Als je last krijgt van heimwee en verlangt naar thuis kan het erg lastig zijn om nog van je logeerpartijtje te genieten. Mijn dochter had er last van bij een logeerpartijtje en er zat niets anders op dan dat we haar moesten ophalen. Ook bij ons thuis kreeg een vriendinnetje er rond middernacht last van. Terugbrengen was geen optie en ben dus maar naast haar gaan liggen zodat mijn dochtertje op mijn plek in slaap kon vallen.
En dit weekend hoorde ik zacht gesnik uit de slaapkamer komen. Dat had ik niet zien aankomen en schoot gelijk in de actie. Maar wat is raadzaam en wat kun je in zo’n geval doen tegen heimwee? In dit artikel neem ik je mee in mijn handelswijze en onderzocht alles wat handig is om te weten over heimwee.
Heimwee
Als je plots uit je dagelijkse routines wordt gehaald, is dat wennen en niet iedereen reageert daar even goed op. Als je ver van huis bent kan er heimwee ontstaan. In een vreemde omgeving kun je je ineens naar en ongelukkig voelen waarbij je sterk verlangt naar je eigen huis. Je wilt dan het liefst direct terug naar je bekende dingen, omgeving en personen. In gedachten lijkt thuis alles beter te zijn en dan is het onmogelijk te genieten van alles dat nieuw is. Er is immers niets vertrouwds in je eigen omgeving dat je houvast geeft en is lastig.
Psychische effecten
Heimwee heeft zowel van binnen én buiten zijn impact! Je voelt je verdrietig, neerslachtig, bang en gestresst. Je denkt non stop aan thuis en hebt een afkeer van de nieuwe (vakantie)omgeving. Niets is meer leuk en je kunt als ouder, of partner niets leuks meer inbrengen, of verzinnen. Alle aandacht is gericht op thuis waarbij de mindset lastig te veranderen is.
Lichamelijke effecten
Heimwee kan voor even zijn, maar kan ook lang aanhouden Dit heeft zijn effect op je gesteldheid. Door de stress wordt je weerstand verlaagd waarbij hoofdpijn de kop op kan steken En ook kan je maag van slag raken waardoor je je misselijk gaat voelen. En tot overmaat van ramp wordt er overgegeven.
Minder eetlust, lastig slapen en het onvermijdelijke: huilbuien. Bij kleine kinderen kun je het merken aan hun gedrag. Oudere kindjes geven het zelf vaak aan. Sommige kinderen vertonen zelfs gedrag dat niet meer bij hun leeftijd past, zoals kruipen of zelfs bedplassen. Je lichaam en geest zijn zo sterk met elkaar verbonden dat heimwee veel kan bewerkstelligen.
Oorzaak van heimwee
Het ene kind is heel gevoelig voor heimwee, terwijl de ander er nooit last van heeft. Bij mijn eigen kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes, zie ik overeenkomstige karaktereigenschappen terug die last kunnen hebben van heimwee.
Mensen met heimwee stellen zich soms afhankelijker op van anderen, zijn eerder introvert, hoogsensitief en zijn vaak onzeker. En wat ik ook vaak terug zie, is dat kinderen met heimwee vaak planmatiger zijn en meer moeite hebben met onverwachte wendingen of veranderingen. En ook is het afhankelijk van de situatie. Het kan soms heel gek lopen en dan is mijn stoere dochter ook even ontdaan, terwijl ze al tig keer bij haar vriendinnetje heeft gespeeld.
25 tips die helpen bij heimwee
En als kinderen heimwee vertonen, is er gelukkig heel veel aan te doen. Er zijn ook dingen waar je bij weg moet blijven! We zetten onze eigen do’s en don’ts op een rijtje.
Een absolute ‘Go’:
- Het is het beste om het te erkennen en de gevoelens te uiten. Als je het opkropt voel je je alleen maar slechter!
- Ook is het aan te raden om achter de oorzaak te komen. Misschien is er iets vergeten in de slaaproutine, ligt het kussen niet goed, of mist er een nachtlampje. Het kan soms best een uitdaging zijn om het er uit te krijgen. Bij ons hielp het smoeltjeschrift om de kinderen aan het praten te krijgen.
- Wees actief en ga op pad om de omgeving te verkennen. Passiviteit en niets doen werkt vaak averechts. Door de mind-set te veranderen, voelen ze zich vaak snel beter en wellicht ietsiepietsie ‘thuis‘ op de nieuwe plek.
- Als de kinderen uit logeren gaan geef ik ze hun lievelingsknuffel mee samen met vertrouwde spulletjes. Een eigen handdoek, foto, armbandje of kussensloop helpt soms ook om de overgang iets te versoepelen.
- Als kinderen geen idee hebben waar ze naartoe gaan en in een spontane actie ergens gaan logeren, kan het als een complete verrassing komen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: neem ze mee in de planning. Zowel als ze uit logeren gaan, of als het een vakantietrip wordt.
- Kinderen die timide zijn, of van zichzelf al zeer huiselijk ingesteld zijn moeten soms een drempel over om op avontuur te gaan. Het helpt niet om je kind te dwingen. Wij pakten het stapje voor stapje op. Eerst ergens laten spelen, mee laten eten, tot laat filmpjes laten kijken, tot het een keer een logeerpartijtje wordt. (in goed overleg). Het is zeer waardevol om kinderen sociale vaardigheden te leren.
- Door het aanhouden van gewoontes en tradities die de kinderen thuis hebben, voelt het meer eigen en voelen ze zich sneller op hun gemak.
- Probeer positief te blijven. Heimwee komt er in vele vormen en maten en gaat vaak na een paar dagen weer over!
- Maak grapjes, heel veel grapjes. de glimlach van een kind heelt alle wonden en …heimwee
Een absolute no-go
- Als je zelf een logéétje hebt, maak het niet te spannend en gooi het niet over een compleet andere boeg. Logeren in de woonkamer en spannende verhalen verhalen kan een trigger zijn voor heimwee.
- Probeer te voorkomen om naar huis te bellen. Hier dacht ik goed aan te doen, maar gelukkig nam de moeder vans onze logé niet op. Als je belt, verlangen kinderen juist des te meer naar huis.
- Trek jezelf niet terug van de buitenwereld! Als je dit bij kinderen ziet, betrek ze er weer bij om de mindset te kunnen veranderen. Door passief gedrag kom je immers niet verder en als ze zich compleet afsluiten ook niet.
- Ga er absoluut niet minder op uit! Blijf het proberen
- Ga thuis niet verheerlijken en probeer jezelf, of een ander open te laten stellen voor de nieuwe omgeving. In mijn geval vertelde ik ronduit over wat er allemaal te doen was op de sprookjescamping en welke avonturen we konden beleven.
- Let op je woordgebruik en probeer het als ouder niet te relativeren of af te zwakken. Heimwee is geen aanstellerij!
- Geef het kind geen kans om het af te laten reageren op zijn/haar omgeving. Het is beter om te vertellen wat er aan de hand is. Communicatie is de sleutel tot succes.
- Als je zelf heimwee gevoelig bent, is het niet verstandig om ver en lang op vakantie te gaan. En al helemaal niet in je eentje!
- Meerdere malen per dag naar huis bellen is niet verstandig. Dat versterkt de heimwee alleen maar.
- Last but not least; je hoeft je niet te schamen voor heimwee! Het overkomt de beste en kan zomaar verschijnen.
Tot slot
Mijn collega vertelde dat ze met haar ouders naar Europa-Park was gegaan en daarbij een vriendinnetje had uitgenodigd. Alles was al betaald en geregeld. De heimwee was zo heftig dat ze echt naar huis wilde en de trein terug heeft gepakt naar Nederland. Heimwee kan onbedoeld zo onwijs veel roet in het eten gooien. De betrokkenen kunnen hier echt heel veel last van hebben.
Echter, laat je er niet door weerhouden om veel op pad te gaan en het te proberen. Kinderen moeten het echt leren om van omgeving te veranderen. De betreffende avond is het goedgekomen door heel veel grapjes te maken en hem op andere gedachten te brengen. Maar eerlijk is eerlijk, als ouder voel je je machteloos!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
3 comments
Bedankt voor de goede tips bij heimwee. Mijn oudste dochter gaat dit jaar voor het eerst op zomerkamp en vindt dit best spannend, omdat ze soms last heeft van heimwee. Wat een goed idee om de planning voor een kamp of vakantie of logeerpartij met kids door te nemen, dat ga ik zeker doen met mijn dochter! Hopelijk kan ze dan echt genieten van haar kamp!
Hej Emma, wat leuk om te lezen en dankjewel. Het is inderdaad mega spannend, stiekem ook zeer voor ons als ouders! Ze gaat het vast fantastisch vinden