Delen vinden we super lief

Zwanger worden na je veertigste kan een rollercoaster van emoties zijn, laat ik dat vooropstellen. Misschien sta je al met 1 been in ‘het lege nest syndroom‘ en ben je er klaar voor om jouw volgende fase in te gaan. Of wellicht wacht je al jaren op een positieve test en is het nu eindelijk zover! Er kunnen zoveel zorgen, angsten en onzekerheden bij je opkomen, dat het genieten nog echt op zich kan laten wachten. Je bent immers veel meer bewust van de veranderingen in je lichaam en de mogelijke risico’s die gepaard gaan met een latere zwangerschap. Zo ook bij ons….

Zelf ben ik nog steeds in shock na die positieve zwangerschaps test en ging ik heel nuchter van test naar test. Het was compleet niet gepland en we waren al bezig met plannen en toekomsdromen waar een extra kleintje niet in zou passen. Onze drie kindjes zijn zelfstandig en de tropenjaren liggen achter ons. Toch stond ik daar met een positieve zwangerschapstest die manlief nog snel voor me had gekocht toen ik een week overtijd was. Ik wuifde het weg met een vroege overgang, stressvolle weken en ‘we waren toch beschermd‘. Maar niks van dit alles veranderde de uitkomst… hoe dan!!? Ik neem je mee in mijn overwegingen, twijfel, angsten en ook hoe het ons is verlopen….

Help een positieve zwangerschapstest!

De wens van een vierde kindje hebben we eerder afgesloten aangezien het destijds compleet mis liep met een miskraam. We hadden toen al besloten dat ons gezin compleet is en dat het nu ruimte is voor onze eigen wensen, dromen en plannen. Je kunt dus wel stellen dat een zwangerschap op mijn 45e compleet niet gepland was waardoor de shock des te groter was. Niet gepland, zeker gewenst, maar ook begon de onrust… We waren er in berust, nog steeds flabberguested, maar lieten het over ons heen komen met de wetenschap dat er nog heel veel fout kon gaan! De cijfers liegen er immers ook niet om: Bij vrouwen tussen de 40 en 45 jaar is de kans op miskraam 1 op 3. Bron

Denk bijvoorbeeld aan complicaties zoals het Syndroom van Down die vaker voorkomen bij zwangerschappen op latere leeftijd. Het kan op zoveel vlakken nog fout gaan, lees ik ook in wetenschappelijke artikelen over ‘zwanger zijn na je veertigste’. Het is dan ook verstandig om te realiseren dat oudere moeders een hoger risico op complicaties hebben zoals hoge bloeddruk, diabetes, vroegtijdige bevalling, stilgeboorte en chromosomale afwijkingen bij de baby.

zwanger op je veertigste, 40 en zwanger, zwanger met 45 jaar, zwanger op latere leeftijd
Naarmate we ouder worden, zijn we niet meer zo fit als vroeger en is een zwangerschap zwaarder voor het lichaam, de organen en je geest. Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen en erop voorbereid te zijn.

Miskraam

Als je leeftijd stijgt, stijgt ook het risico op een miskraam weet ik vanuti mijn omgeving. Dit fenomeen kan worden toegeschreven aan mogelijke afname van de eicelkwaliteit na verloop van tijd. Bovendien spelen verstoringen in hormonale regulatie een grote rol voor een succesvolle eisprong en innesteling van de bevruchte eicel. Bij een positieve zwangerschaptest ben je nog maar bij stap 1, er zijn nog zoveel hindernissen te gaan. Toen mijn menstruatie uitbleef, dacht ik ook eerder dat ik in de overgang zat, tot alles gevoelig werd, ik misselijk werd en mijn humeur alle kanten opging en manlief toch maar een test had gekocht.

Bij vrouwen jonger dan 35 jaar bedraagt het risico op een miskraam ongeveer 1 op 10 zwangerschappen. Echter, tussen de leeftijden van 35 en 40, eindigt 1 op de 5 tot 6 zwangerschappen in een miskraam. Voor vrouwen tussen de 40 en 45 jaar is het risico zelfs 1 op 3, en voor die boven de 45 jaar eindigt de helft van de zwangerschappen in een miskraam. Met deze kennis was ik daarom ook zeer huiverig voor het verloop van deze zwangerschap.

Zo gek nog niet

Ik ontken overigens nog steeds hardnekkig dat ik 45 jaar oud ben, want ik voel me stukken jonger, hoezeer mijn geboortecertifaat niet liegt. De positieve zwangerschapstest was dan ook niet voorzien. We tellen onze zegeningen met drie gezonde kinderen waarbij een baby alles zal doen opschudden.

Maar laten we niet vergeten om ook naar de positieve kant te kijken. Er zijn tal van inspirerende verhalen van vrouwen die op latere leeftijd moeder zijn geworden en die laten zien dat het mogelijk is. Neem bijvoorbeeld de oudste moeder van Nederland, die op 63-jarige leeftijd een dochter kreeg na een vruchtbaarheidsbehandeling in Italië. Of kijk naar beroemdheden zoals actrices Halle Berry die in de veertig was toen ze moeder werd. 45 is immers wel aardig op leeftijd en wat zal ik me oud voelen op het schoolplein als vijftiger als de 4e vier jaar oud is…

gezinnen met vier kinderen het gelukkigst

Betere ouders na je veertigste

Maar we bleven het vanaf de postieve kant zien en lazen dat uit studies is gebleken dat kinderen van oudere moeders vaak beter presteren op school en over het algemeen gezonder zijn. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat oudere ouders over het algemeen minder gestrest zijn, een groot sociaal netwerk hebben en een langere levensduur hebben. En als oudere moeder heb je waarschijnlijk ook een grotere financiële zekerheid en op werkvlak een vaste positie met een stabiel inkomen.

Er is dan ook geen goed, of fout. Iedereen bewandeld zijn eigen pad en er is geen juiste of verkeerde tijd om een kind te krijgen. Het belangrijkste is met name om goed voorbereid te zijn en om alle mogelijke risico’s en voordelen te overwegen.

En wat nu

Het handhaven van een gezonde levensstijl is cruciaal tijdens iedere zwangerschap, maar met name op oudere leeftijd. Dit omvat een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging (aangepast aan de zwangerschap), voldoende rust en het vermijden van schadelijke stoffen zoals alcohol en sigaretten. Je begrijpt dat ik de eerste weken nog gezellig aan de Aperol Spritz zat en de verjaardagen niet zonder alcohol had gevierd. Met een positieve zwangerschapstest veranderde dat gelijk en dronk ik niet met als smoes ‘ik ben aan de lijn’. Niemand die het verdacht vond…

Tot slot

We kennen allemaal de uitdrukking een verstandige meid plant haar zwangerschap op tijd. Maar laten we niet vergeten dat het leven soms zijn eigen plannen heeft en dat het nooit te laat is om moeder te worden als je er klaar voor bent. Voor ons eindigde het avontuur na 7 weken dat ondanks de verrassing toch veel emoties met zich meebracht. We hielden er rekening mee dat het fout kon gaan, maar gaandeweg had het het ook wel eens goed kunnen gaan. Na toch wel een heftige miskraam en een paar dagen ziek geweest te zijn, krabbelde ik weer op en sloten we daarmee echt het hoofdstuk zwanger worden. Een verrassing als deze zal ons niet meer overkomen. Deze rollercoaster hopen we niet meer te hoeven doorstaan en bovendien prijs ik me rijk met een heel warm, gezellig en gelukkig gezin.

Liefs Olivette

Volg je Olivette al op Facebook |YoutubeInstagram, of Pinterest? We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief