Delen vinden we super lief

Waarin onderscheidt jullie club zich? Wat is jullie succesvolste actie, of welke is wellicht helemaal misgegaan? Bij iedere sport, vrijwilligers, of serviceclub hangt de vlag er anders bij en toch zijn er vele overeenkomsten tussen sterke en kwakkelende (Lions) clubs . 

Hoe de clubidealen in de statuten omschreven staan, kan met de huidige werkelijkheid nogal verschillen. Niet zo gek als je bekijkt dat de eerste Nederlandse Lions Club 1 Host uit 1951 stamt. Gaandeweg kan een club zijn eigen pad bewandelen, meegaan met de tijd, of juist in het verleden blijven hangen. Als founding member van een jonge gemixte Amsterdamse club stond ik aan de tekentafel van de statuten. Na vele jaren succesvolle (fundraise)acties opgezet te hebben, liepen we gaandeweg toch ergens vast….

Lions in de mineur

Lions Save the earth musical

De fut was uit onze club, het enthousiasme was ver te zoeken en het leek alsof een kleine groep leden het werkt verzette. De acties liepen op de automatische piloot, de zingeving mistte en het aantal leden stagneerde. Daarnaast schitterden Lionsleden van afwezigheid, of meldden ze zich last minute af voor een eetvergadering. Ook het samenkomen aan de bar, waar we de avond in vriendschap afsloten na een Lions bijeenkomst, bleef uit.

Gerelateerde blog: Lions, een sterk merk, of een elitair tafereeltje?

Hoe dan? Dit willen we niet!

Wij willen als Lion van betekenis zijn en niet inspiratieloos doorkrabbelen. We gingen terug naar de basis om er als volwassenen aan te werken. Maar hoe pak je dat aan? Je wilt immers niemand tegen het zere been stoten. Met de WeServe gedachte in ons achterhoofd werden de pijnpunten besproken. 

Snel werd duidelijk dat je als Lionsclub enkel successen boekt als je een objectief en expliciet, omschreven doel hebt. Een gezamenlijk doel en gezamenlijke activiteiten doet waar alle leden zich medeverantwoordelijk voor voelen. Al snel bleek dat we diverse pijnpunten moesten aanpakken. Vergaderingen waren niet gestroomlijnd, duurden te lang en leden hadden het gevoel dat er vergaderd werd, om te vergaderen. Ook werd het pijnpunt over de inactieve leden besproken. 

Grote Pubquiz Lions

Actieplan

We maakten de struggles en uitdagingen van ieder lid bespreekbaar door de communicatie aan te gaan. Door de jarenlange vriendschap en collegialiteit konden we als club wel tegen een stootje en openheid. We wilden weer terug naar die actieve club waar ruimte is voor diverse initiatieven en waar we ieders talent weer kunnen laten gelden. Handen-uit-de-mouwen acties versus fundraising.

Gerelateerde blog: Ieder zijn kracht binnen de Lionsclub – Column in het Lions Magazine

Het was tijd voor actie en samenwerking en zo geschiedde. Na deze brainstorm sessie nam ieder lid zijn eigen verantwoordelijkheid, was bereid om te overleggen, maakte heldere afspraken en kwam die na, met respect voor alle mede-lions. 

lions magazine, lions club, charity, goede doel
Het hele Lions magazine is hier in te kijken

Meningsverschillen liggen altijd op de loer, neem dat van mij aan, maar in een veilige omgeving vertrouw je elkaar en kan je veilig feedback geven. Destijds keken we vooruit, werden concrete acties uitgevoerd en verbindingen versterkt. De schwung was er als vanouds weer. Inmiddels heb ik de transfer gemaakt naar Apeldoorn Appelthorn waar ik echt mijn draai heb gevonden en ook hier hebben we onze uitdagingen. Des te mooi om te zien hoe hier mee omgegaan wordt! Communicatie is daarin echt cruciaal!

Gerelateerde blog: Serviceclub lidmaatschap begint met het ‘waarom’ – Column Lions magazine

Tot slot

Het begint met het geloof in elkaar en in jezelf. Wanneer ik je spreek op de aankomende Nationale conventie, of internationale conventie en de vraag zou stellen waar jouw club in uitblinkt, hoop ik dat je een korte elevator pitch paraat hebt staan waar jij echt trots op bent… En mocht het momenteel vast lopen, ga dan het gesprek aan met jouw club. Uiteindelijk draait het Lionisme om verbinding, vriendschap, inzet, humor en saamhorigheid.

Marjolein Goedhardt-Westerbaan
Lions Club Appelthorn – Apeldoorn

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief