Delen vinden we super lief

Je bent moeder geworden van het mooiste en leukste kind van de wereld. Naarmate dat kind wat ouder wordt, merk je dat het toch wel snel huilt, snel moe wordt en al snel overprikkelt raakt. Je kind lijkt ook erg gevoelig voor sfeer en trekt zich vaak terug. Ook kan je kindje heel uitbundig en blij zijn als mensen in zijn of haar omgeving dat ook zijn. Hoogsensitief gedrag uit zich ook in gedeprimeerde karaktereigenschappen en dat ze snel van slag zijn als er mensen in de buurt zijn die neerslachtig of verdrietig zijn.

rotklusjes van het ouderschap

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht

Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Daarom zijn we in de wereld van hoog sensitiviteit gedoken. Want is mijn kind wel hoogsensitief, of is het meer een modetrend?

Wat is hoogsensitief, of hooggevoeligheid?

Vind jij, je partner of iemand anders in de omgeving van je kind hem of haar wel eens een zeurpiet? Een “Jantje Lacht, Jantje Huilt”? Zeg je misschien zelf ook wel eens tegen je kind dat het zich niet zo moet aanstellen? Duw je kind dan vooral niet in een hokje, of zie het als een fase, misschien is er namelijk meer aan de hand! Ook ik merk het bij drie kinderen dat het fijn is als ze allen opgewekt en vrolijk meedoen. Maar ieder kind en karakter is anders en heeft een andere benadering nodig.

hoogsensitief

Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief.
Het gaat er om hoe je met overprikkeling omgaat

Internet geeft antwoord?

Als je gaat ‘googlen’ op de eigenschappen en karaktertrekjes, komt je vaak de term ‘hoogsensitief‘ tegen. Ook op het schoolplein hoor ik de term vaak waardoor ik er ben ingedoken. Mijn zoontje is gevoelig, trekt zich soms terug en legt vaak zijn handen over zijn oren. Hoogsensitief wordt ook wel hooggevoelig genoemd en iemand die hoogsensitief is wordt een HSP genoemd: een Hoog Gevoelig Persoon. Om mijn zoontje gelijk ‘hoog gevoelig’ te noemen, ben ik er verder ingedoken.

Hoog sensitiviteit kan negatieve en positieve kenmerken hebben. Feit is dat iemand hoogsensitief geboren wordt; je bent het al bij je geboorte, je kunt het dus niet worden. Het is echter geen stoornis, maar een karaktereigenschap. Er zijn dus geen pilletjes tegen de verschijnselen ervan en je kind mankeert echt niets! het heeft enkel een andere handleiding!

Sensitieve kinderen krijgen andere etiketten
zoals overgevoelig, verlegen, teruggetrokken of neurotisch

Kenmerken van hooggevoeligheid:

De filter om prikkels binnen te krijgen werkt niet optimaal bij hoog gevoelige kinderen. Ze zijn uitermate gevoelig voor allerlei omgevingsprikkels zoals lawaai, geuren of emoties. Het verwerken van informatie duurt ook langer en wordt diepgaander en nauwkeuriger aangepakt. Er is dan ook meer tijd nodig om hier van bij te komen. Als ouder is het dan ook een uitdaging om open te staat voor de valkuilen rond je hoog sensitieve kindje. We willen immers zorgen voor een veerkrachtiger en weerbaarder kind waarbij de talenten tot uiting komen. En daar kun je als ouder een grote rol in spelen! In het kort:

– De negatieve kenmerken: gevoelig, ontvankelijk, kwetsbaar en vatbaar, last hebben van kriebelende kleding, snel schrikken.
– De positieve kenmerken: genieten, invoelend, veel en snel dingen opmerken.

moeder stereotypering types

Wat merk je van hooggevoeligheid bij baby’s en peuters?

Wellicht herken je bij je baby of peuter de volgende kenmerken of herken je de kenmerken van je kind als je terugdenkt aan zijn of haar babytijd:
– Alleen willen slapen in eigen bedje
– Snel van slag zijn bij veranderingen
– Bij jou willen zijn
– Panisch reageren toen het voor de eerste keer met zand of gras in aanraking kwam.
– Schrikken bij fel licht of harde geluiden.

Wat merk je ervan bij de basisschoolleeftijd?

Misschien had je nog niets van bovenstaande kenmerken bij jouw kind gemerkt, maar begonnen de kenmerken duidelijker naar voren te komen sinds hij (of zij) naar school ging:
Stressgevoelig: opzien tegen een test of optreden
– Opzien tegen evenementen die belangrijk zijn en waar veel kinderen bij elkaar zijn: Sint, de schoolreis
– Erg gehecht aan structuur, waaronder ochtend, of bedrituelen
– Op zichzelf zijn: niet de behoefte hebben om met veel kinderen te spelen
– Perfectionistisch: het is nooit goed genoeg
– Last hebben van bepaalde kleding

hoogsensitief, burn out, moederschap, werk

Slechte ouders

Het kan zijn dat het de leerkracht van je zoon of dochter opvalt, maar jou nog niet. Dat maakt je nog geen slechte ouder: de leerkracht ziet jouw bloedje in een totaal andere omgeving dan jij. Bovendien ziet de leerkracht heel veel kinderen en kan het daardoor ook zien in hoeverre een leerling ander gedrag vertoont dan het ‘gemiddelde‘ kind. Wij werden er bijvoorbeeld op gewezen dat ons zoontje liever niet bij de speelgoedhoek zit vanwege de harde geluiden. Ook thuis is hij hier gevoelig voor. Bepaalde karaktereigenschappen, herken ik, maar zeker niet allen.

hoogsensitief, rotklusjes van het ouderschap

Online test:

Er bestaat een online test die je kunt invullen om een indicatie te krijgen of en in welke mate jouw kind een HSP kan zijn. Deze test gaat over veel kenmerken die op jouw kind van toepassing kunnen zijn. Elaine Aron heeft deze test ontwikkeld. Zij heeft de test geïntroduceerd in de psychiatrie.

Wat kun je doen om het jouw kind zo comfortabel mogelijk te maken?

Stel je voor dat je bovenstaande test hebt uitgevoerd en dat daaruit blijkt dat jouw kind inderdaad een HSP is. Wat dan? Je krijgt gelukkig ook tips hoe jij en je kind om kunnen gaan met deze karaktereigenschap, zonder dat je een watje of een drama queen van je kind hoeft te maken. Een kind dat hooggevoelig is, kan normaal functioneren; hij of zij heeft alleen voelsprieten voor bepaalde dingen. Daar kun je een heel eind in mee gaan, maar er zijn, zelf voor jouw eigen HSP’ertje, ook grenzen!

Ieder kind kruipt op zijn tijd in zijn schulpje

Hoe kun je helpen?

Als ouder kun je je kind stimuleren om de krachten en talenten te ontwikkelen:

– Zorg voor structuur, een vaste dagindeling, ook in het weekend is heel belangrijk voor een HSP.
– Straal rust uit, als jij rust uitstraalt werkt dit door op je kind.
– Deel dingen die je kind moet doen op in ‘hapklare brokken‘. Zorg dat het de tijd krijgt om alles een voor een af te werken.
– Wees voorspelbaar: dit heeft erg met structuur te maken.
– Toon begrip voor de emoties die je kind laat zien, maar…
– Hoogsensitiviteit is geen excuus om bepaalde dingen wel of niet te mogen of te hoeven: Wees daar heel duidelijk in naar je kind toe. Het is wel zo fijn om thuis de vrede te bewaken.

Een kindercoach?

Wellicht kan een kindercoach helpen om je kind bepaalde handvatten te geven om met zijn hoogsensitiviteit om te gaan. Kindercoaches kennen de manieren om oplossingen uit het kind zelf te halen. Dit doen ze door samen met het kind op zoek te gaan naar zijn sterke punten en hem zo helpen om met zijn zwakkere punten om te gaan. Behandeling bij een kindercoach is kortdurend en laagdrempelig en er wordt geen dossier over je kind opgebouwd.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram  Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief