Het krijgen van een kindje en de drukte dat het met zich meebrengt, is een extra uitdaging om je sportroutine weer op te pakken na de zwangerschap. Bij mij kriebelde het alweer snel na de komst van de kleintjes en wilde dolgraag weer bewegen met een hardloop kinderwagen. Met een DVD van Mom in balance kwam ik eerst op de rit en wandelde veel. Toen ik het (hard)lopen met een babyjogger ontdekte, ondervond ik dé manier om het lopen weer op te pakken waarbij je jezelf niet in alle bochten hoeft te wringen met oppas. Je kleintje kan namelijk gezellig mee! Maar voordat je op pad gaat met je hardloop kinderwagen, moet je wel even aan onderstaande dingen denken!
In deze blog geef ik je al mijn ultieme 10 tips en aandachtspunten om het hardlopen met je baby weer op te kunnen pakken na je bevalling waarmee je op een comfortabele manier kunt joggen
1. De juiste babyjogger, hardloop kinderwagen
Met stip op nummer 1 staat de tip om goed materiaal aan te schaffen. Je kunt namelijk niet met iedere buggy of kinderwagen joggen, of is in ieder geval niet aan te raden! Ik heb het serieus bij m’n eerste kindje geprobeerd en is een no-go! Met een goede (hardloop)buggy, of hardloop kinderwagen ben je goed bewapend en kun je er op los rennen! Vooral de vering is van belang waar de makers van de meeste hardloop babyjoggers rekening mee hebben gehouden. Je wilt immers niet dat je kleintje door elkaar heen wordt geschud in de wagen! Zo zag ik recent een nieuwe mdoel die je aan je middel kutn bevestigen waarbi jej kleintje soort van heen en weer geschud wordt. Daarnaast heeft de ideale hardloopbuggy grote banden en een schoksysteem dat de bewegingen kan dempen. Let hier op bij je aanschaf.
Ook is een polsbandje een aanrader zodat de hardloop kinderwagen veilig bij je blijft. Verder adviseer ik een veilige handrem op de wagen en heeft de babyjogger altijd drie wielen met een voorwiel dat vast gezet kan worden. Een verstelbaar handvat is ook echt een must zodat het aangepast kan worden aan jouw lengte zodat je met 1 hand kunt joggen.
In de bochten gebruik je beide handen gebruiken, maar tijdens het joggen is 1 hand voldoende en comfortabeler zodat je je niet in een lastige houding hoeft te manoeuvreren.
Ook heb ik ondervonden dat er echte professionele babyjoggers zijn waar marathons mee gerend worden (Thule Glide 2), maar zelf koos ik voor een goede, semi professionele hardloop kinderwagen, de hardloop (Thule Urban Glide 2) waar veiligheid altijd voorop staat en die ik op alle ondergronden (bosstrand en straat) kan gebruiken.
2. Comfort voor je kleintje
Terwijl je jezelf in het zweet aan het werken bent, ligt je kleintje comfortabel in het gevoerde zitgedeelte van je hardloop kinderwagen. Je kunt alles in de gaten houden door het ventilatie gedeelte aan de bovenkant. (Magneet sluiting) Zelf ben je warm door het sporten, maar vergeet niet dat je kindje het koud kan krijgen als je in weer en wind buiten actief bent!
Je baby ligt immers heel comfortabel in de wagen, maar spant zich niet in. Pas de kleding dan ook aan op de weersomstandigheden, maar neem geen dekentje mee als het buiten koud is. Een dekentje kan namelijk wegvliegen, losraken en bij snelheid in de wiel vastlopen. Niet veilig, dus kies voor een warme, winddichte voetenzak is mijn advies.
De rugleuning van het zitje is bij de meeste babyjoggers vaak verstelbaar en kan zelfs bijna helemaal plat zodat je kleintje onderweg een dutje kan doen. Ook de zon kan fel zijn en het kan warm worden onder de kap. Tegen de zon in joggen is een aanrader, of in de schaduw als dat lukt uiteraard. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vliegen, processierups, regen, of nare insecten die roet in het comfortabele leven van je kleintje in de wagen kan gooien.
Comfort voor je kleintje gaat boven alles en het is verstandig om bij stil te staan bij de keuze van je hardloop kinderwagen. Happy baby, happy mama, want met een huilende baby is het jog plezier snel voorbij! En last but not least... zeul geen tassen mee, maar een luier en billendoekjes is op zich best een aanrader….
3. Planning
Kinderen hebben een eigen willetje en ook bij ons thuis bepalen ze vaak ons dagschema. Bij een goed humeur kan ik alle kanten uit, maar als de pet verkeerd staat, was en is er nog steeds geen land mee te bezeilen. Het is dan ook wel cruciaal om pas te gaan hardlopen als kinderen in hun hum zijn. Bij mij werkte dat na het ontbijt, of in de middag waarbij ik zeker wist dat ze in slaap zouden dommelen tijdens mijn rondje joggen. Ook kregen ze eerst te eten voordat we vertrokken, (of borstvoeding) ik liet niets aan het toeval over!
4. De route
Mijn jog rondje was vaak over een geasfalteerde vlakke weg en bij iedere route meed ik te hobbelige paden. En als ik minder tijd had, rende ik door het industrieterrein waar het minder druk is. Als je niet voor een vlakke, gelijkmatige grond kiest, kan het uitmonden in een rit vol idiote manoeuvres, gehobbel en gebobbel. In onze woonwijk merkte ik dat de kleinste gaten in de weg en zandhobbels obstakels kunnen zijn. En mijd heuvels! Het is geen doen om je kindje met wagen en al een heuvel op te joggen om vervolgens naar beneden te roetsjen! Lang leve de handrem in het stuur!
5. Vermaak
Mocht je bandito toch rebels worden, dan raad ik aan om altijd speeltjes achter de hand te hebben. En dan wel babyspeeltjes die met een clip vastzitten aangezien ik vaak genoeg knisperdoekjes, of een Sophie de Giraf van de grond moest rapen. Leuk voor je squats, maar als je lekker in je jog ritme zit uiterst vervelend.
En qua muzikaal vermaak voor jezelf, wees daar voorzichtig mee. Je bent nu verantwoordelijk voor je kleintje tijdens het joggen, maar runkeeper en muziek kan dankzij een houder op je wagen aangezet worden, win-win. Één draadloos oortje kan mijn inziens overigens ook!
6. Andere jog-mindset
Of je een recreatieve jogger bent, of een die-hard marathon freak, houd er rekening mee dat het rennen met een kindje anders is dan je in je eentje doet. Zie het als beweging, maar niet om je persoonlijke record te breken, of om steeds grotere afstanden te behalen. Het joggen met een babyjogger is compleet anders dan voorheen. Mijn doelstelling was om na de geboorte mijn hardloopbuggy-conditie te verbeteren samen met m’n bandito. Ook zul je pauzes moeten inplannen om veilig de rit voort te zetten en zo nu en dan controleren of je kleintje er nog comfortabel bij ligt.
7. Loop niet te hard van stapel
Gun je lichaam na je bevalling eerst goed rust om te kunnen herstellen van het zware werk dat het geleverd heeft voordat je je trainingsregime weer geheel oppakt. Als je bevalling soepel is verlopen kun je vaak na 6 weken weer voorzichtig met sporten beginnen. Als je tijdens je zwangerschap nauwelijks hebt gesport is waakzaamheid uiteraard van belang! Hardlopen is an sich niet heel spannend, maar kan behoorlijk belastend zijn voor je bekkenbodem en buikspieren. Je lichaam kan de klappen van hardlopen eerder dan na drie maanden nog niet echt heel goed opvangen. Houd hier rekening mee als je van nature geen topsporter bent.
8. Bescherm het nekje
Het is niet veilig om met baby’s jonger dan 6 maanden in een babyjogger te gaan joggen vanwege het zwakke nekje. Dit is wel op te vangen door een autostoeltje in de babyjogger te plaatsen dat het nekje stabiel houdt! Maar houdt altijd in gedachten dat veiligheid boven alles gaat! Daarom koos ik voor strakke wegen, een relaxte houding en voor ik het wist doezelden ze stuk voor stuk in slaap. Wel één klein probleempje, na het joggen wilde ik graag douchen en ons kleintje ongestoord overleggen in het babybedje was mission impossible! De babyjogger was dus ook gelijk een bedje voor het middag dutje!
9. Ga niet gelijk te ver weg
Een grote fout in het begin was vooral dat ik mijn conditie overschatte. Mijn geest wilde verder dan mijn conditie aan kon. Kies dus ook niet gelijk voor een grote afstand! Begin klein met tussenpozen! Mijn favoriete jogrondje was vaak in het Sarphatipark waar de rondjes (1-2km) behapbaar zijn. Het Vondelpark rondje was ook o.k met z’n 2,5- 3 km dat ik op den duur twee keer vol maakte. Ik heb de 6km overigens nooit met een hardloopbuggy overstegen. Je mag jezelf uitdagen met je hardloopbuggy, maar wees realistisch en vooral niet te streng voor jezelf! Je bent net moeder geworden en ga dan ook niet te ver!
10. Safety first
Check voordat je gaat goed of de veiligheidsgordels goed vast zitten. Je zult niet de eerste zijn waarbij het mis gaat en gek kindje niet blijkt vast te zitten. En bij een babyjogger is dat een no-go!
Thule Glide 2 kinderwagen
De Thule Glide 2 kinderwagen vonden wij de ideale kinderwagen om mee te hardlopen. Deze kinderwagen heeft grote banden (achter 18 inch en vooraan 16 inch) en een stabiel ontwerp. Het voorwiel zit vast waardoor de kinderwagen niet plots kan zwenken. De kinderwagen heeft een afsluitbaar groot opbergvak dat ik zelf ideaal vond. De kinderwagen is te gebruiken voor kindjes van 6 maanden – 34 kg. Er is ook een apart verkrijgbare reiswieg beschikbaar, al is de reiswieg niet geschikt om mee te joggen omdat je kindje dan geen veiligheidstuigje heeft. Deze wagen is ideaal voor de topsporter. nb: deze blog is niet gesponsord, ik ben er gewoonweg heel blij mee!
Thule Urban Glide 2 kinderwagen
Een andere kinderwagen waarmee je perfect mee kunt joggen of hardlopen is de Thule Urban Glide 2 Deze kinderwagen is ook net iets meer geschikt voor andere uitstapjes naast hardlopen dan de Thule Glide 2 die hierboven werd vermeld. De Thule Urban Glide 2 is voorzien van een voorwiel dat kleiner is dan de achterwielen en is zeer wendbaar waarmee je flexibel door krappe bochten kunt sturen.
Het voorwiel is in zijn geheel draaibaar en kan wel worden vastgezet tijdens het hardlopen. Als je een multifunctionele kinderwagen zoekt om zowel mee hard te lopen en ook voor uitstapjes in de stad, het bos, of strand zoekt, zoek dan niet verder!
Tot slot
Het is geen gesneden koek om soepel en prettig met de hardloopbuggy een hardlooprondje te maken. Oefening baart kunst en na een tijdje heb je het zo in de gaten. Het gaf me zoveel vrijheid en de Thule Urban Glide 2 gaf me echt vrijheid! Succes met je keuze! En mocht je inspiratie zoeken, kijk dan eens op de instagram pagina van Anniek van Rossum, of van Gaby runs theworld, twee echter inspirators!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter| Facebook |Youtube| Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat