Delen vinden we super lief

Manlief heeft zichzelf wederom overtroffen en wist me te verrassen met ons huwelijks jubileum! We zijn 12,5 jaar getrouwd en al 17,5 jaar beleven we de leukste avonturen. Kids logeren bij vriendjes, vrienden in ons huis, waardoor wij het weekend Hotel Martin’s Patershof in hartje Mechelen, Belgie onveilig konden maken. Uiteraard heb ik al onze belevenissen verzamelt en in een blog gegoten vol tips & tricks voor een Mechelen citytrip… lees je mee?

Pak je fiets om te verdwalen in de kleine straatjes, proef het Bourgondische leven, bewonder de UNESCO Werelderfgoed locaties en drink koffie op het terras bij een hip koffietentje

Top 17 tips Mechelen citytrip

Een citytrip over de grens is altijd een goed idee! Zo bezochten we Milaan, Stockholm, Marrakech, New York, of Parijs en is de wishlist nog lang. Ook in ons eigen kikkerlandje valt er veel te ontdekken en werd Amersfoort Giethoorn en Arnhem recent bezocht. Maar heb je de grens wel eens overgestoken om bij onze buren het prachtige Belgie eens te ontdekken? Antwerpen, Brugge, Lille, Kortrijk… Een scala aan prachtige steden waarbij we deze keer neerstreken in Mechelen.

1. Mechelen, klein, en heel fijn

Op zo’n twee uur rijden vanaf Apeldoorn kon het avontuur beginnen. Mechelen is een knusse, gemoedelijke en sfeervolle stad dat het historische, religieuze centrum was. Dit verklaart de grote hoeveelheid kerken. Het is een compacte stad met een cultureel erfgoed van wereldformaat. De stad van de Maneblussers zal je verrassen en het is ideaal om per voet, zonder plan te ontdekken. Wil je graag je een vaste route dan is deze gratis route wellicht leuk om te bewandelen: link

2. De Vleeshalle

De Vleeshalle in Mechelen is the place to be waar je wereldse gerechten krijgt voorgeschoteld uit diverse werelddelen. Je kunt overal een plekje zoeken en via de QR code je gewenste maaltijd bestellen. Vietnamese streetfood, Spaanse tapas, Advocado gerechten, Griekse Mezze, pizza’s, of Mexicaanse taco’s… je kunt het zo gek niet bedenken, of ze serveren het. Uiteraard met een Belgisch biertje, of wijn van de tap. Het is een gastronomische plek dat je smaakpapillen zullen waarderen. Wij waren er lunch tijd en kan me indien dat dit in de namiddag een zeer gezellige plek is om te bezoeken.

De smaakhalle waar je streekbiertjes kunt proeven, wereldse gerechten kunt bestellen en heerlijk uitgebreid lunchen zoals de echte Belgen.

3. Vismarkt

Als je door Mechelen struint, passeer je absoluut de populaire Vismarkt dat de beste terrassen van de stad biedt, pal aan de Dijle. Een grote keuze aan bruine kroegen, stijlvolle restaurants en internationale keukens. Het is op wandelafstand van de grote markt en met het zonnetje erbij waan je jezelf in het zuiden van Italie.

Dit beeld vind je op de Haverwerf, voor het Lamotgebouw. Het is een bronzen beeldje van een jonge Ludwig Van Beethoven. Het kijkt naar zijn grootvader Lodewijk Van Beethoven. Lodewijk werd in 1712 geboren te Mechelen en woonde destijds in de nabij gelegen Van Beethovenstraat.

4. De Haverwerf

Aan de Haverwerf aan rivier de Dijle, liggen drie bouwwerken met prachtige, iconische gevels. Sint-Jozef, Den Duivel en ’t Paradijs staan naast elkaar dat je vaak op ansichtkaarten op foto’s van deze fotogenieke stad ziet. Als je goed naar de gebouwen kijkt zie je de details en neem je een stap terug in de tijd.

5. Dijlepad

Wandel ook zeker over het drijvende Dijlepad, een lange steiger dat over het water is gelegd. Met name in de avond is het leuk naar binnen kijken in de monumentale panden, lofts en penthouses. Het viel me op dat er veel kunst in de huizen staat, echt leuk op naar binnen te gluren. Het pad start bij de Vismarkt en je loopt langs (en over) de Dijle, tussen Haverwerf en Kruidtuin (of andersom). Je ontdekt Mechelen op een leuke en ook romantische manier en bekijkt alles vanuit een ander oogpunt.

Een cornet in de Vleeshalle samen met een ijsje, prima combi!

6. Sint Romboutskathedraal

Uiteraard hebben we de St. Romboutskathedraal beklommen (UNESCO-werelderfgoed). Deze overweldigende kathedraal telt maar liefst 538 trappen omhoog waar het uitzicht fantastisch. Gedurende de klim omhoog zijn er veel bijzonderheden in deze kathedraal te zien. Zo kun je het klokkenspel van heel dichtbij aanschouwen en leer je op alle 7 niveaus iets interessants.

De SkyWalk is bovenop de toren gebouwd waar je met goed weer in het zuiden Brussel en in het noorden de Onze Lieve Vrouw Kathedraal van Antwerpen ziet liggen. Ik had wel even knikkende knietjes bovenop de toren en was blij om weer de markt over te kunen lopen.

7. Mechelen by night

De Vismarkt is een fijne uitgaansbuurt voor jong en oud met veel hippe eettentjes en –barretjes die vernoemd zijn naar iets wat met vis te maken heeft. S’avonds is het er zeer gezellig en zijn de terrassen goed gevuld. Wij namen een drankje op het terras aan het water bij De Gouden Vis. We zijn twee avonden uit eten geweest bij Puro en Pinxtos.

Mechelen ligt verstopt tussen het grotere Antwerpen en Brussel en is zeer fotogeniek.

8. Street Art in Mechelen

Je kunt ook een Street art route door de stad bewandelen Diverse nationale en internationale straatkunstenaars hebben Mechelen versierd met street art, murals en graffiti. Al wandelend kom je diverse kunstwerken tegen en kom je buiten de gebaande paden.

9. Grote Markt

Als je gaat struinen door de stad eindig je altijd op de Grote Markt, het historische centrum van Mechelen. De karakteristieke huizen en gevels dateren uit verschillende tijdperken dat de verscheidenheid aan stijlen verklaart. Wat ons opvalt in Mechelen is dat vele niet is afgemaakt. De hoge toren zou nog een punt hebben en ook met de bouw van het gemeentehuis zijn ze gestopt. Als je daar gaat opletten begint het op te vallen.

Het kunstwerk ,,De Moeder,, dateert van de jaren 1950. Toh even poseren met mijn evenknie.
Het staat nabij het kantoor van de burgermeester in het centrum van de binnenkoer van het Stadhuis.

De zaterdagmarkt is ook het bezoeken waard. Er worden de wekelijkse boodschappen gedaan, bloemen gekocht en om 11 uur zaten er vele Mechelaars aan de champagne en oesters. Het was een gezellig tafereeltje om te aanschouwen. Dit is wil mijn stad, champagne in de ochtend, lang leve de Bourgondiërs.

Op de grote markt zie je prachtige gevels uit de 16e eeuw, onwijs veel historische gebouwen en een imposant stadhuis dat ze overigens nooit hebben afgemaakt.

10. Mechelse brouwerij Het Anker

De Mechelse brouwerij Het Anker is de enige overgebleven brouwerij van de stad die je tijdens je citytrip kunt bezoeken. Wereldwijd gekend door het gerenommeerde Gouden Carolusbier alias “Groot Keizersbier”, hét handelsmerk van de stad! Dit kunnen we uiteraard niet overslaan.

We kregen een rondleiding van 1,5 uur door een gepassioneerde gids die haar tijd nam om ons alles uit te leggen. We leerden over de brouwerij, het brouwen van de bieren, de whiskey met uiteraard een proefronde. We trotseerden enkele trappen in het iconsiche gebouw en kwamen ook nog even op het dak met een fijn uitzicht.

Leuke wetenswaardigheid: Met slechts vier natuurlijke ingrediënten kunnen vele verschillende bieren gebrouwen worden.

Hop (houdbaarheid en smaak) – gist (iedere brouwer zijn eigen hoofdgist) – graan (smaak, alcohol en kleur van het bier) en water (90%) Door er een eigen mélange van kruiden & specerijen aan toe te voegen, werd het Carolus bier gecreëerd. In Belgie is dat toegestaan in tegenstelling tot andere landen waardoor Belgie zeer veel biersoorten kent met een scala aan smaken als drop, steranijs, kamille, komijn, koriander, etc…

Zie je het grote slot linksboven? De whiskeys zitten allemaal achter slot en grendel waar de fiscus de sleutel van bezit. Accijnzen zijn zeer hoog, wel zo’n 3000,- per vat waardoor ej in Belgie niet snel voordelige lokale whiskey’s kunt drinken.

11. Fun facts

Een leuk weetje is dat de bijnaam van de Mechelaars Maneblussers is. Een Het verhaal gaat dat een dronken Mechelaar uit de kroeg kwam en de toren in vuur en vlam zag staan. Men trommelde de stedelingen op om de toren te redden en begonnen met blussen. Door het verschijnen van de wolken kwamen ze er al snel achter dat ze geen brand, maar de volle maan achter de toren aan het blussen waren. Tegenwoordig kom je deze naam overal tegen en zijn er zelfs biertjes en chocolaatjes naar vernoemd.

12. Klein & Groot Begijnhof

In het noord-westen van Mechelen bevindt zich het Begijnhoven, UNESCO-erfgoed waar je kunt verdwalen in de smalle steegjes. In de 16de eeuw verbleven hier 1800 begijnen en heel veel vrouwen rondom de brouwerij. Prachtige gevels en gebouwen dat echt het bezoeken waard is. Leuk om te combineren met het Anker.

13. Dinnertime

Iedere Bourgondiër komt aan zijn trekken bij de vele eet- en drinktentjes. Asperges, pintxos, entrecote of Belgische lekkernijen. Mechelen heeft een scala aan traditionele, bijzondere en iconische restaurants. het viel ons op dat je er ook veel Michelin ster restaurants hebt. De eerste avond had manlief gereserveerd bij Puro en de 2e avond struinden we door de stad en maakten een reservering ter plekke bij een restaurant dat ons aansprak.

Pintxos

14. Mechelen met kinderen

Als je Mechelen met een baby of kleine kinderen bezoekt die niet veel kunnen lopen, neem dan een fietskar of geschikte kinderwagen mee! Houd er rekening mee dat de stad vol ligt met kinderkopjes en dat een fragiele buggy niet veel comort biedt voor de kleine. Kies voor een fijne rugdrager, kinderwagen, of buggy zodat jij en je kleintje ook een beetje comfort hebben deze reis. You will thank me later!

15. Tijd over voor extra leuke extra activiteiten

We waren zelf drie volle dagen in Mechelen waarbij de highlights bezocht zijn. Krijg je geen genoeg van Mechelen dan sommen we voor de enthousiastelingen nog extra leuke acitviteiten op die op ons reservelijstje stonden.

  1. De Kruidtuin van Mechelen met een rijke cultuurhistorische geschiedenis is een groene oase in de stad aan het einde van het Dijlepad. Sinds de Middeleeuwen dient de tuin als kruidentuin voor de Commendarij van Pitzenburg.
  2. Boottochtje op de Binnendijle
  3. Technopolis.
  4. Probeer ook zeker Mechelse lekkernijen zoals de ‘Zoete Zonde, een appeltaartje op basis van Gouden Carolus bier.
  5. Shoppen hoort er uiteraard ook bij in de knusse winkelstraatjes van Mechelen. De Onze-Lieve-Vrouwenstraat is daarbij een aanrader!
  6. Museum Schepenhuis is het oude stadhuis.waar je de collectie werken van schilder en beeldhouwer Rik Wouters, zoon van Mechelen kunt bewonderen.
  7. Het Kazerne Dossin museum bezoek ik nog graag een keertje, maar daar vond ik dit weekend niet het gepaste moment voor. Het is een oude legerkazerne die de nazi’s gebruikten als verzamelplaats voor deportatie van meer dan 25.000 Joden en zigeuners. Je herbeleeft de angst, de deportatie en de oorlog

16. Ons verblijf: Hotel Martin’s Patershof

We verbleven in Hotel Martin’s Patershof dat toch wel een unieke manier van overnachten is. Overal zie je de oude elementen van de ruim 800 jaar oude kerk, dat een eigen moderne en toffe twist heeft gekregen. Geen stoffige beelden, tochtige kieren, harde kerkbanken, of zang-, of orgel geklank. We hadden wel zachte bedden, velours stoelen, gotische ramen en zagen overal prachtige details. Geen wonder dat dit prachtige hotel zoveel Awards heeft gewonnen. Dit is ‘bijzonder overnachten’ ten top.

In dit hotel met 79 kamers kun je kiezen uit vijf soorten kamers: Cosy, Charming, Great, Exceptional of Best of Home. Wij verbleven in een Great room

De glas-in-loodramen zijn de blikvanger en hier kan ik de hele dag geïntrigeerd naar blijven kijken. Het ademt geschiedenis en nostalgie.

Linksboven zie je het Dijlepad waarbij je over het water loopt. Je start bij de Lamot-site, een hypermoderne plek in de stad en loopt bij de Kruidtuin, het stadspark weer naar boven

De slaapkamer is knus, gezellig en compact dat van alle gemakken is voorzien. Een bureau, zitje, flat screen-tv, koelkasten, WiFi, een nespressomachine voor je eerste koffie in de ochtend en airco. Een fijne bijkomstigheid is dat het toilet apart van de badkamer is, daar is over nagedacht! Het is een charmant hotel.

We sliepen als engeltjes om vervolgens aan te schuiven bij het hemelse ontbijt. We werden verwelkomt met een glas cava en zochten een plekje naast het altaar.

Van kerk tot hotel

In omstreeks 1231 woonden de minderbroeders in de kerk en gaandeweg heeft de kerk de Franse revolutie en Tweede Wereldoorlog doorstaan dat in 2006 werd verbouwd tot hotel. In 2009 opende de voormalige kerk en het bijbehorende klooster de deuren voor bijzondere overnachtingen. Een prachtig gebouw waar dagelijks hard gewerkt wordt om de schoonheid ervan te bewaken.

Het hotel is gesitueerd in het hart van het Vlaamse Mechelen waar we onze auto parkeerden in het nabij geleden Q-park. Voor 30,- parkeerden we via het hotel de volle drie dagen. Dat kan overigens ook goedkoper, maar wij gingen voor gemak.

17. Parkeren

Wij parkeerden bij Q park Lamotte voor 30,- de volle drie dagen. aardig aan de prijs. Goed om te weten dat je aan de buitenkant van de rondweg voordeliger kunt parkeren. Tegenover de Ankerbrouwerij op het Rode-Kruisplein, bij Parking Rode-Kruisplein en zowel Parking Zandpoortvest kun je ook voordeliger parkeren. Het loont om te vergelijken. Buiten de ring is het zelfs gratis parkeren. (Parking Oranjeplein of Overloopparking Nekker) Met de shopping shuttle kun je richting het centrum van Mechelen vervoerd worden.

Tot slot

Deze Mechelen citytrip was fijn en na enkele dagen lachen, samen zijn en plannen maken gingen we huiswaarts om onze kleintjes in de armen te sluiten. Wat is het toch fijn om er even uit te zijn.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op TwitterFacebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief