Goede zonnebrandcrème voor kinderen is cruciaal. Het is bekend dat bij overmatige blootstelling van (kleine) kinderen aan de zon en zonnebrand, belangrijke risicofactoren gebonden zijn. Bij teveel onbeschermd in de zon, lopen ze een risico voor het ontwikkelen van huidkanker en vroegtijdige veroudering. Denk hierbij aan zonnevlekken en rimpels die later in het leven zichtbaar worden.
Maar niet enkel in de zon dien je ze te beschermen met zonnebrandcrème voor kinderen. Ook tijdens het buitenspelen is het raadzaam er aan te denken.
Preventief beschermen met zonnebrandcrème voor kinderen
Kinderen hebben door hun jonge leeftijd een dunne, gevoelige huid en zijn daardoor gevoeliger voor zonnebrand dan volwassen. Daarom is het belangrijk de jeugd preventief te beschermen, door gebruik van zonnebrandcrème voor kinderen. En uiteraard door ze minder bloot te stellen aan de zon met schadelijke straling. Voor kinderen zijn er speciale zonnebrandcrémes verkrijgbaar, speciaal voor het kinderhuidje én die ook nog eens extra water resistent zijn. Daarmee bescherm je je kind extra rondom het zwembed en tijdens het buitenspelen.
Je kroost beschermen
Het beste kun je je kroost beschermen tegen de zon tijdens de piekuren van 10.00 tot 16.00 uur. Voorkom daarbij mogelijk directe belichting rond dit tijdstip. Helaas is dit voor de meesten waarschijnlijk ook de ideale tijd om op een mooie zomerdag op stap te willen. Dan wil je ze niet ontmoedigen van het actief buitenspelen.
Voor dit soort zomer‒ vakantiedagen moet je gewoon goed voorbereid zijn. Vooral met zo’n buitenspeelparadijs als bij ons in de achtertuin. De kinderen vragen al vaak wanneer het weer echt warm wordt.
Zon beschermende kleding
Zorg er dus voor dat de kleintjes bij het buitenspelen zon beschermende kleding aan hebben. Het beste is om voor kleding te gaan wat een UV-beschermende factor (UPF) heeft van ten minste 30. Die blokkeren de schadelijkste stralen. Smeer de delen die niet bedekt kunnen worden in met een goede zonnebrandcrème voor kinderen.
Op het strand is een baby’tje onder de parasol goed te beschermen met een rompertje, hoedje en een dun lakentje. Of tijdens het wandelen met een Dooky in de maxi-cosi. Vergeet zo’n kleintje ook nooit in te smeren, want het kan ook onder de parasol lelijk verbranden door indirecte straling.
De grotere koters moeten zeker regelmatig goed ingesmeerd worden met een goed beschermende crème met hoge facto. Zij willen naast ravotten uiteraard lekker poedelen langs de zwembadrans in enkel een zwembroekje/bikini. Wij gebruiken hier zelf graag zonnebrandcrème voor kinderen met factor 50. En dan is het wel zo fijn dat het geen witte waas achterlaat, dat is verleden tijd!
Voorkomen is beter dan genezen
Het klinkt als een cliché, maar voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. In de knallende zon, is het belangrijk om je kind een hoed met een brede rand en zonnebril te laten dragen. Zoek met hen wat vaker de schaduw op en voor op strand gebruik altijd een parasol.
Zorg altijd dat ze goed ingesmeerd zijn en wees vooral extra voorzichtig rond water. Hiervan is bekend dat deze ultraviolette straling reflecteert, waardoor de verbranding dubbel zo hard gaat. Ook al is het weer bewolkt, kan de UV-straling zeer hoog zijn. Zorg daarom altijd voor goede bescherming.
Goede voorbereiding
Goed voorbereid op reis gaan, is het halve werk. Maar mocht je toch de bescherming tegen de zon zijn vergeten, ren dan gelijk naar de plaatselijke drogisterij. Waarschijnlijk vind je hier wel zo’n 50 verschillende soorten zonnebrandmiddelen in vormen zoals sprays, crèmes, sticks, etc.
Door de vele merken zie je door de bomen het bos vaak niet meer. Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème is echt niet zo moeilijk. Zoek naar een crème die beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Beide soorten straling leidt namelijk tot huidkanker.
SPF
Laat je nooit misleiden door SPF’s (sun protection factor) met een hoger nummer. Streef altijd wel naar iets van 30 SPF of iets hoger. Maar wees op je hoede voor 50 of meer. De reden hiervoor is vooral omdat het verschil tussen een SPF 30 en een SPF 100 maar minuscuul is. Het draait hier meer om marketing met een vals gevoel van veiligheid. Kies altijd voor een zonnebrandcrème wat zinkoxide en/of titanium-dioxide bevat als fysieke minerale blockers.
Deze zonnebrandproducten zijn veiliger voor de huid dan de crèmes op basis van chemicaliën. Vooral omdat deze hypoallergeen zijn en de ogen van het kind niet prikken. Ons advies is om geen zonnebrandmiddelen met vitaminen A (retinyl/retinol), oxybenzone, kleur/geurstoffen en andere conserveringsmiddelen te gebruiken. Deze zijn ongezond en kunnen de jonge huid irriteren.
Hoe moet je ze insmeren?
Wil jezelf een rustige nacht tegemoet gaan, is het zorg om ze goed in te smeren. Breng een ruime hoeveelheid crème aan op de blootgestelde huid. En laat dit vervolgens 15 tot 30 minuten voordat je met ze naar buiten gaat intrekken. En niet gierig met de crème omgaan, maar royaal insmeren. Vergeet vooral de achterkant van de nek, de bovenkant van de voeten, de oren en de hoofdhuid niet.
Breng de crème minstens om de twee uur aan; of eerder als uw kind heeft gezwommen of gezweet. Er bestaat niet zoiets als een waterdicht of zweetbestendige zonnebrandmiddel. Het moe regelmatig opnieuw worden aangebracht wanneer een kind in het water is. Doe dit elke 40 tot 80 minuten. Het is dus wel fijn als het lekker uitsmeert.
Het smeerseizoen is begonnen
Maak hier een dagelijkse routine van als je met ze op vakantie bent. Bewaar vooral geen zonnebrandmiddelen voor dagen bij het zwembad of speelveld. Smeer ze echter constant in zodat ze weten dat ze beschermd zijn.
Safety first
Wees wel voorzichtig met zonnebrand spray’s, ze zijn ontzettend handig, maar kunnen gevaarlijk zijn als het ingeademd wordt. Spray ze buiten in en laat ze hun adem inhouden. Mogelijk moet je meerdere keren sprayen voor een gelijkmatige verdeling.
Alvast een hele fijne vakantie en veel zonnige momenten aan het zwembed en op het strand gewenst!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
One comment