Delen vinden we super lief

Strijken is belangrijk om goed voor de dag te komen. Voor mijn man zelfs een ‘must‘ om piccobello voor de dag te komen. Hij heeft vaak zakelijk bijeenkomsten en gesprekken en kan het zich niet veroorloven om als een sloddervos voor de dag te komen. Zijn nieuwe blouses zijn zo mooi, dat er delicaat mee om moet worden gesprongen. Tijd voor enkele tips en tricks om mede strijkweigeraars te inspireren… En mocht jij strijkgeheimen hebben, kom maar door…

Strijk weigeraar

Manlief heeft 1 probleem met mij als echtgenote; …

hemd voor hem strijken

ik weiger om voor hem te strijken. Een shirt per dag en dat de hele week, zorgt voor grote stapels strijkgoed. Misschien dat het komt vanuit mijn jeugdjaren. Wat heb ik veel blouses gestreken en naar de stomerij gebracht voor mijn vader als bijverdienste.

Toch ontkom ik er niet aan om mijn eigen jurkjes, blouses en pantalons te strijken. Het kost me een vermogen om het elke keer uit te besteden. Met plezier deel ik mijn strijk geheimen en hoe ik het voor mijzelf een beetje leuk maak, voor de momenten dat het ‘echt niet anders kan‘. Ik ben en blijf een notoire strijk weigeraar, al duurt het maar 3 minuten per shirt. En zo nu en dan verras ik mijn sidekick met gestreken blouses in de kast…

« Mijn Geheime TOVERKRACHT »
Ik kan strijkgoed zo hoog opstapelen…,
dat ik de hele kamer kan laten verdwijnen 

  • Goed begin is het halve werkstrijken Rituals vaderdag camapgne

Zorg voor een goed gewassen shirt, zonder stof, haren of andere viezigheden. Een goed begin is echt het halve werk. Controleer daarna het waslabel en volg de aanbevelingen nauwkeurig op die hierop staan vermeld. Was shirts nooit te heet, aangezien de tussenstukken in de kraag en manchetten kunnen krimpen. Hierdoor ontstaan er kreukels die lastig te strijken zijn.

Pas ook op voor vuil op de manchetten, kraag, of in de oksels. Je kunt de vlekken er ook permanent ín strijken’ en dat wil je voorkomen!  Laat het gestreken deel ook voorzichtig op de strijkplank liggen. Je wilt niet weer van voor af aan beginnen! Daarvoor zijn de volgende tips;

  • Goed apparatuur voor het strijken

Koop jezelf een kwalitatief, goed en professioneel strijk apparaat. Goedkoop is duurkoop. De investering is je echt dubbel en dwars waard. Als je kiest voor een zwaarder strijkijzer zul je merken dat het strijken sneller en fijner verloopt. Des te sneller des te beter, aangezien ik het stom werk blijf vinden. Voorkom roestplekken, dit zal je shirt ruïneren. Een stabiel, professionele  strijkplank is ook een pré. Dit maakt het strijken een peuleschil. En goed licht doet ook wonderen. Sinds kort heb ik een plek in onze bijkeuken gecreerd waar veel daglicht is.

“Self confidence is the best outfit, rock it and own it”

  • Maak het shirt vochtigstrijken hemdvoorhemd

Maak het shirt vochtig (niet nat), evt. met een plantenspuit. Die heb ik standaard bij me staan tijdens het strijken. Druk eerst de bovenkant van de kraag goed plat en trek de hoeken strak. Draai daarna het shirt om en druk op de onderkant van de kraag en de strook stof onder de kraag. Dit is het belangrijkste stuk en ook wel de eyecatcher van een shirt.

strijken hemdvoorhem

Druk vervolgens op de bovenrug van het shirt en strijk het in een keer straks. (de schouderbladen). Dit kan één centrale plooi, of 2 verschillende plooien hebben. Maak hierna de rug af en strijk het in delen strak en netjes. Je kunt ook een shirt naast een douche hangen, maar pas op dat je shirt niet drijfnat wordt!

  • Mouwenhemd voor hem strijken

Nu is het tijd voor de manchetten en mouwen. Ik strijk eerst de naar buiten gekeerde zijde, gevolgd door de onderkant. Je kunt kiezen om een strakke plooi te strijken. Denk ook aan de kleine details en plooien op de mouw terwijl je de manchet aan het strijken bent. Plaats vervolgens het overhemd plat op de strijkplank en zorg ervoor dat de naad goed uitgelijnd is. Je wilt er immers geen plooien circus van maken.

“Wat ben ik dankbaar voor de stapels wasgoed en strijkgoed…
Dat betekend dat mijn dierbaren dichtbij zijn”

  • Vouwen strijken

jurk, bijenkorf, builoft jurkje, jurken, de perfecte jurk
Ook mijn jas meot ik regelmatig strijken om het kreuk vrij te houden!

Als er nog steeds een vouw op de mouw zit van de vorige strijksessie, gebruik dat dan als richtlijn. Een dubbele vouw is niet mooi en ziet er slordig uit! Begin bij de bovenkant van de mouw en werk naar beneden tot aan de manchet. Besteed extra aandacht aan eventuele plooien en bespuit eventuele hardnekkige rimpels met iets meer water. Het zijn de kreukels die een shirt slordig doen ogen. Er bestaan overigens ook veel strijkvrije shirts die het strijken vereenvoudigen.

  • Zacht strijkplankhoes

Nu is het tijd voor de voorkant van het shirt. Begin met de 1 zijkant van het shirt waar de knoppen zitten. De rest van het shirt laat ik voorzichtig hangen zodat er geen kreukels meer in komen. Als je een zachte strijkplank hoes hebt, kun je het shirt omdraaien en via de achterzijde over de knoppen strijken. Als je strijkplank ietwat harder is, kun je beter tussen de knoppen indrukken. Wees hierbij wel voorzichtig! Niet alle shirts zijn hier tegen bestand!

strijken
‘Dress to impress’

Shirts van goede kwaliteit hebben stevige, robuuste knoopjes die tegen de hitte kunnen. Het is me helaas ook eens gebeurd dat een knoopje gebroken is door de hitte. Dan ben je verder van huis en kun je haast de blouse weggooien. Dit is de reden dat ik nu  kwaliteit verkies boven de prijs van een overhemd, of blouse.

  • Laten hangen en op adem laten komen

Als het shirt goed gestreken is, laat het dan op een dun hangertje hangen zodat het kan ‘bijkomen’. Het shirt kan nog steeds een beetje vochtig, of warm zijn en dan kan het shirt even ademen. Hang het dus niet direct terug in de kast, maar laat het hangen totdat het helemaal droog is. Een extra advies is om de bovenste kraagknop dicht te kopen zodat de kraag zijn vorm behoudt.

  • Strijkvrije overhemden, ideaal

Het bestaan van non-iron shirts is een uitkomst in de wereld van herenmode. Want laten we eerlijk zijn, wie houdt er nu van strijken? De ontwikkelingen op het gebied van strijkvrije shirts is vol in ontwikkeling. Vele merken maken katoen strijkvrij door een speciale behandeling terwijl dit niets afdoet aan de unieke eigenschappen van het materiaal. Katoen draagt prettig omdat het een natuurproduct is dat ademt en vocht absorberend is. Hier heb ik ook voor gekozen bij manlief.

 

Ik heb super geheime TOVERKRACHTEN Ik kan strijkgoed zo hoog opstapelen, dat ik de hele kamer kan laten verdwijnen |In het Engels snappen ze het tenminste… Iron-Y Maar ik kan niet anders… manlief is zo blij met z’n nieuwe shirt dat ik hem met liefde gladstrijk… voor deze ene keer … #superpowers #strijkenisstom #strijkenstrijkenstrijken #sufferdansuf #blogindemaak #strijktips #stapelstrijkgoed #notmyhobby #ironing #iron #laundry #laundryroom #drycleaning #ironingboard #housework #ironinglady #irony #philips #workinprogress #weigeraar #bloggermom #bloggerstyle #blogonline #hemdvoorhemd #toverkracht #magic #magie #blijvendromen #hocuspocus

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

  • Extra easy Carehemd voor hem strijken

Zelf kies ik graag voor 100% katoenen overhemden die kreuk- en strijkvrij zijn. Ik houd wel van deze ‘extra easy‘ care hemden. Deze shirts hebben dus de voordelen van katoen in het dragen, maar niet de nadelen van het kreukelen tijdens het dragen en het strijken als ze uit de was komen. Toch strijk ik het graag strak, voor de zekerheid. Het nieuwe business overhemd van manlief is van profuomo en een groot succes.

Dochterliefde wist het te bevestigen toen manlief zijn blouse aan het vastknopen was en een glimp van zichzelf opving in de spiegel. “Papa je mag wel even in mijn spiegel kijken hoor, hoe mooi je bent“. Met zijn strakgestreken nieuwe aanwinst komt hij weer trendy voor de dag.

Tot slot

Als je bovenstaande tips en tricks opvolgt, is strijken appeltje eitje en begin je er plezier in te krijgen. De nieuwe shirts van manlief zijn in goede handen. En als hij richting zijn werk gaat voelt hij zich zelfverzekerd, verzorgd en stylish! Je begrijpt dat ik  blij ben met mijn nieuwe ontdekking!

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube  Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief