Mijn zoontje (6) was niet weg te slaan bij de keyboard op een verjaardag bij vrienden thuis. We kunnen er niet meer omheen dat hij passie voor muziek begint te ontwikkelen. Hij liet zelfs limonade en taart aan zich voorbij gaan en bleef liedjes en deuntjes oefenen. Hij heeft gevoel voor muziek en pikte het snel op. Ook bij zijn oma speelt hij graag op de piano, maar een piano is wel gelijk een groot oplawaai in huis. Zelf ben ik niet muzikaal geschoold en heb het stiekem wel gemist. Mijn kinderen zou ik het graag meegeven als ze hier uiteraard interesse voor hebben als hobby.
Cadeautip
Met de naderende verjaardag van zoonlief besloot ik op zoek te gaan naar een kwalitatieve piano keyboard ook al stond het niet specifiek op zijn verlanglijstje. Een digitale piano is nooit een miskoop met drie kids denk ik dan maar zo. . Ik dook in de wereld van kinder keyboards en piano’s waarbij ik antwoord vond op de volgende vragen én antwoorden:
- Wat zijn de basis vereisten voor de aanschaf van een digitale piano, of keyboard voor kinderen? Wat is het verschil tussen een digitale piano versus een keyboard en hoeveel toetsen zijn handig. En last but not least: wat zijn reeële kosten voor een goede keyboard?
Keyboard voor dummies
Het keyboard werd in de jaren ’80 de plaatsvervanger voor het orgel die uiteraard veel te groot was voor in huis. Met de ingebouwde speakers en diversiteit aan tonen en ritmes kun je alle kanten op. Er kan volop muziek mee worden gemaakt. De keyboard staat nog steeds op mijn netvlies als de ‘one man show’ tijdens vakanties die een hele band vertegenwoordigd! Met het geluid van een saxofoon of gitaar kun je echt een hele show weggeven.
En als je er nog wat drums aan toevoegt, heb je een tof optreden. Mijn zoontje vond dit helemaal te gek, ook al vond hij het zonder alle poespas ook tof om traditioneel piano te spelen. Met gekleurde stickertjes op de toetsen kon hij al snel wat liedjes spelen.
Instapmodel
Wij gingen op zoek naar een basis keyboard waarmee mijn zoontje(7) de basistechnieken onder de knie kan krijgen en er echt plezier in zou gaan krijgen. De aankoopprijs is uiteraard ook belangrijk. We kopen dan ook niet gelijk een duur geavanceerd keyboard met allerlei functies die hij waarschijnlijk niet eens zal gebruiken. Voor hetzelfde geld kopen we het beste van het beste en kijken ze er na een week niet meer naar om. Een bedrag van zo’n 100-200 euro kun je al wel snel neerleggen voor een keyboard. Maar welk model is nu een verstandige keuze?
Hoeveel toetsen heb je eigenlijk nodig?
Het meest voorkomende aantal toetsen bij een keyboard is 61 toetsen (5 octaven) en 76 toetsen (6 octaven). Ik kijk vooral naar de 61 toetsen.
- 61 toetsen (5 octaven). 61 (aanslaggevoelige) toetsen zijn vaak de minimum eis voor keyboardles. Je hebt dan voldoende ruimte om met 2 handen te spelen. Voor kinderen een heel goed instapmodel.
- 76 toetsen (6 octaven). Voor het wat zwaardere geschut en ingewikkeldere composities kies je voor meer toetsen. Voor een beginner als mijn zoontje is dit nog net even een stap te ver.
Er zijn ook kleinere maten voor kinderen die worden gebruikt in combinatie met een computer (MIDI of USB aansluiting).
Leren spelen
Keyboard leren spelen is leuk, maar niet heel eenvoudig! Om je hierbij te helpen worden, zijn sommige keyboards uitgerust met lichtgevende toetsen of met ingebouwde lesmodules.
- Lichtgevende toetsen. Keyboards met lichtgevende toetsen hebben ingebouwde songs waarbij de toetsen oplichten voordat je ze in moet drukken. hartstikke handig natuurlijk waarmee je gemakkelijk en spelenderwijs keyboard leert spelen. Dit is voor verschillende niveaus aanwezig zodat je je keyboard stapje voor stapje leert kennen.
- Ingebouwde lesmodules. Veel keyboards hebben ingebouwde lesmodules waarbij het stap voor stap leert bespelen. Je leert bijvoorbeeld noten lezen, akkoorden spelen, het timen van een aanslag, en om verschillende muziekpartijen van een nummer te spelen. Met deze lesmodules wordt zoonlief in rap tempo een echte muzikant.
- Stickertjes Voor de allerkleinsten kun je gelijk met noten beginnen, maar ook stickertjes bieden uitkomst. Dit zag ik bij vrienden van ons en mijn zoontje kon in rap tempo vader Jacob spelen. Hij had er zichtbaar plezier in
Extra’s
Ook zijn er extra items die je erbij kunt kopen. Ik licht er een paar uit!
Voetpedalen
Sommige keyboards hebben aansluitingen voor voetpedalen. Met een sustainpedaal houd je bijvoorbeeld tonen langer aan en het volume of het timbre van bepaalde tonen kun je beïnvloeden met expressiepedalen. Dit is voor ons de volgende stap. Hij moet überhaupt eerst nog het ‘Beethoven’ en ‘Berend botje’ leren spelen! We lopen niet te hard van stapel!
Opname
Er bestaan keyboards waarbij je het gespeelde intern kunt opslaan of extern via een SD kaart of USB stick. Sommige keyboards hebben zelfs een mixer, waardoor je verschillende muziekstukken kunt inspelen en later kunt samenvoegen. Dus mocht zoonlief de feeling er voor hebben, dan weet ik wat hij volgend jaar op zijn verjaardag krijgt! Ook wel handig voor ons jubileumfeest als we 12,5 jaar getrouwd zijn! Hij heeft nog even de tijd om te oefenen!
Conclusie
Wanneer we kijken naar het geluid en de must haves, is het lastig kiezen. We kiezen graag voor een redelijke prijs, een goede hoeveelheid toetsen om de basis van schalen en arpeggio’s te leren. En uiteraard het aantal beschikbare geluiden en klank kwaliteit nemen we ook in overweging. Als niet-kenner lastig en we hoeven niet the top of the bill, maar ietwat kwaliteit is wel fijn..
Het kiezen van een keyboard is dan ook wel zeer subjectief. De uiteindelijke beslissing hangt echt af van je individuele behoeften en bij ons is een basic keyboard voldoende. Wij willen graag dat het goed klinkt en niet noodzakelijk veel geluiden hoeft te hebben die je hij niet zal gebruiken. Wel moet het een plug-in hebben voor een koptelefoon! En zo geschiedde…
Onze keyboard
Voor nu hebben we een Yamaha gekocht op marktplaats voor 75€. Een ouder model zodat mijn zoontje het eerst kan ontdekken en uitproberen. het is een ouder besje, en echt een instapmodel, maar voor nu helemaal o.k. De keyboards blijven zich ontwikkelen en worden steeds vernuftiger. Als zoonlief over een jaar nog steeds fan is van piano spelen, weten we wat hij krijgt.
Liefs Olivette,
Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube| Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat