Voor velen valt de vakantie naar Griekenland in het water door code oranje. We gaan niet bij de pakken neer zitten en halen al het goede van Griekenland onze kant op! Te beginnen met de nr. 1 Griekse olijfolie Altis. We bestelden het op Amazon en besloten om Griekenland nog meer in huis te halen door enkele Griekse gewoontes over te nemen. Op de rijksbegroting na is heel veel in Griekenland perfect. Zo hebben Grieken de heerlijkste gerechten, de beste olijfolie, te gekke tradities, fijn weer en fantastische, verse, zongerijpte producten. Maar ook qua activiteiten en gezelligheid weten de Grieken waar ze het over hebben.
We vertellen met plezier hoe eenvoudig het is om thuis het Griekenland vakantiegevoel te creëren door enkele Griekse producten, of gewoonten in je eigen achtertuin(tje) over te nemen zonder die ingewikkelde taal te hoeven leren. Daar hebben we immers Google Translate voor! Lees je mee?
1.Bouw je taverne als in Griekenland
De Nederlandse zomers hebben steeds vaker Griekse temperaturen waardoor we steeds vaker de schaduw opzoeken. Een Griekse taverne, of veranda in de achtertuin is dan een betaalbare oplossing.
Een eenvoudige pergola van de bouwmarkt met een overkapping van kunststof golfplaten en bamboestokken, of een stuk zeil en je hebt een echte Griekse taverne. Misschien nog wat extra verlichting, kaarsjes, bloemen, een pot witte verf en het is compleet. Als je dan ook nog de blauw-witte Griekse kleuren toepast, is het plaatje compleet.
Bekijk bij de voorbereiding vooral naar foto’s van het eiland ‘Santorini’. Daar hebben ze een bepaalde kleurencombinatie van wit met blauw waarmee jij je achtertuin snel Grieks kan maken. Op die manier krijg je al snel het Griekenland gevoel. Als je dan ook nog kiest voor fijne tuinmeubelen en mediterraanste planten dan heb je al snel een stukje Griekenland in je eigen achtertuin.
2.Grieks eten
Griekse gerechten maken is geen probleem met de diversiteit aan verse producten in Nederland. Salades met verse tomaat en feta, moussaka uit de oven, souvlakispiezen… met het assortiment in de supermarkt kun je alle kanten op. Wij maken vaak een Griekse salade met olijven en fetakaas in de olijfolie met knoflook. Ook een bijgerecht zoals tzatziki maken is ‘appeltje eitje’.
Door geraspte komkommer met knoflook in een bakje magere yoghurt te doen, ben je al een heel eind. Online staan plenty recepten om dat te verfijnen met dille, citroensap, zwarte peper en zeezout. Nog een eenvoudig bijgerecht is ui-ringen met basilicum. Als drankje daarbij is retsina, een witte wijn met een harssmaak, heerlijk.
Bekender is ouzo, maar dat wordt als voorafje gedronken, en raki na het eten is echt voor de liefhebber. Door de combinatie van de drankjes en bijgerechten kun je een typisch Nederlandse barbecue, of anders een mixed grill, in een handomdraai een Grieks tintje geven. Als je op een mooie zomerdag in je taverne van zulke bijgerechten en drankjes serveert, heb jij die Griekse vakantie in huis.
3.Griekse origine
Olijfolie maakt deel uit van het Mediterraanse dieet en helpt bij diverse chronische ziekten. Dit komt mede door de polyfenolen, natuurlijke verbindingen in olijfolie met antioxiderende en ontstekingsremmende kenmerken. Een mond vol, maar samengevat is olijfolie heel gezond. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dragen de polyfenolen uit olijfolie zelfs bij aan de bescherming van bloedlipiden (bloedvetten) tegen oxidatieve stress.
Deze heilzame werking treedt al op bij een dagelijkse inname van 20g olijfolie. Het is dan ook niet vreemd dat de Grieken al genieten van de 100% plantaardige olie van Altis sinds het bedrijf 90 jaar geleden werd opgericht.
4. Blijf wel Nederlander
Na een tijdje wat Griekse gewoontes te hebben gehad zul je veel gebruiken uit Griekenland over gaan nemen. Zo gebruiken we zelf steeds vaker de Altis olijfolie in het eten en ontbijten we steevast met Griekse yoghurt. Let er overigens wel op dat je Nederlander blijft en geen Griek wordt. Probeer belasting te blijven betalen, als je een ritje maakt met de brommer zet dan een helm op en bovenal was na het eten de borden af.
Borden kun je namelijk heel goed hergebruiken, het is onnodig om deze aan diggelen te gooien. Neem dus zeer zeker al het goede van de Grieken over…
5.Recepten rechtstreeks uit Griekenland
Tabbouleh met groenten en vinaigrette van citrus, gekruid met munt
Bereidingstijd: 60’
Kooktijd: –
Niveau: Makkelijk
Voor: 4-6 personen
Ingrediënten
- 200 gr. bulgur
- 3 bosuien, fijngehakt
- 50 gr. gebakken rode pepertjes, in reepjes gesneden
- 8-10 cherrytomaatjes, in halfjes gesneden
- 1 bosje munt, fijngehakt
- 1 bosje peterselie, fijngehakt
- 70 ml. Altis Extra Vierge Olijfolie
- Sap en schil van ½ middelgrote sinaasappel
- Sap en schil van 2 citroenen
- Peper & Zout
Bereiding:
- Week de bulgur in 400 gr. warm water en het sap van 1 citroen.
- Giet de bulgur af en plaats in een grote schaal en voeg daaraan toe de groenten, het sap van de citrusvruchten, zout, peper en olijfolie.
- Marineer de tabbouleh 1 uur in de koelkast en dien dan op.
- Tip: voeg fijngehakte koriander toe aan de salade
Koude Tomatensoep met Fetakaas
Bereidingstijd: 5’
Kooktijd: –
Niveau: Makkelijk
Voor: 4 personen
Ingrediënten
- 600 gr. rijpe tomaten, gepeld
- 80 gr. fetakaas
- 15 gr. augurken
- 5 basilicumblaadjes
- 5 muntblaadjes
- 6 kleine roggebeschuitjes
- 1 teentje knoflook
- 70 ml Altis Extra Vierge Olijfolie
- versgemalen peper
- peper & zout
Bereiding:
- Maal alle ingrediënten behalve de basilicum fijn in de blender op hoge snelheid.
- Serveer in een diepe schaal en garneer met de basilicum.
Ontdek meer heerlijke recepten en maak kennis met de Altis familie op https://www.altis.com.gr/en-gr.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat