Delen vinden we super lief

Baby’s worden echt groot en gezond met voeding uit een fles, dat is absoluut een feit. Een regelrechte fabel is dat je met borstvoeding een betere band met je kind opbouwt, of dat je er hangborsten van krijgt! En met kleine borsten kun je ook echt borstvoeding geven hoor! We zetten enkele feiten en fabels over flesvoeding en borstvoeding voor je op een rij om de stress bij je weg te nemen mocht je voor het één, of voor het ander kiezen!

Toen ik met mijn borstvoedende collega en een zwangere vriendin over borstvoeding had, ging het al snel over de vele feiten en fabels. Ook zelf ben ik er drie keer mee in aanraking gekomen en is het hoog tijd om er een blog aan te wijden! Bij een deskundige ben ik ten rade gegaan en ze kon alle punten beamen! Hierbij alle feiten en fabels van borstvoeding en flesvoeding op een rij!

1. Feit: Je weet precies hoeveel je kind drinkt als je je kindje flessenvoeding geeft!

Bij borstvoeding is het inderdaad lastiger om te achterhalen hoeveel je kind binnenkrijgt. Vooral in het begin zorgde dat bij mij voor onzekerheid! Helemaal in het begin toen ik geen idee had of ik het wel allemaal goed deed! Maar al gaandeweg word je er als moeder handiger in. En inderdaad als je je kindje (borst) voeding uit een fles geeft, dan zie je door de maatvoering tot op de milliliter nauwkeurig hoeveel je kindje drinkt.

1. Fabel: De band met je kindje is minder hecht

Of het nu gaat om borst of fles: het is een bijzonder en intiem moment tussen moeder (of vader) en je kindje waardoor jullie band sterker wordt! Het zijn de rustige momenten waarop je echt even tijd voor elkaar hebt en waarin je niets kunt overhaasten! Zorg er wel voor dat je er relaxt bij zit en kies voor een babyfles die lekker in de hand ligt en ergonomisch is. Baby’s liggen graag in een natuurlijke ronde houding, met het hoofdje iets omhoog waardoor ik de 170ml smalle S-Fles fijn vond. Deze kregen wij in de Woezel & Pip babybox en waaraan we gelijk verknocht raakten! Deze fles vergroot het oogcontact tussen jou en je kindje zonder dat er een grote fles in de weg zit!

2. Feit: Borstvoeding is de beste start voor je baby.

Iedereen is het er over eens dat borstvoeding de beste keuze is, maar tegenwoordig is flesvoeding ook van zeer goede kwaliteit! Moedermelk bevat meer dan 1000 verschillende voedingsstoffen en is de meest complete voeding die voor een optimale groei en ontwikkeling nodig is. Daarentegen is het voeden uit de fles onmisbaar als je een keertje niet bij je kindje in de buurt kunt zijn, bijvoorbeeld omdat je werkt of een dagje op stap bent. Ik adviseer dan ook om al in je kraamtijd te beginnen met het wennen aan voeding uit een flesje. Zelf kolfde ik melk af zodat mijn man ook een flesje kon geven.

2. Fabel: Dubbelzijdig kolven is onzin aangezien mijn baby ook maar aan één borst tegelijkertijd kan drinken

Een dubbele kolf is voor iedere drukke moeder erg handig. Door het afkolven kun je beide borsten tegelijk afkolven waarmee je veel tijd bespaart! Naast het grote voordeel dat je sneller klaar bent, kolf je met dubbelzijdig afkolven tot 18% meer melk af in vergelijking met enkelzijdig afkolven doordat je een extra toeschietreflex hebt.

Je leegt de borst ook beter bij dubbelzijdig kolven, wat de melkproductie weer verhoogt. Ook heb je daardoor een verhoogde voedingswaarde in de melk doordat het moedermelk meer vet bevat. Altijd goed om te weten dat dubbelzijdig kolven juist voordelen heeft!

3. Feit: Kolven mag geen pijn doen!

Kolven mag niet irriteren, of pijn doen! Is dit wel het geval dan kolf je wellicht in een te hoge stand. Een standje lager is dan comfortabeler en het levert ook meer melk op! De juiste borstschild kan ook helpen om zonder pijn te kunnen kolven! Kies zeker de juiste maat borstschild om mee te kolven, zodat pijn of irritatie uitblijft! Het babymerk Difrax biedt standaard 3 schilden aan bij de aanschaf van hun handsfree kolf, zodat je gelijk een goed aansluitende set hebt. Borstvoeding deed mij overigens in het begin wel pijn door tepelkloven, maar door te gaan kolven, kon het helen en kon ik de kleine afgekolfde melk geven!

3. Fabel: Overstappen van borst naar babyfles is moeilijk

Baby’s die borstvoeding gewend zijn, hebben over het algemeen geen moeite met (borst)voeding uit een babyfles. Vaak verloopt die overstap nog makkelijker met een smalle fles met een smalle hals en een smalle speen die een coating heeft zodat de hap goed genomen kan worden. Het voelt dan snel vertrouwd aan voor je kindje. Voor baby’s die ruim aan happen is er ook een brede babyfles, met een brede hals en een brede speen. De vorm van deze fles lijkt het meest op een borst en is ideaal als je borst- en flesvoeding zou willen combineren.

4. Fabel: Alleen omspoelen is voldoende

Een babyfles en speen kun je het beste na elke voeding op minimaal 55°C in de afwasmachine reinigen. Uitkoken deed ik al snel niet meer, vooral omdat mijn flessen volledig uit elkaar gehaald konden worden voor optimale hygiëne. Of maak ze schoon met een flessenborstel in heet water. Er zijn babyflessen die onderin lastig schoon te maken zijn door dat ze iets smaller zijn. De flessen die volledig uit elkaar te draaien zijn, hadden mijn persoonlijke voorkeur. Spoel de babyflessen wel na met warm water, om eventuele zeepresten te verwijderen, en laat ze ondersteboven goed drogen op een schone doek. In stilstaand water, of nauwe rietjes vormen zich bacteriën, zorg dat dit niet in de fles, het rietje, of speen achterblijft. Hiermee voorkom je verspreiding van spruw.

Speentje lang uitkoken is niet meer volgend het advies. Een pan met kokend water is voldoende.

4. Feit: De temperatuur is belangrijk

Het flesje van je baby mag niet warmer worden dan 30-37°C – drinktemperatuur. Dit is te vergelijkbaar met de temperatuur van borstvoeding. Als de babyfles warm aanvoelt, kan de voeding gloeiend heet zijn, pas hier voor op! Test de melk altijd even op je lip of binnenkant van je pols voordat je het in de mond van je kindje stopt.

5. Fabel: Flesvoeding is onbeperkt houdbaar

Wanneer je voeding te lang bewaart in, of buiten de koelkast, bestaat de kans dat bacteriën zich vermenigvuldigen in de voeding. Hier kan je baby echt ziek van worden. Klaargemaakte flesvoeding mag je daarom niet langer dan acht uur in de koelkast bewaren (max. 4°C) en maximaal een uur zonder koeling. Invriezen raden we niet aan in tegenstelling tot afgekolfde moedermelk dat wel kan worden ingevroren.

5. Feit: Minder kans op darmkrampjes bij borstvoeding

Tijdens het voeden uit de babyfles krijgen baby’s vaak lucht binnen. Vooral doordat veel babyflessen vacuüm zuigen waardoor er veel lucht in de voeding terecht komt. Dit leidt tot boeren, spugen en tot overmaat van ramp darmkrampjes. Een babyfles met ventiel in de bodem kan wel uitkomst bieden! Deze flessen zorgen voor een constante toevoer van melk, vergelijkbaar met borstvoeding. Er ontstaan daardoor minder luchtbelletjes die zich bovendien niet mengen met de voeding. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen behouden en hebben baby’s minder last van darmkrampjes, net als bij borstvoeding!

6. Fabel: Met borstvoeding ben je gevangen

Het voordeel van borstvoeding is vooral dat je altijd en overal voeding bij je hebt. Een minder punt is dat je kindje daardoor afhankelijk is van jou! Borstvoeding kun jij immers alleen geven en dat moet om de zoveel uur gebeuren. Er zijn echter veel mogelijkheden om er op uit te gaan en discreet te kolven in je afwezigheid van de kleine. En no worries, je kleintje komt met het afgekolfde melk niets te kort bij papa, oma of de oppas.

Er zijn genoeg oplossingen wanneer je eens een dagje, of weekendje weg wilt, of wanneer je weer aan het werk gaat. En met een handsfree stillere kolf kun je tegenwoordig overal discreet kolven, waarbij je je handen vrij houdt voor leuke dingen. Ik heb zelfs ooit in de file gekolft met het flesje op de bijrijders stoel …ssst niet verder vertellen hoor! Ik vond het ideaal!

6. Feit; Sneller op je oude gewicht als je borstvoeding geeft

Na mijn zwangerschap was ik veel zwaarder dan daarvoor en ben bij alle drie borstvoeding gaan geven. Onderzoek heeft aangetoond dat je sneller weer op je oude gewicht bent als je borstvoeding geeft dan wanneer je dit niet doet. Dit vond ik toch wel een heel groot voordeel, al moet ik er wel bij vermelden dat ik chronische trek had in de eerste drie maanden. Mijn kindjes dronken me leeg waardoor ik meer ging eten. tip; voorkom dit 😀 Afvallen deed ik ook niet echt, maar ik stopte ook bij 4 maanden borstvoeding geven.

Tot slot

Moedermelk draagt bij aan een betere gezondheid en het welzijn van baby’s én moeders, zowel op de korte en op lange termijn. En qua bestrijding van armoede en honger in de wereld is het van grote waarde. Daarentegen is flessenvoeding ook een prima alternatief en gaat het er om dat zowel moeder als kindje zich helemaal happy voelen en gezond opgroeien.

Gelukkig benadert de samenstelling van poedermelk de borstvoeding inmiddels zo dicht dat de melk alle benodigde voedingswaarden bevat wat je kindje nodig heeft. En soms valt er voor moeders helaas niets te kiezen en lukt borstvoeding gewoonweg niet. Gelukkig is flesvoeding dan een prima alternatief.

Liefs Olivette,

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram en vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat

*Deze blog is geschreven vanuit eigen ervaringen zonder een samenwerking met een bedrijf. Mocht je persoonlijke vragen hebben, stuur me gerust een berichtje. Met drie kindjes en drie verschillende kraamperiodes voldoende borstvoeding ervaring.


Delen vinden we super lief