Delen vinden we super lief

“Mama, waarom, waarom zijn bananen krom….” “Waarom wordt het donker en waarom moet ik eigenlijk naar bed!” “Waarom bel je oma en waarom gaan we fietsen”. Tijdens een wandeling in het park, een fietstocht, tijdens het badderen, of als ze me helpen in de keuken… Je kunt wachten op de vraag ‘Waarom”! Vele peuters kunnen hun dag er mee vullen en stellen bij alle activiteiten duizend-en-één vragen.

waarom, deltas

De waarom-fase is bij de meeste ouders wel bekend en we gaan er bij ons thuis in mee. Want met het antwoord ‘daarom’, komen we niet meer weg. “Daarom is geen reden mama’, hoor ik steevast. Het ‘Waarom? een eerste vraag-antwoordboek biedt uitkomst voor kids tussen de 5 en 8 jaar oud.

‘Mama, waarom smelten ijsjes’ WAAROM?
Welke ouder hoort deze vraag niet 100x op een dag!

Voor kinderen die alles willen weten!

Het stellen van de vele ‘waarom vragen’ is een essentiële stap in de ontwikkeling van een kind en maakt deel uit van het leerproces dat ze doorlopen. Bij het eigen maken van de taal en het vergaren van kennis, zijn het goede vragen. Het is dan ook aan ons om hier een goed antwoord op te geven. In het begin waren het eenvoudige vragen die begonnen met ‘wat’, ‘waar’ & ‘wie’.

Daar had ik een snel antwoord op en het antwoord werd ook geaccepteerd. Bij de ‘waarom vragen’ is dat net even gecompliceerder. Daar pak ik dan ook graag een boek bij als hulpmiddel.

Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek | 9789044758658 | Catherine Ripley | NUR 210 | €16,95 | 144 blz | geb 26,2 x 20,7 cm | volledig in kleur

Ingewikkeldere vragen

Zo rond 2- 4 jaar willen kinderen weten waarom ze gapen, of waar de zon s’nachts heen gaat. Om hier goed antwoord op te kunnen geven, mogen we aan de bak en vergt het meer denkwerk bij zowel kinderen en ouders. Ze vragen nu echt om feiten en willen hiermee eigen gedachten onder woorden brengen. Het formuleren van een ‘waarom vraag‘ is een stuk moeilijker dan de ‘wat-, wie-, en waar-vragen’. Kinderen willen er dan ook veel mee oefenen en lijken onstilbaar.

‘Mama waarom plakt stroop’

Oefenen met het ‘waarom’

Kinderen willen graag oefenen met deze vragen en aan ons de schone taak om hier op in te spelen. Keer op keer geven we er een fijne draai aan en kom ik met gepaste antwoorden. Helaas vinden ze m’n antwoorden niet altijd genoeg en blijven ze vrolijk doorvragen. Langleven mijn smartphone om het antwoord op te kunnen zoeken. Daarnaast heb ik een heerlijk boek die ik er op na kan slaan. Met als extra positief punt; ik kan de vragen voor zijn!

Het goede van al dat ‘ge-waarom’

Een peuter leert onwijs veel van al die vragen en stiekem vind ik het leuk als ze zo nieuwsgierig zijn. Ze leren dat het goed is om dingen te willen begrijpen en weten, wat de ontwikkeling stimuleert. Het is ook nog eens een kunst om vragen te leren stellen, het antwoord te verwerken en daar vervolgens weer op te reageren. Het is dan ook belangrijk de vragen serieus te nemen en antwoord te geven. Ook al weet je het antwoord niet exact, je kunt er vast een heel verhaal omheen draaien. Het gaat de kindjes vaak ook om de interactie. Het antwoord is niet altijd even belangrijk.

Lastige vragen

Recent vroeg mijn zoontje waarom opa dood was, of waarom hij begraven was in het bos (urnsteen). Dit zijn hele lastige vragen. Ook al leek het onmogelijk om te antwoorden, ik waagde het er op! We hadden eigenlijk een heel fijn en serieus gesprek, waarop de kindjes al hun vragen konden stellen. “want papa huilt soms mama” Mijn hart huilde en smolt tegelijk en realiseerde dat kindjes daar mee kunnen zitten. Door het erover te hebben, nam ik zorgen bij ze weg en begrepen ze het veel beter. Ze vonden het ook maar wat interessant dat mama alle antwoorden wist.

Ze voelden zich serieus genomen en niet afgeremd in het stellen van vragen. Er zijn immers geen domme of rare vragen en wil ze er ook niet in remmen. Wanneer een peuter vraagt waarom het waait, wil het echt nog niet weten hoe het meteorologisch ontstaat. Dan is het vaak genoeg om te zeggen dat dat komt omdat het herfst is.

Het antwoord

Het is niet niks om antwoord te geven op al die uitdagende vragen. Waar ze de fantasie vandaan halen is indrukwekkend. Een kort duidelijk antwoord volstaat vaak! Enorm uitbreiden in het verhaal maakt het alleen maar onduidelijk. Voor je het weet stopt het ge-waarom. En het is heus geen drama om later op een vraag terug te komen. We leggen alles met liefde uit, maar in de winkel ga ik niet in op al te serieuze vragen over leven en dood. En voor het slapen gaan stel ik de smoesjes en vragen parade ook graag uit. Deze tactiek werkt niet meer. Ze proberen door heel veel ‘waarom vragen’ te stellen hun bedtijd uit te stellen, maar mama trapt daar niet meer in haha.

Boekentip: Waarom? Een eerste vraag- en antwoordboek

In dit eerste vraag- en antwoordboek worden veel mysteries op een duidelijke en eenvoudige manier ontrafeld. Je kind komt alles te weten over het ‘hoe en waarom’ van wat er gebeurt in huis, in de natuur, in de supermarkt of op de boerderij. De schrijfster Catherine Ripley is een expert in het beantwoorden van vragen van kinderen door haar werk als redactrice van een kindertijdschrift. Destijds begon ze een verzameling aan te leggen van vragen van jonge lezers. Ze bezocht scholen en bibliotheken en heeft zich er op toegelegd om wetenschappen leuk en begrijpbaar te maken voor kinderen. Catherine heeft verschillende succesvolle kinderboeken op haar naam staan. e vinden het echt een aanrader met leuke verhaaltjes en vrolijke illustraties die antwoord geven op al hun ‘waarom-vragen’.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief