Ons huis heeft een oprit met grind dat er uiteraard mooi en stijlvol uit ziet. Het voelt soms net een kasteel als ik over het krakende grind loop. daarentegen is het ook lastig met fietsen en blijf ik het aanharken. In de parken, een groene wijk in Apeldoorn dat is omringd met, je raad het al, parken, staan veel huizen met opritten vol grind. Maar waarom kiezen bewoners daar eigenlijk voor? En waar moet je precies rekening mee houden wanneer je het wilt aanleggen in je tuin of op je oprit? Wat zijn precies de voor en nadelen van grind? Deze vragen ga ik allemaal beantwoorden in dit artikel. Zo hoop ik je te helpen met het maken van de juiste keuze.
Waarom grind aanleggen?
Ten eerste geeft grind een heel mooi effect in combinatie met andere delen van je tuin of oprit. Maar een belangrijke reden is ook de prijs, Grind is namelijk goedkoop in aanschaf. Het aanschaffen van bijvoorbeeld natuursteen bestrating, of bijvoorbeeld keramische terrastegels is duurder. Voor een bedrag onder de €100 heb je al heel veel grind, en kun je kiezen uit vele verschillende soorten. Voor een oprit is het ook stukken voordeliger, tegels gaan op een gegeven moment stuk, of verzakken door het gewicht van de auto. Je hoeft de oprit dus niet steeds te onderhouden.
Voordelen en nadelen van grind
Er kleven zowel voor als nadelen bij het gebruik van grind die ik op een rijtje heb gezet.
Voordelen
- Het aanleggen is erg gemakkelijk, dit kan iedereen zelf doen. Het gaat wel gepaard met wat zweetdruppels. Nieuw grind loopt ietwat zwaarder, houd daar rekening mee.
- Grind is een zeer goedkope oplossing als je het vergelijkt met tegels
- Veel mogelijk op het gebied van kleur en soort. Kies wel het juiste grindsoort. We maakten een fout door te kleine steentje (kasteel grind) te kopen dat niet matchte met het huidige grind.
- Gemakkelijk te combineren met andere ondergronden zoals bijvoorbeeld klinkers
- Wanneer je voor kiezelstenen kiest, heb je minder last van waterplassen en wateroverlast
- Kan gerust geplaatst worden bij hellingen, of een oprit als de onze
- Je hoort altijd iemand aankomen lopen of rijden. Het is de beste inbraakpreventie
Nadelen
- Na het plaatsen kun je enkele weken last hebben van stof, dit neem je mee naar binnen. Hier komt onze regenton weer goed van pas.
- Je hebt minimaal een laag van 10cm nodig, anders krijg je last van putten en kale plekken. Wij hielden het op iets minder en harken het goed strak.
- Onkruid verwijderen kan lastig zijn, een worteldoek is dan ook zeker een must-have
- Sommige soorten kunnen gaan verkleuren, let hier op
- Het grind heeft onderhoud nodig, denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van herfstbladeren. Het houdt je in beweging.
- Je moet het regelmatig aanvullen en ook vervagen de randen waarbij grind op het gazon kan verdwijnen. Je zult er dus best druk mee zijn!
- De stenen kunnen omhoog schieten door het gewicht van de auto, zo kan jouw auto beschadigd raken, Hark daarom regelmatig losse stenen weg en rijd voorzichtig.
- Niet prettig om op te lopen met teenslippers of blote voeten
- Je kunt er niet eenvoudig overheen fietsen, afstappen is daarom een must.
Aandachtspunten bij de aanleg
Wanneer je grind voor de oprit wilt gebruiken is het aan te raden om goed de beschrijving te lezen, en om eventueel advies te vragen aan de verkoper. Gaat het belast worden door een auto, of gebruik je het alleen om op te lopen of fietsen? Hoe dan ook wil je niet dat het alle kanten op gaat schieten, het is dus belangrijk om te weten wat het aan kan.
Zorg ook voor een goede fundering dat belangrijk is voor de draagbaarheid. Je kunt bijvoorbeeld speciale grindplaten kopen, deze kun je gemakkelijk aan elkaar bevestigen met een koppelsysteem. Vastleggen is niet nodig, dit doet de lading. Op de randen hebben we een metalen afscheiding dat het grind tegenhoudt. Dit voorjaar gaan we het huis schilderen waardoor we rondom de grote bolvormige witte bloemen zullen moeten snoeien. Daaronder zullen we dan ook zeker grind moeten bijvullen.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat