Ooievaarsbeten zijn kleine roze, of rode vlek(ken) op, of rond het gezicht bij de geboorte van een baby. Soms zijn er meerdere vlekken zichtbaar waar je aardig van kunt schrikken als je je kleintje aankijkt. Het kan ook dat je rode vlekken vindt op andere plaatsen. Mijn eerste kindje had een grote geboortevlek in zijn nek (ooievaarsbeet) en ook op zijn oog en voorhoofd (engelenkus) waren rode vlekken te zien. Het was echt een grote vlek en was vooral bezorgd dat het niet zou wegtrekken, of dat er echt iets mis was.
Uiteraard was ik dolverliefd op mijn zoontje, al was de vlek wel heel groot dat je uiteraard niet zo 1,2,3 voor ogen had. Hij lag letterlijk wel een beetje in de kreukels met zijn verfrommelde koppie na de bevalling. Mijn kraamverzorgster wist me gerust te stellen en legde me het fenomeen uit van geboortevlekken, terwijl ik mijn kraamtranen aan het beheersen was.
Wat is het nu eigenlijk?
“Maar trekt het wel weg“?, vroeg ik toch ietwat bezorgd. “Het is toch niet gevaarlijk“? De verloskundige glimlachte heel geruststellend, weet ik nog. ‘Ooievaarsbeten zijn een onschadelijk en onschuldig huid verschijnsel“”maak je geen zorgen‘, wist ze me te verzekeren.
Het is een aangeboren vaatverwijding in het nekje van een pasgeboren baby, las ik ook later op diverse fora. Bij ongeveer 40% van de pasgeborenen komt het voor en is volkomen onschuldig. De medische term is “naevus van Unna” dat de Engelsen ook wel “stork bite” noemen. Bij de geboorte van mijn dochter, waarmee het koningspaar compleet was, zag ik ook vlekjes op haar hoofd, maar dan enkel in haar nek onder haar haargrens. Inmiddels wist ik dat het heftige ‘rode‘ echt weg trekt.
Oorzaak geboortevlekken
De geboortevlekken worden veroorzaakt door de wijdere bloedvaten. ook wel een onschuldige misvorming van de oppervlakkige vaatjes. Hier kan dan meer bloed doorstromen waardoor er een vlek verschijnt. Op den duur verdwijnen de vlekken, al kan het bij de één langer duren dan de ander. Bij mijn oudste duurde dit zeker een jaar en zelfs nu zie ik het soms nog als hij heel boos is. De vlek op zijn oogje was wel heel snel verdwenen. Bij mijn jongste zie ik het nu op vierjarige leeftijd nog heel lichtjes, al trekt het steeds meer weg.
Van waar komt de naam ooienvaarsbeet?
De benaming kent zijn herkomst in de mythe dat de ooievaar een kindje komt brengen. De ooievaar brengt het kind met de snavel naar de nieuwe ouder dat een ‘ooievaarsbeet‘ achter laat in het nekje.
Symptomen van ooienvaarsbeten en of engelenkus(jes)!
Veel kinderen hebben na de geboorte dus vaak een rode vlek in hun nek, al komt het ook vaak voor op de oogleden en het voorhoofd. Als je baby een rode vlek in het gezichtje heeft en dan met name op het voorhoofdje ,dan wordt het liefkozend een ‘engelenkus‘ genoemd. In het Engels wordt dit ook wel “salmon patch” of “angels’ kiss” genoemd. Mijn 2 zondagskindjes en jongste zoontje hadden alle drie vlekjes in hun gezicht en hun nekje, dubbel pret dus.
De huid rond de vlek zal niet opgezwollen worden en word zeker niet verdikt. Daarom zal je kind er absoluut geen hinder van ondervinden. Het viel me vooral op dat de rode vlekken zichtbaar worden bij het huilen, of als ze heel boos is. Mocht de vlek groter worden, of dikker worden dan zou het een aardbeienvlek kunnen zijn in plaats van een ooievaarsbeet. Dat ziet er uit als een wijnvlek met een moedervlek. Deze vlek is vaak groter, meer paars van kleur en zal niet vanzelf verdwijnen.
Hoe moet je een ooievaarsbeet juist behandelen?
Het is niet nodig om ooievaarsbeten te behandelen. In 95% van de gevallen verdwijnen deze geboortevlekken binnen een jaar. Soms zie je dat de vlekken in de nek langer rood blijven. Maar deze verdwijnen ook op den duur.. Bij mijn kindjes werd het met de jaren lichter en rond hun vierde verjaardag was het vrijwel verdwenen. Je hoeft je dus nergens zorgen om te maken. Het vurige, rode, verdween bij ons na een aantal weken, terwijl bij de ander het na een dag al weg trok. Het verschilt dan ook echt per kindje!
Zal de ooievaarsbeten vanzelf verdwijnen?
Je kunt er zelf niet voor zorgen dat het afneemt en zult de natuur zijn werk moeten laten doen. Een ooievaarsbeet op de nek verdwijnt overigens niet altijd bij iedereen. Bij zo’n 10-50% van de personen is het op volwassen leeftijd nog zichtbaar. De kus van de engel op het voorhoofd daarentegen is vluchtig en verdwijnt bij 95% van de gevallen binnen 1 jaar, bewezen ook mijn kinderen.
Het verschil tussen een ooievaarsbeet en engelenkus
Ooievaarsbeten of engelenkussen zijn in principe gewoonweg hetzelfde. Enkel de plek waar ze verschijnen is anders. En dat ze gekust zijn door een engel is ook wel weer een hele mooie benaming, dat ze veel geluk en positiviteit in hun leven mogen meekrijgen.
De conclusie is dan ook eigenlijk dat je je nergens zorgen over hoeft te maken en er op los kunt knuffelen! Geniet van het prille geluk, het is zoveel rijkdom!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat