Delen vinden we super lief

Alweer meer dan 30 jaar geleden begon de rage die Pacman heet. Ja echt, in de jaren 80 werd dit retro spel voor het eerst door Arcade uitgebracht en tegenwoordig kent bijna iedereen het gele happertje, gebaseerd op een pizza. Twee jaar na de lancering was er zelfs een geanimeerde serie van te zien op TV. En dat van een videogame! Recent zag ik het oranje spookje uit PacMan zelfs als slechterik in de film Wreck-it Ralph. Pacman is echt tijdloos!

Old school

Ben je voor 1980 geboren, dan weet je zeker hoe je het spel moet spelen en zijn de kleurige karakters je ongetwijfeld bekend. Nu manlief jarig is, vonden we dit een gepast thema om aan zijn verjaardag te koppelen. Je kunt het zo gek maken als je wil op je eigen PacMan themafeest. Slingers, cadeautjes in thema en qua verkleedkleding kun je je hart ophalen. We hebben het Pac-Man lettertype gedownload om onze eigen uitnodigingen te versturen voor een digitaal online Zoom feestje.

Ook probeer ik uit te zoeken of ik in mijn eigen woonwijk PacMan kan spelen zoals Google op 1 april ooit als grap heeft gelanceerd en dat vervolgens razend populair werd.

Onderdeel van de hype

Als veertiger heb ik ook een bijdrage geleverd aan de PacMan hype die vandaag nog steeds niet uitgestorven is. We hadden er zelfs een old-scool bordspel van! De pizza slice werd overigens geel, aangezien dit een vrolijk en neutrale kleur is. Hiermee werd het een schattig en eetbaar speelfiguurtje.

Al gaan er ook verhalen dat het ‘stipjes etende happertje‘ symbool staat voor de vrouwen die van cake-jes en gebak houden. De bedenker richtte zich destijds op vrouwen om hen richting de speelhallen te lokken. En dat is goed gelukt. laten we wel wezen, met eten worden wij wel overtuigd.

Leuk weetje: Pacman heette eerst Puckman in de Japanse arcade hallen dat verwijst naar de Japanse term paku-paku taberu. Dit geeft het geluid aan van eten of kauwen. Ze waren echter bang dat Puckman in de volksmond Fuckmanzou worden.

Een opfriscursus

Het computerspel PacMan hapt de bolletjes en ontwijkt de 4 spookjes. Een spookje jaagt op Pacman en als het gele happertje één van de magische pilletjes pakt, dan komen er superkrachten vrij en kan hij op de spookjes jagen. Heeft hij vier keer een spookje gevangen binnen de superkracht tijd!? Dan mag je door naar het volgende level.

De spookjes zijn slim gekozen die iedereen aanspreekt. Enge beestjes, of aliens zou niet gewerkt hebben. Het heeft iets weg van slapstick â la de Tom en Jerry enscenering. En als PacMan sterft zie je vuurwerk waar niets bloederige bij komt kijken.

Het nut van de spookjes

De vier spookjes in PacMan zijn geprogrammeerd met ieder een andere doelstelling. Dit kun je ook leuk in rollenspellen terug te laten komen bij een themafeest: Rood is shadow (bijnaam Blinky) achtervolgt je non stop, de roze Speedy (Pinky) probeert zichzelf op een vaste manier te positioneren, blauw is bashful (Inky) probeert je in een hinderlaag te lokken en Pokey de oranje spook, heeft de bijnaam Clyde en spookt willekeurig rond. Voor de kindjes zijn de spookjes besteld in kinderformaat.

Old-school en uitdagend

Dit retro computerspel was voor de jaren 80 toch behoorlijk grafisch. Het werd vaak in speelhallen of op een spelcomputer gespeeld. Behalve de topscore verbeteren kan je er niets mee winnen. Wist je dat je het nog steeds online kunt spelen? En wist je dat het een top idee is om voor een 40- of 50 plusser een themafeestje te organiseren met Pacman en de 4 spookjes in de hoofdrol? je hebt echt pret voor tien.

Aangezien manlief 41 wordt leek het me hilarisch om een online Pac-man verjaardag te organiseren! Inclusief het gele Pac-Man pak en mijn kleintjes in de spookjes outfits! We vieren het dan niet met de familie, maar dat betekent niet dat we er geen grappig themafeest aan kunnen koppelen! 

We gaan weer even terug in de tijd en zullen oude herinneringen gaan herbeleven. Heb je nog nooit dit spel gespeeld, dan zou ik nog even goed nadenken of je deze besmetting op wilt lopen. Na je eerste poging blijf je zeggen: ‘Ooohhh, nog 1 keer’.

Een outdoor feest met een thema

Wil je goed uitpakken op je themafeest, dan speel je een live spel in een doolhof dat gemaakt is in een maisveld. Je kunt online kleding van PacMan en de 4 spookjes kopen, maar een hoed waarmee je aangeeft wat je rol in het spel is, is natuurlijk ook goed. De spelleider legt de pillen in de vorm van ballonnen in het doolhof en met het bekende muziekje op de achtergrond gaan jullie op zoek naar elkaar. Hoor je een knal, dan mag er op de spookjes gejaagd worden. 

Een PacMan hemafeestje met een indoor speelhal

Denk je bij het bovenstaande idee: ‘Leuk, maar kan het ook anders?‘ Dan is het natuurlijk mogelijk om het gewoon indoor te spelen. Scoor online decoratie materiaal. Een taart is snel gemaakt en anders kun je deze met een fotoafbeelding bij verschillende bakkerijen laten maken. Op Pinterest staat er heel veel leuks!

Op Youtube vindt je ook verschillende liedjes in dit thema. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het spel en een scorebord. De echte fan heeft natuurlijk al een Arcade spelcomputer met het spel. In alle andere gevallen kun je natuurlijk terugvallen op de online variant. Deze speel je op de PC, of op een tablet. Je computer kan je natuurlijk koppelen aan je tv, zodat iedereen mee kan kijken.

Voor jonge en oude gamers

Voor de jonkies die meespelen, zal het simpele uiterlijk van het spel even wennen zijn, maar omdat het doel is elkaar te slim af te zijn en topscoorder van de dag te zijn en te blijven, zorgt het spelelement nog steeds voor een leuke tijdsbesteding . En de hoofdprijs is natuurlijke de eeuwige roem die een gamer krijgt als hij of zij de topscore weet te behalen en te behouden.

Veiligheid voorop

Het spel kan trouwens veilig door kinderen gespeeld worden. Want als het effect op kinderen zou hebben, dan zouden velen van ons in donkere kamers zitten, terwijl ze magische pillen eten, met op de achtergrond steeds datzelfde elektronische deuntje. Ook met ons is het echt goed gekomen.

En om geheel in Pacman stijl af te sluiten, gaan we even los op deze remix die wel heel hyoer is…

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief