in de stad kun je een flamenco-optreden bijwonen. Hoewel flamenco oorspronkelijk uit Zuid-Spanje komt, is het ook in Barcelona een geliefde kunstvorm. Hier moeten we zelf voor terugkomen en nam daarom een magneet mee om me hier aan te herinneren. Mijn oma stuarde me voeger altijd postvcards met een flmaneco danseres er op dat toch wel pure nostalgie is.
Gerelateerde blog: Onze 8 tips voor een romantisch weekendje weg
Onze Persoonlijke Tips voor een Zorgeloze Reis
24. Tickets op tijd kopen: Vooral voor populaire attracties zoals de Sagrada Família en Park Güell is het essentieel om vooraf je tickets te reserveren. Dit voorkomt lange wachttijden en teleurstellingen waar we over mee kunnen praten. Voor ons zit er niets anders op dan toch echt terugkomen om de Sagrada Familia van binnen te bewonderen!
25. Hola BCN Pas: Met deze pas kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer. Een handige en voordelige optie als je van plan bent veel te reizen. Zelf hebben we veel gewandeld en was het niet nodig om veel in de metro of bus te verblijven. Wel hebben we eenmalig een losse metro ticket gekocht naar een lcoatei verderop maar de rest hebben we te voet ontdekt en richting Park Guell hebben we de taxi gepakt dat de 10,- absoluut waard was. Tickets bestel je hier snel en eenvoudig.
26 Let op je spullen: Zoals in elke grote stad, is het slim om op je waardevolle spullen te letten, vooral op drukke plekken zoals La Rambla. Barcelona staat er om bekend dat de tasjesdieven op jacht zijn! Wees altijd zeer allert!
Conclusie: ontdek het ware Barcelona
Barcelona heeft me weten te intrigeren met de veelzijdigheid in activiteiten, charme en gastvrijheid. Het is een stad waar je telkens iets nieuws ontdekt, waar moderne kunst en historie in elkaar overvloeien, en waar je als reiziger wordt omarmd door de energie en cultuur. Voor ons was het een korte vakantie met zijn tweetjes en weten dat we terugkomen om de kinderen deze stad te laten ontdekken! Deze geweldige stad zal me nog lang bijblijven en bood momenten van ontspanning, me-time en samen gewoon even niets moeten en even helemaal niets doen!
Liefs Marjolein
Volg je Olivette al op Facebook |Youtube| Instagram, of Pinterest? We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.