Delen vinden we super lief

Elk jaar staat 8 maart in het teken van internationale vrouwendag met ieder jaar een ander sterk thema. In 2019 was dat het thema “Heldinnen“. In 2018 ging het thema #wegothis rond. In 2020 sloegen we de handen ineen met Return To Sender en was het thema VRIJHEID, dat met name nu zeer belangrijk thema is. En in 2023 is het thema: Onbeperkt leefbaar.

Vrijheid kun je verwoorden, verbeelden, verdraaien, maar waar blijf je als je het niet kunt ervaren! In 2021 was het thema #ChooseToChallenge en afgelopen jaar was het thema V/M Solidariteit, de kracht voor verandering en gelijkwaardigheid in onze samenleving. Een onderwerp waar we een geheel eigen blog aan kunnen wijden.

Je mannetje staan

internationale dag van de vrouw

De internationale vrouwendag is een belangrijk moment om te laten zien dat vrouwen prima hun mannetje kunnen staan. Ik doe er graag aan mee om aandacht te geven aan deze belangrijke dag! De mimosa wordt zeker ingeslagen.

Overigens doet niet alleen Nederland mee aan de internationale vrouwendag. Heel veel landen over de hele wereld staan vandaag stil bij de rechten van vrouwen en vrouwenemancipatie. Het is dus eigenlijk ook wel de zogenoemde ‘wereldvrouwendag.’

Valk Hotel Apeldoorn mimosa, internationale vrouwendag

Grote verschillen

De verschillen tussen man en vrouw zijn zelfs in ons kikkerlandje nog onnodig groot! Het komt vaak in het nieuws dat mannen een hoger salaris hebben en veel zekerder in het leven staan. Mannen werken ook vaker fulltime en zijn vaak van huis. Vrouwen werken in Nederland vaker parttime en als ze al fulltime werken, krijgen ze veel oordelen naar hun hoofd als “werkende moeders zijn slechte moeders”.

Ook loopt de rolverdeling vaak scheef bij de huishoudelijke taken en zijn vrouwen veelal leading in de opvoeding van de kinderen. Voor sommige vrouwen is het daardoor lastiger om economisch zelfstandig te zijn. Gelukkig komt hier steeds meer aandacht voor in de maatschappij en het belang daarvan. Gelijke rechten moeten er zijn en dat voor iedereen, niet enkel in Nederland!

return to sender

Vrouwendag vieren

We staan graag stil bij vandaag. Vooral door de link met Return To Sender die zich inzet voor de zelfstandigheid van de vrouw in het bijzonder. Ze bieden hen kansen en werkgelegenheid, waar ik veel respect voor heb. Dit zijn onzichtbare heldinnen.

Bij ons wordt Internationale vrouwendag vaak ingezet om samen te komen met vriendinnen of vrouwelijke collega’s. Je ziet vooral over de grens dat bars en restaurants vandaag internationaal het domein is van de vrouw. Een tof initiatief!

Hulde aan de man

Veel mannen laten zich niet afschrikken door vandaag en zien deze dag juist als hét moment om een vrouw te eren, én ook te behagen. Ik koop straks een grote bos mimosa waar mijn Return to Sender vaas zich fantastisch voor leent! De gele mimosa plant (Kruidje-roer-mij-niet) is door de jaren heen symbool is geworden van de vrouw en staat vooral vandaag centraal. En zoals je kunt zien hebben we ons huis ook vast lente proof gemaakt.

Buurman en buurman expositie museum van de twintigste eeuw achternaam

Cadeautjes

Op internationale vrouwendag geven mannen over de grens mimosa veelal aan vrouwen en hun moeder. Dit zie je vooral over de grens terug waar de vrouw nog meer centraal staat op deze dag dan in ons eigen kikkerlandje.

Rond deze tijd staat de Mimosa in de zuidelijke landen in bloei, dat ook de link is met de internationale vrouwendag. Onderling geven vrouwen het ook aan elkaar en spreken dan een gelukwens uit. Een mooi initiatief dat we in Nederland niet zoveel zien.

return to sender
foodphotography

Heldinnen

In 2019 was het thema voor de Internationale Vrouwendag: “Heldinnen” dit jaar is dat solidariteit. Internationaal zijn er heel veel inspirerende en bekende heldinnen die zich hebben ingezet voor de rechten van de vrouw. Vrouwen die het verschil maken voor een ander. Katja Schuurman bewerkstelligt dit bij Return to sender. Zij is de oprichter van het Fairtrade merk Return to Sender waar ik vaker over schrijf en met trots ambassadeur voor ben. Return to Sender heeft unieke producten die met liefde voor traditie en ambacht zijn gemaakt door vakmensen uit de armste gebieden van de wereld.

familie, dochter, brief aan mijn dochter, 6 jaar, mijlpaal
Gendergelijkheid is nog steeds niet de norm en Nederland staat helaas nog niet in de top tien als het gaat om gendergelijkheid. Mijn kinderen probeer ik het goede voorbeeld te geven.

Gelijkheid

Katja gelooft dat eerlijke handel de motor is achter duurzame economische ontwikkeling en wil hier heel graag een bijdrage aan leveren. De bestrijding van armoede is haar ultieme doel. En ook staat vrouwendag in het teken van de heldinnen die zich stilletjes inzetten voor gelijkheid. Annemarie, Daphne, Baukje, Esther, Beatrice…. zomaar namen van heldinnen die zich onzichtbaar inzetten voor de emancipatie van de vrouw. En daar kunnen heel veel namen bij aangevuld worden. Dit zijn de helden! En om het

Thema uit 2020 Vrijheid kracht bij te zetten, denken we aan het leven dat wij leiden en de orolog die er neit ver van ons woedt. Het is 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd; de Tweede Wereldoorlog was daarmee ten einde. En alten we wensen dat de derde wereldoorlog snelt tot halt geroepen zal worden…

Power to the women

Laten we er voor streven dat gendervooroordelen vervagen en dat gelijkheid over de hele wereld steeds meer bereikt zal worden. Mama’s zijn uiteindelijk ook mega stoer en durven meer risico’s te nemen, bleek uit recent onderzoek. Nu moeten we alleen nog even de onzekerheid van ons af laten glijden op de werkvloer. Doe vooral waar je goed in bent en waar je je goed bij voelt, dat is mijn credo!

Iedereen een hele fijne vrouwendag gewenst! Ken jij ook sterke vrouwen? vergeet ze niet, we helpen elkaar omhoog!

Wist je dat de eerste Nationale Vrouwendag in de VS is waargenomen op 28 februari 1909, in overeenstemming met een verklaring van de Socialistische Partij van Amerika?

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief