Delen vinden we super lief

We bezochten Schouwen-Duiveland, een prachtig eiland in de provincie Zeeland in Nederland, ook wel dé ultieme plek voor een actieve vakantie in de natuur. Nooit eerder had ik deze omgeving als toerist bezocht en nu was ik dan toch echt op het noordelijkste eiland van Zeeland, omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. De pret begon al onderweg waar mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de uitgestrekte natuur, het water en de pittoreske huisjes.

Schouwen-Duiveland, zeeland, watersnoodramp, watersnoodmuseum, Schouwen, citytrip

Schouwen-Duiveland op zijn best

Al snel werd duidelijk dat je aan de Zeeuwse kust de perfecte balans vindt tussen natuurlijke schoonheid, cultuur en avontuur, met volop mogelijkheden om te relaxen, actief bezig te zijn, strandwandelingen te maken, en om zelfs avontuurlijke fietstochten te maken. Uiteraard deel ik al onze avonturen om je te inspireren voor een volgende mini-break, want (spoiler!) Nederland is hier toch echt op z’n best.

1. Opladen op Schouwen-Duiveland

De gastvrije inwoners van dit polderlandschap staan klaar om je laten betoveren dooor de pittoreske dorpjes, uitgestrekte duinen en schilderachtige dijken. Schouwen-Duiveland is dan ook een perfecte locatie voor een get-away dat alles biedt. Mijn camera ging mee, samen met onze verrekijker om de natuur nog beter te kunnen bewonderen en vast te leggen. De omgeving heeft me blij verrast, tot rust gebracht en begrijp helemaal waarom iedereen zo dol is op deze omgeving. Je kunt je hier echt opladen door de kalmte, frisse lucht en de natuurpracht.

2. Cultuur

Een reis is uiteraard niet compleet zonder dat je jouw kennis van de omgeving hebt bijgeschaaft. We highlighten dan ook graag enkele bezienswaardigheden die iedere cultuurliefhebber zal interesseren.

2.1 Watersnoodmuseum

De nacht van 31 januari op 1 februari 1953 was een nacht die voor altijd in de geschiedenis van Nederland gegrift zal staan. Een nacht waarin de natuur haar kracht toonde en een van de grootste rampen in de moderne geschiedenis van ons land veroorzaakte. Onder de immense druk van springtij en een angstaanjagende noordwesterstorm bezweken de dijken in Zeeland met alle gevolgen vandien…

Schouwen-Duiveland, zeeland, watersnoodramp, watersnoodmuseum, Schouwen, citytrip

De gevolgen waren ronduit verwoestend waarbij grote delen van Zuidwest-Nederland werden overspoeld door het kolkende water. Het meest hartverscheurende was het verlies van 1.835 mensenlevens in deze angstaanjagende nacht. Een bezoek en rondleiding aan het waternoodsmuseum raad ik dan ook iedereen aan, om meer te weten te komen over een belangrijk stukje gescheidenis en de impact ervan.

Schouwen-Duiveland, zeeland, watersnoodramp, watersnoodmuseum, Schouwen, citytrip

We kregen een rondleiding van Jaap Schoof die de Watersnoodramp als kleine jongen mee heeft gemaakt. Hij begon in 2001 als vrijwilliger bij het Watersnoodmuseum, werd er later directeur, en heeft dat stokje inmiddels weer doorgegeven. Zijn verhalen maakte diepe indruk op ons allemaal!

Schouwen-Duiveland, zeeland, watersnoodramp, watersnoodmuseum, Schouwen, citytrip,  Jaap Schoof
Waternoodsmuseum: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk

2.2 Beklimming van Plompe Toren

De beklimming van Plompe Toren is een populaire activiteit op het Zeeuwse schiereiland Schouwen-Duiveland in Nederland. En niet voor niets! De Plompe Toren is een 15e eeuwse kerktoren in de buurt van het dorp Burgh-Haamstede. Het bijzondere aan deze toren is dat hij midden in een voormalig moerasgebied, genaamd de Prunje, staat en ooit deel uitmaakte van een kerk die door overstromingen werd verzwolgen.

Al bij binnenkomst word je gegrepen door de legende van de toren waardoor deze plek ook voor kinderen zeer interessant is. Tijdens de beklimming leer je meer over de geschiedenis van de toren waarna je bovenaan wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht. We keken uit over de Oosterschelde en de omringende natuur waar we echt even stil van werden.

Schouwen-Duiveland, zeeland, plompe toren, klimmen
Plompe Toren – Koudekerkseweg 12, 4328 NP Burgh-Haamstede

3. Natuurlijke schoonheid

Schouwen-Duiveland biedt adembenemende duinlandschappen, uitgestrekte zandstranden en beschermde natuurgebieden zoals de Zeepeduinen en de Oosterschelde. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelaars. Een echte aanrader is een wandeling, of excursie met staatsbosbeheer door Boswachterij Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland.

Schouwen-Duiveland, zeeland, watersnoodramp, watersnoodmuseum, Schouwen, citytrip
Ontmoet onderweg het (uitgezette) wild zoals damherten, pony’s, schapen, vleermuizen en ontdek meer natuurschoon.

Hier kun je magische (avond)excursies beleven waar je omringd bent met de natuurpracht. Check zeker de agenda op schouwen-duiveland waar regelmatig wandelingen met Staatsbosbeheer worden gepland.

Schouwen-Duiveland, esdoorn, boswachter, Swarovski verrekijker, zeeland, watersnoodramp, watersnoodmuseum, Schouwen, citytrip
“De bladeren van de esdoorn zitten vol met inktvlekken die je thuis in een schoteltje melk kunt leggen om vervolgens met de zwarte vloeistof te kunnen schrijven”, aldus Marijke Lieman, boswachter van staatsbosheer.

Tijdens onze wandeling werden we rondgeleid door Marijke Lieman, de boswachter in Boswachterij Westerschouwen. Al voor ze zichzelf introduceerde, hoorden we de vlaamse gaai zijn stembanden schrapen. “Dit is ook wel de hovenier van het bos die de eikels verspreid” vertelde ze enthousiast.

“En de herten”, vervolgde ze “dat zijn ook wel onze tapas eters”. “Een blaadje hier, een eikeltje daar”. “Geen jong blaadje blaadje, lijsterbes, of nieuwe struik is veilig zijn voor de knabbelende hertjes en dus helpen we de natuur soms een beetje met afrasteringen.”.Met flair vertelde ze over dit bijzondere ecosysteem. Wat is het hier mooi!

Staatsbosbeheer – Bosweg, A. van de Weijdeweg, Burgh-Haamstede

4. Historische steden

Schouwen-Duiveland heeft verschillende charmante steden en dorpen met een rijke geschiedenis, historische straten, kerken en interessante monumenten zoals Zierikzee, Brouwershaven, en Dreischor.

Ons vizier was gericht op het charmante Zierikzee met zijn monumentale gebouwen en levendige haven. Deze stad weerspiegelt de rijke geschiedenis van de regio waar we tijdens een ludieke stadswandeling alles over te weten kwamen.

zierikzee, rondwandeling, stroytrails, stadsgids zierikzee, zeeland

4.1 Stadswandeling Zierikzee

De wandelschoenen werden aangetrokken voor een stadswandeling met Storytrail. Bij de Museumhaven gingen we van start en ontdekten we nog veel meer unieke aspecten van de omgeving. Je kunt er uiteraard voor kiezen om de charmante stad zelf te ontdekken, maar deze rondleiding gaf het zoveel meer flair, waar ik overigens zelf als ‘viswijf‘ ook een leuke rol in toebedeeld kreeg. Wat hadden we een plezier!

4.2 Beklimming Dikke Toren

De beklimming van de Dikke Toren in Zierikzee is ook een aanrader. Deze middeleeuwse toren biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende omgeving. De beklimming van de smalle wenteltrap naar de top van de toren is uitdagend, maar de beloning is het adembenemende panoramische uitzicht. Je kunt vanaf de top de stad, de haven en de omliggende wateren zien. Het is dan ook zeker de moeite waard! En na deze actieve bezigheid kun je jezelf verwennen met een uitgebreide lunch op dé plek in Zierikzee: Café de Biet!

dikke toren, zierikzee, schouwen-duivenland
Dikke toren – Kerkplein 2, 4301 EE Zierikzee

5. Watersport en recreatie

Schouwen-Duiveland is ook echt ideaal voor watersportliefhebbers. De Oosterschelde en de Grevelingen bieden geweldige mogelijkheden voor zeilen, duiken en windsurfen. Hier zijn we dit weekend niet aan toegekomen, al zag ik onderweg wel vele kitesurfers in weer en wind de golven bedwingen. Het eiland heeft overigens ook vele fiets- en wandelpaden om de omgeving te verkennen, waarbij de mountainbike route van 6,9 km me enorm aanspreekt.

Schouwen-Duiveland heeft zijn toeristische piekseizoen in de zomer, al is het er het gehele jaar fijn verbliijven. Tijdens ons weekend viel er aardig veel regen, maar dat drukte de pret niet. De omgeving heeft veel te bieden waardoor je er in elke jaargetijde ultiem kunt vermaken. En leuk om te weten; wist je dat ze op het eiland maar liefst 200 meer zon uren hebben dan in de rest van Nederland!? Dit is dé plek om een frisse neus te halen en om op te laden!

6. Culinaire hotspots

De regio staat bekend om zijn verse zeevruchten, oesters en streekgerechten. Er zijn veel restaurants en eetgelegenheden waar je kunt genieten van de lokale keuken. Een bezoek aan Schouwen-Duiveland is dan ook niet compleet zonder een zeevruchtenparadijs te hebben bezocht.

BRU17, Bruinisse, Schouwen-Duiveland
BRU17 – Havenkade 18, 4311 BA Bruinisse

6.1 Vis eten op Schouwen-Duiveland

Als liefhebber van alles wat de zee te bieden heeft, stapte ik vol verwachting binnen bij BRU17 in Bruinisse., een visrestaurant en viswinkel gelegen in de vissershaven van Bruinisse. Wat meteen opviel, was de belofte die hun deur sierde: “Alleen vis, schaal- en schelpdieren uit de regio op de kaart.” En deze belofte hebben ze waargemaakt in een prachtige entourage. Ons bezoek aan BRU 17 was een culinair avontuur dat we niet snel zullen vergeten.

Dit is de plek waar je oesters, tapijtschelpen, kokkels, scheermessen en zoveel meer goud uit de zee, op het menu hebt staan. De foto’s zeggen veel, maar breng het zeker een bezoek als je op avontuur gaat op Schouwen-Duiveland. Tip: bestel er de lokale witte wijn bij en maak je belevenis compleet. Thank me later..

BRU17, zierikzee, zeeland, mosselen,  oesters
Van mosselen en oesters tot scheermessen en Noordzeevis met Pain de mer brood van oosterschelde water, alles wat op je bord belandt, is lokaal en zo vers als maar kan! Een plek waar je de passie voor het vak in alles voelt, ziet en proeft…

6.2 Bakkerij Sonnemans

Sinds 1917 is Brood- en Banketbakkerij Sonnemans een lokaal begrip en kan toch wel de beroemdste bakkerij van Schouwen-Duiveland en omstreken genoemd worden. Al sinds jaar en dag wordt deze iconsiche plek door dezelfde familie gerunt, al kwam er bijna een kink in de kabel. Toen de broer van bakker Mathieu Sonnemans ermee wilde stoppen aarzelden de studerende kinderen Rolf, Romy en Amber geen moment en keerden terug naar Burgh-Haamstede.

bakkerij sonnemans, zeeland, Bruinisse, Schouwen-Duiveland
We keken onze ogen uit bij Bakkerij Sonnemans, waar de geur van verse baksels hand-in-hand gaan met oude rekwisieten en bijzondere verhalen

Het is dan ook een uniek, kleinschalig familiehotel, annex museum, waar je in de watten wordt gelegd. Het is een fantastisch leuke, knusse gelegenheid voor een ontbijt, bakje koffie en om de fameuse Zeeuwse bolussen te proberen. Je gaat hier terug in de tijd en blijft rondkijken naar alle producten van weleer. Een absolute must-visit als je in Schouwen-Duiveland verblijft.

bakkerij sonnemans, zeeland, Bruinisse, Schouwen-Duiveland
Bakkerij Sonnemans: Hogeweg 13, 4328 PA Burgh-Haamstede

6.3 Café de Gekroonde Suikerbiet

En voor een lunch en/of diner tippen we Café de Gekroonde Suikerbiet dat door lokalen ook wel het anker van de stad wordt genoemd. Het dankt zijn naam naar de bietentransporten vanaf Schouwen-Duiveland in de negentiende eeuw, waar zich inmiddels al meer dan 150 jaar geschiedenis heeft afgespeeld. Vandaagdedag is dit de plek waar ze in Zierikzee elkaar overdag treffen en waar er in de avond op het leven geproost wordt.

Na onze lunch begrijpen we helemaal dat de gepassioneerde café eigenaar Robbert Roggeband en zijn gedreven team de prachtige titel ‘Het beste café van Nederland’ in 2017 in ontvangst mocht nemen! Naast een zeer origineel, bijzondere kaart, voel je je hier helemaal thuis!

 zeeland, Bruinisse, Schouwen-Duiveland, cafe de biet, cafe de gekroodnde suikerbiet
De Gekroonde Suikerbiet is gelegen langs de kade van Zierikzee – Nieuwe Haven 141, 4301 DL Zierikzee.

7. Streekproducten

De streek staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes die we uiteraard hebben uitgeprobeerd! Hierbij geven we je onze tips:

7.1 Voor zoetekouwers zijn de bolussen een aanrader (zoete broodjes).
7.2 Als visliefhebber ontkom je er niet aan om Grevelingse kokkels en mosselen te proberen die vers worden gevangen en vervolgens met liefde worden bereid door talloze lokale restaurants. En als we het hebben over oesters, dan is de Zeeuwse platte, ook wel het summum onder de oesters met een zilte, romige smaak. Dit is een ware delicatesse die afkomstig is uit de Grevelingen. De Oosterscheldekreeft is ook een ware traktatie voor de fijnproevers net als de calamaris, scheermessen en zeewier.
7.3 Andere lokale lekkernijen zijn lamsoor en zeekraal, met hun delicate zilte smaken.

7.4 En bij een smakelijk gerecht hoort natuurlijk een vleugje Zeeuwse traditie, de Zeeuwsche Zoute uit Bruinisse. Het zout uit de Oosterschelde is duurzaam geproduceerd dat een intens aroma aan je maaltijden geeft.
7.5 Bij het waternoodsmuseum en Bakkerij Sonnemans waren ook diverse lokale producten te koop waaronder Sophini olijfolie. Schouwen-Duiveland heeft echt zoveel fijne streekproducten met een verhaal.

streekgerechten, lokale prodcuten, Schouwen-Duiveland, zeeland, Schouwen, citytrip zierikzee, Zeeuwse bolussen, Summioparcs, Wijnhoeve de Kleine Schorre,
Tip: Vraag zeker naar de streekproducten waar je verblijft, logeert, of luncht, .

En alsof dat nog niet genoeg is, biedt Schouwen-Duiveland ook een scala aan lokale dranken, waaronder destillaten, likeuren, een eigen wijngaard en limonades die je smaakpapillen zullen verleiden. Bij café de Biet probeerden we bijvoorbeeld I Love Zeeland appelsap uit.

8. Verblijf Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland is een prachtig eiland in de provincie Zeeland, Nederland, met tal van verblijfsopties voor bezoekers.

8.1 Vakantieparken en campings: Schouwen-Duiveland heeft diverse vakantieparken en campings waar je kunt genieten van de natuur en de kust. Wij verbleven met veel plezier op Summio Parc Port Greve dat een perfecte uitvalbasis is voor een kort, of langer verblijf.
8.2 Hotels en B&B’s: Er zijn verschillende hotels, boutique hotels en bed & breakfasts in de steden en dorpen van het eiland die comfortabele accommodatie bieden. Mijn hart gaat uit naar het kleinschalige familiehotel hotel bij de bakker van familie Sonnemans.
8.3 Vakantiehuisjes: Veel toeristen kiezen ervoor om een vakantiehuisje te huren voor een meer privéverblijf. Dat kan vrijstaand zijn, of via een park met vakantiehuisjes zoals Summio Parc Port Greve. Ons huisje had zelfs een sauna en sunshower met uitzicht over het water.
8.4 Kamperen: Voor de avontuurlijke reizigers zijn er ook mogelijkheden om te kamperen in de natuur.
8.5 Jachthavens: Als je van varen houdt, kun je gebruik maken van de jachthavens in Schouwen-Duiveland.

bakkerij sonnemans, zeeland, Bruinisse, Schouwen-Duiveland. Summio Parc - Port Greve, vakantie park Schouwen duiveland, vakantiepark
Ons huisje aan het water was toch wel echt een klein paradijsje

Summio Parc – Port Greve

Zelf verbleven we op Summio Parc Port Greve dat een populaire vakantiebestemming is in Schouwen-Duiveland. Het is gelegen aan de kust dat een verscheidenheid aan accommodaties biedt, van comfortabele bungalows tot ruime villa’s. Het is ideaal voor gezinnen, groepen, of als je er samen eens op uit wilt gaan en wilt genieten van de nabijheid van de Noordzeekust. Ons huisje bood alle comfort en was zelf blij verrast met de sauna en sun shower. We wilden hier eigenlijk niet meer weg!

Tijdens deze reis was Summio Parc Port Greve de ideale uitvalsbasis met volop faciliteiten en voorzieningen voor het verkennen van de prachtige natuur en attracties in de omgeving. Wat hebben we genoten en kom hier graag nog eens terug met mijn gezin om het zwembad uit te proberen!

Summio Parc Port Greve: Heernisweg 1, 4318 TN Brouwershaven

Schouwen-Duiveland, esdoorn, boswachter, Swarovski verrekijker, zeeland, watersnoodramp, watersnoodmuseum, Schouwen, citytrip

9. Extra tips

9.1. Praat met de lokale bevolking: Niets geeft een beter inzicht in de cultuur dan een praatje maken met de lokale bevolking. Ze kunnen je vaak verhalen en tradities delen die niet in reisgidsen staan vermeld. Een rondleiding met storytrails raden we dan ook echt aan, naast de leuke gesprekken met de serveerd(st)er in de lokale restuarants.

9.3. Fiets: Schouwen-Duiveland staat bekend om zijn fietsvriendelijke omgeving, met tal van fietspaden en routes. Op de fiets zie je zoveel meer van het eiland, dus neem zeker je fiets mee, of huur er één ter plaatse.

9.4. Comfortabele wandelschoenen: Als je van wandelen houdt, neem dan je wandelschoenen mee om de tal van wandelpaden en natuurgebieden te verkennen. In het bos kwam het helemaal goed van pas, net als een goede regenjas en een verrekijker.

Schouwen-Duiveland

9.5. Kleding voor wisselvallig weer: Hoezeer de omgeving veel zonuren kent, kan het Nederlandse weer onvoorspelbaar zijn. Denk dus in laagjes, laagjes, laagjes…

9.6. Badkleding: Het 21 kilometer lange strand van Schouwen-Duiveland is opgedeeld in verschillende strandtypes waar badkleding veelal goed van pas komt. De stranden op Schouwen-Duiveland kent 23 strandovergangen, die zijn onderverdeeld in 4 soorten stranden: familiestranden – natuurstranden – (watersport)stranden en gecombineerde stranden. Let dan ook goed op waar je jouw handdoek uit legt.

Meer informatie over onder andere stranden op Schouwen-Duiveland is hier te vinden.

Tot slot

Schouwen-Duiveland is de plek waar de pracht van de natuur en actieve belevenissen samenkomen voor een onvergetelijke ervaring. Wat was dit een fijn weekend waarin we veel hebben ontdekt, geproeft, ervaren en ontdekt. Het eiland heeft voor ieder wat wils, of je nu rust, watersport of ontspanning zoekt. Naar mijn mening een ultieme get-away voor met je gezin, een groep, of wellicht met je tweetjes. Wanneer ga jij….

Dank aan Bloggerbynature & Eilandmarketing Schouwen- Duiveland voor de mogelijkheid om dit mooie eiland te ontdekken!

Liefs Olivette

Volg je ons als op Facebook | Tiktok | Instagram | Pinterest | Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief