Als je mij voor het speelgoed schap zet, weet ik niet altijd een goede keuze te maken. Je wilt als ouder immers verantwoord en goed speelgoed kopen. Dit is echter niet altijd eenvoudig! De keuze lijkt wel steeds groter te worden en de schappen steeds voller. Ik stuitte op de ontwikkelde speelgoed-koophulp van SpeelGoedInfo.nl die de tien speelgoedregels heeft opgesteld. Dit maakt het voor ouders eenvoudiger om een snellere keuze te kunnen maken.
1. Goed speelgoed is leerzaam zonder dat je het merkt
Voor mij is het niet altijd nodig dat speelgoed een educatieve insteek heeft. Ze moeten al zoveel en soms wil ik ze ook gewoon kind laten zijn. Naast de lange dagen op school hebben velen ook een sport, zwemles, of hobby. Daarbovenop bespelen er ook veel kinderen nog een muziekinstrument. Ze moeten zich al zoveel conformeren aan regels dat het soms wel even fijn is om vrij te spelen.
Daarnaast is de druk op kinderen best groot. In kringgesprekken bespreken ze de wereldproblemen en ook aan de eettafel willen we graag een gesprek op gang brengen waar we de kinderen graag bij betrekken. Gelukkig is er speelgoed zodat ze ook nog leuke dingen kunnen doen en hun verstand even in de fantasiewereld los laten gaan.
Bij goed speelgoed leren kinderen al spelend terwijl je dat niet in de gaten hebt. Ze leren bijvoorbeeld op hun beurt te wachten en geduldig zijn. En soms hebben ze geluk en soms dikke pech. Verder merken ze ook dat de één slimmer is of meer weet dan de ander. Bij een goed spel is er een geluksfactor en is het haast niet mogelijk dat altijd dezelfde speler wint. Op die manier leren ze zowel met winnen als met verliezen omgaan.
2. Goed speelgoed sluit aan op de ontwikkeling
Kinderen maken in rap tempo een sterke ontwikkeling door. Op twee jarige leeftijd kon mijn zoontje nog niet zoveel en als ik hem nu op zes jarige leeftijd bezig zie, kijk ik mijn ogen uit! Oefening baart kunst dat uiteraard ook voor volwassenen geldt!
Daarom is het verstandig om speelgoed uit te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van de speler. Een artikel waarvan je verwacht dat de ontvanger er plezier van zal hebben. Er is niets frustrerender als ze er niet uitkomen. Het wordt dan opzij gelegd en niet meer naar omgekeken.
3. Goed speelgoed biedt nieuwe en steeds andere mogelijkheden
Als er met speelgoed maar één handeling kan worden uitgevoerd, of waarmee je maar op één manier kunt spelen, raken ze er snel op uit gekeken. Het wordt dan genegeerd, of het speelgoed beland in de kast. Met doordacht speelgoed kan steeds een ander element worden gebruikt waardoor de creativiteit en fantasie gebruikt kan worden.
4. Goedkoop is duurkoop
Hoevaak ben ik er wel niet ingetrapt om voor een paar centen speelgoed te kopen dat in rap tempo kapot gaat! Zonde van het geld; “goedkoop is duurkoop!” Speelgoed van kwaliteit gaat gewoon niet snel stuk.
De bekende merkfabrikanten besteden veel geld en aandacht aan het ontwikkelen en produceren van speelgoed.
Het is dan ook zo gemaakt dat het goed tegen een stootje kan en dat de speler er lang plezier van zal hebben. Dit valt me bijvoorbeeld steeds vaker op bij bijvoorbeeld een Duplo, Playmobil en een Vtech.
5. Goed speelgoed meldt een leeftijdsindicatie
Bij een goed stuk speelgoed, waar vaak een merk aan gebonden is, zie je een leeftijdsindicatie vermeldt staan. Dit is een handig gegeven op de doos van het speelgoed dat je keuze makkelijker maakt. Het gaat overigens om gemiddelden!
6. Goed speelgoed is duurzaam
Veel speelgoed gaat lang mee. Als ik bij mijn schoonmoeder kijk, is veel speelgoed echt onverwoestbaar! Het gaat steeds minder vaak stuk en kan vele rondes mee. Ook is veel speelgoed tijdloos en kun je het even opbergen om het later weer tevoorschijn te toveren.
7. Goed speelgoed is altijd zijn geld waard
Ik gaf al eerder aan dat goedkoop, duurkoop is. Er is speelgoed dat aan de dure kant is, maar vaak is het het wel waard. Goed speelgoed kost inderdaad relatief veel geld, maar als je er veel mee speelt, is het het ook echt waard. Een boek is ook prijzig, maar vaak in 1 keer uitgelezen. En de lol van het spelen is natuurlijk ook veel waard. Daarnaast is duurzaam, kwalitatief speelgoed ook goed te verkopen op de vrijmarkt!
8. Goed speelgoed is veilig
Alle landen van de Europese Unie moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. In Nederland is de richtlijn omgezet in het Warenwetbesluit Speelgoed.
Via deze Strenge bepalingen wordt er voor gezorgd dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht, veilig is. Op al het speelgoed moeten bijvoorbeeld de letters CE zijn aangebracht. Dit is een afkorting van Conformité Européenne. Als deze letters zijn aangebracht, kan je er van uitgaan dat het speelgoed volgens de wettelijke bepalingen is gemaakt.
9. Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing
Bij kwalitatieve, verantwoorde speelgoed producten zit er altijd een duidelijk en leesbare gebruiksaanwijzing bij. Uiteraard komt het wel eens voor dat je speelgoed koopt zonder deze gebruiksaanwijzing of dat het in een vreemde taal is opgesteld. Dit maakt vaak wel een verschil.
10. Goed speelgoed doet je de tijd vergeten
Voor zowel kinderen als volwassenen is het belangrijk dat ze af en toe “hun hoofd leegmaken”. Je kunt er dan weer helemaal tegen! Mijn kids laat ik regelmatig in hun spel opgaan. En echt niet al het speelgoed hoeft te voldoen aan de schijf van vijf.
De tien speelgoedregels helpen ons in iedere geval bij het maken van keuzes. Er zaten zeker nieuwe bevindingen tussen, waardoor ik minder snel een verkeerde keuze zal maken.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.
7 comments