Delen vinden we super lief

nextdoor, eenzaamheid, eenzaamheid tegengaan, buurt app, goeddoen, apeldoorn

In onze Nextdoor App las ik dat 1 op de 8 buren* tijdens de feestdagen in mijn eentje is en hier enorm van baalt. Er worden om die reden hartverwarmende initiatieven opgepakt door mensen in de buurt. Niemand hoort immers alleen te zijn met kerst! Om er samen voor te zorgen dat iedereen een buurt heeft om op te bouwen tijdens de feestdagen en zich gezien voelt, heb ik de 4 tips overgenomen die ik op de Nextdoor app zag staan. Hopelijk weten de ideeën je te inspireren waarmee je ook iets voor een buur kan betekenen zodat we samen de eenzaamheid tegen gaan.

4 tips tegen eenzaamheid in de buurt

De maand december hoort voor iedereen de gezelligste maand van het jaar te zijn. Maar die feestelijke diners en het fijne samenzijn met dierbaren is niet voor iedereen weggelegd. Dit kan zorgen voor veel eenzaamheid dat wij heel graag tegengaan. De volgende 4 ideeën weten je hopelijk te inspireren zodat je iets voor een ander kan betekenen.

oudejaarstradities, oud en neiuw, tradities over de grens, ouderjaar tradities in het buitenland, nextdoor, eenzaamheid, eenzaamheid tegengaan, buurt app, goeddoen, apeldoorn

1. Nodig een buur uit aan jouw kersttafel 

Afgelopen jaren hebben veel buren elkaar via de Nextdoor App voor het eerst ontmoet bij het kerstdiner, wat voor mooie vriendschappen in de buurt heeft gezorgd. Ik heb het ook bij manlief geopperd om onze tafel uit te schuiven en plaats te maken voor, nu nog onbekende buren, die anders alleen zouden zijn op kerstavond. Hij stond er bereidwillend tegenover en het zou nog wel eens een nieuwe kersttraditie kunnen worden. Met name rond kerst speelt eenzaamheid bij velen een grote rol. Wij zijn beide van mening dat niemand met kerst alleen hoort te zijn. Heb jij ook een plekje vrij aan de kersttafel dit jaar, of zou je hier überhaupt voor open staan?

kerst, kerst etiquette,nextdoor, eenzaamheid, eenzaamheid tegengaan, buurt app, goeddoen, apeldoorn

2. Verras een buur met een kerstcadeau via Gratis & Te Koop

Met de stijgende kosten is het niet voor iedereen mogelijk om kerstcadeautjes te kopen. Zelf hebben we een ruimer budget waardoor we onze buren deze winter zullen verrassen met sympathieke kerstpakketjes. Je kunt het ook weggeven via Gratis/Te Koop op Nextdoor. Je kunt dan in de titel van jouw item ‘Cadeautje’ zetten en daarmee een lach op het gezicht van een buur toveren. Duik je voorraadkast in, of koop iets leuks en verras je mensen uit je buurt. En het hoeft echt niet duur te zijn!

nextdoor, eenzaamheid, eenzaamheid tegengaan, buurt app, goeddoen, apeldoorn

3. Fijne feestdagen wensen

Een klein gebaar kan al zoveel betekenen voor de sfeer in een buurt. Samen met de kinderen kun je kerstkaarten knutselen en met veel glitter voorzien. De jongste zet met kraaienpoten zijn naam op de kaart en de oudste zet er een kerstwens bij. Verspreid ook december – positiviteit door je buurtgenoten fijne feestdagen toe te wensen en je zult de dankbaarheid voelen.

4. Zelfgemaakte oliebollen

nextdoor, eenzaamheid, eenzaamheid tegengaan, buurt app, goeddoen, apeldoorn

Zelf bakken we nooit oliebollen aangezien het een aardig klusje is, best kan stinken en we zitten vervolgens met een grote lading oliebollen opgescheept. Toch denken we er dit jaar ander over. Hoe leuk is om die grote hoeveelheid oliebollen in de buurt uit te delen! Voor ons huis maken we een kraampje zodat iedereen kan meegenieten van onze bakkunsten en we ondertussen een praatje maken met de buurtgenoten.

Tot slot

Nextdoor (NYSE: KIND) is waar je contact maakt met de buurten die belangrijk voor je zijn, de plek voor verbinding. Vriendelijkheid staat voor ons centraal: het bouwen aan een vriendelijkere wereld waar iedereen een buurt heeft waar ze op kunnen vertrouwen. Ook ik ben lid van deze app waar ik van betekenis kan zijn, of zelf een oproep in kan plaatsen. Over de hele wereld gebruiken buurtgenoten dagelijks Nextdoor om betrouwbare informatie te ontvangen, hulp te geven en te krijgen, dingen gedaan te krijgen en echte relaties op te bouwen met mensen in de buurt – buren, bedrijven en organisaties.

nextdoor, eenzaamheid, eenzaamheid tegengaan, buurt app, goeddoen, apeldoorn
Met kerst hoort niemand alleen te zijn! Help jij mee om eenzaamheid de wereld uit te krijgen?

Ze zijn inmiddels al actief in meer dan 295.000 buurten in 11 landen. In Nederland gebruikt bijna 1 op de 7 huishoudens het netwerk. Aanrader dus! Alvast heel fijne feestdagen gewenst en wellicht tot ziens in de buurt app.

* Een opiniepeiling van Nextdoor uitgevoerd in december 2022 onder 6.635 leden.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief