Delen vinden we super lief

Het leven is een ware ontdekkingsreis dat misschien wel het mooiste is wat er bestaat, met name voor kleine kindjes die de wereld willen ontdekken. Als echte wetenschappers trekken ze dagelijks op pad. Elk voorwerp bestuderen ze grondig waarbij alle kanten worden bekeken. Het begint al op jonge leeftijd waarbij dingen op de grond worden gegooid en er vervolgens aan wordt geroken. Tot ze denken te weten waar het voor dient. Daarna gaan ze gewoon verder met hun ontdekkingstocht om het volgende object te ontdekken.

Deze nieuwsgierige kant is bij elk kind aangeboren. Niets zo goed voor de ontwikkeling als een gezonde nieuwsgierigheid. Maar hoe kan je die nu stimuleren als ouder? Nu de kids kunnen lezen, ontdekken ze de wereld van de wetenschap en verder geven we een paar extra leuke ideeën.

Laat hen vrij spelen

Ten eerste is het (gelukkig) belangrijk dat kinderen vrij kunnen spelen. Het is zo leuk om speelgoed aan je kleine bengel cadeau te geven. Je smelt helemaal weg bij de fonkelende oogjes als ze iets nieuws in handen hebben. Zorg er wel voor dat je kleintje door goed speelgoed wordt uitgedaagd.

Ideaal zijn blokken, lego en kartonnen dozen. Hier kunnen ze lang(!) en creatief mee bezig zijn.
Vrij buiten spelen vinden kinderen niet alleen geweldig, het is nog goed voor hen ook.
Wees vooral niet te streng is ons advies. Laat ze buiten spelen, in de modder rollen, putten graven of in die boom klimmen en risico’s nemen. De cognitieve en motorische vaardigheden die ze tijdens het buiten spelen ontwikkelen zijn veel belangrijker dan een vuile broek. “Daar hebben we een wasmachine voor” roept mijn dochter altijd vrolijk.

Het is helemaal niet moeilijk om hun nieuwsgierigheid zo te stimuleren. Wist je hoe fascinerend het is om water in een hoop zand te zien verdwijnen? Ontzettend leuk is het ook om samen met hen de natuur te ontdekken. Samen naar de zonsopgang kijken tijdens jullie tocht naar school of ’s avonds de maan bekijken. Momenten waar jij waarschijnlijk nog meer van zal genieten als je kleintje. De wetenschapper in hen wordt hiermee extra ontwikkeld.

100 Waanzinnige weetjes over wetenschap
9789044758665 | NUR 210 | €15,95 | 128 blz | geb | 24,6 x 17,5 cm volledig in kleur

Zelfs verveling is goed voor de opvoeding

Creativiteit is verder ook cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. Zowel creativiteit en nieuwsgierigheid gaan over observatie en verbeelding. Laat je kind hier zijn gang in gaan. Laat hem iets bouwen met stokjes of gewoon wat schilderen op een blanco vel. Laat hem zelf uitzoeken wat hij wil doen en je zal verrassen door het eindresultaat. Mijn kleine wetenschapper is dol op het mixen van kleuren om te ontdekken welke kleuren er ontstaan. Overal zit wetenschap achter.

Voor de kleintjes is het belangrijk dat ze de ruimte en vrijheid krijgen om de dingen op hun manier aan te pakken. Hun eigen persoonlijkheid wordt zo mee ontwikkeld. Stuur wel bij waar het nodig is, een geschilderde tong was waarschijnlijk niet de bedoeling!

Er is geen betere plek waar jongeren hun creativiteit tot uiting kunnen brengen als in clubverband, bijvoorbeeld in een jeugdbeweging. Samen met andere kinderen kunnen ze experimenteren en onderzoeken. Zorg er wel voor dat je hun dagen niet te vol plant. Je zou het misschien niet denken, maar van verveling worden ze weer nieuwsgierig en creatief. Ze zullen op zoek gaan naar de geschikte activeit om hun bezig houden. En wie weet waar die zoektocht naar leidt?

Geef ze tijd en ruimte om hun wetenschappelijk onderzoek te voltooien.

Het is dus vooral een kwestie van je kind ruimte te geven. Dring zeker nooit aan. Probeer een antwoord te bedenken op hun vele vragen. Elke moeder heeft wel eens een momentje dat ze rust wil, maar het is zo’n zonde om hun enthousiasme de kop in te drukken. Moedig je kinderen aan te lezen. Een uitgebreide woordenschat is cruciaal om meer te leren. Laat je kind vrij spelen met eender welk voorwerp. Je zal zien dat ze zoals echte wetenschappers experimenten uitvoeren tot ze een conclusie kunnen trekken. Of dit nu de conclusie is die jij in gedachten had, dat is een andere vraag.

Superdik weetjesboek
voor jonge wetenschappers vanaf 9 jaar!

Leuk en leerzaam voor kinderen vanaf 9 jaar|Rijkelijk geïllustreerd wat het lezen nog leuker maakt|Wetenschappelijk onderzochte en bewezen feiten

Een schat aan informatie voor kinderen


Elke dag stellen wetenschappers nieuwe vragen waardoor ze voortdurend nieuwe dingen ontdekken. Zo komen we steeds meer te weten over de aarde, de kosmos, de natuur, het menselijk lichaam, scheikunde, fysica, techniek, enzovoort. Het wetenschap boek is ideaal voor mijn nieuwsgierige jongen die de maar liefst 100 verbazingwekkende feiten maar wat graag doorneemt. Het is een leuk en leerzaam boek voor kinderen die graag meer willen weten over het ‘hoe, wat en waarom?’ van de wereld om hen heen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief