Delen vinden we super lief

“Mooi rood is niet lelijk”! Volg op Instagram de hashtag #redheads en je kijkt je ogen uit! Rood haar heeft echt iets mythisch, blijkt ook wel uit de vele quotes, uitspraken en mythes. Er schuilt een bijzondere wereld achter het rode haar. Wist je dat er zelfs een jaarlijkse roodharigen dag wordt georganiseerd op 23 augustus? Ook kampen roodharigen nog steeds met veel vooroordelen en pesterijen. Tijd om orde op zaken te brengen!

Stoere, rode Barbie

Eerbetoon

Eigenlijk is het dus hoog tijd voor een eerbetoon. Vooral omdat wij in de familie ook het rode haar gen dragen. Eigenlijk is het bewonderenswaardig dat manlief en ik geen rossige kinderen hebben gekregen aangezien mijn schoonfamilie ook veel roodharigen in de familie heeft, waaronder mijn schoonzusje met haar prachtige haar, lichte huid en sproetjes en ons kleine rossige nichtje. Mijn schoonvader zei altijd mooi... “ik ben niet rood, ik ben tomatenblond”

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag
Souza for kids heeft prachtige roodharige beauties als model

Rood haar

In mijn jongere jaren hadden we 2 kindjes op school met rood haar. Ze waren beiden slachtoffer van pesterijen, maar de één wist het iedere keer met gemak te pareren, terwijl een ander er lang last van had. Opmerkingen als ‘roodharigen hebben geen ziel’( © South Park), Willie wortel, vuurtoren, “Wanneer springt het stoplicht nu op grien?”, Ginger Minger (straattaal voor onaantrekkelijk ), of ‘je matcht goed bij de gordijnen’ zijn tenenkrommend. De vele andere nare opmerkingen kunnen veel impact hebben. In het programma boekje van de roodharigen dag stond er in het verleden mooi verwoord:

,,Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen. En geef me de moed om te zien wat moet veranderen,”

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag
Www.gingerwithattitude.com

Van beide meiden weet ik dat ze zijn uitgegroeid tot succesvolle prachtige vrouwen, die hun rode haar nu zelfs omarmen. Ook Maarten van Papaswereld schreef er een ervaringsdeskundige een mooie blog over, die zelf roodharig is en zijn kindje evenzo!!

Wijsheid komt met de jaren, net als zekerheid en inzichten dat rood haar beeldschoon is! Ook mijn lieve vriendin Dorine is een Redhead, maar zoals ze zelf vertelde ‘nooit echt opvallend en ik vond het perfect dat ik door mijn sproetjes nooit een bleke huid had! Ook werd ze vaak toegezongen met “meisjes met rode haren”!

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

Ontstaan roodharigendag

Tijdens de jaarlijkse “Redheads Days” wordt jaarlijks stil gestaan bij de bijzondere haarkleur. Hier komen uit meer dan 80 landen roodharigen bijeen om extra aandacht aan dit bijzondere fenomeen te geven. Het evenement is zelfs uitgebreid naar een aantal dagen waarin ‘Redheads’ elkaar treffen op het jaarlijks terugkerende evenemen. Een hele toffe manier om aandacht te geven aan het prachtige en bijzondere rood haar.

Bart Rouwenhorst is organisator van de roodharigendag. Hij zette in 2005 een oproep in de krant voor roodharigen om model te staan voor zijn schilderijen. Hij zocht er slechts 15 waar massaal op werd gereageerd. Hij bundelde zijn krachten met Jan Eijsbouts, eigenaar van cultureel centrum InDeBrouwerij en de Roodharigendag was geboren. We zijn nu vele jaren verder en het is uitgegroeid tot een fantastisch professional evenement met internationale allure.

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

Denk aan de record brekende fotoshoot met duizenden roodharigen. Ook is er een mogelijkheid om te ‘speedmeeten’ met roodharigen uit andere landen. Niet geheel onbelangrijk blijkt uit onderstaande feiten! We zien namelijk steeds minder roodharigen in het staatbeeld! Het is een ”match made in heaven!”

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

Facts & Figures

Ik vroeg mijn schoonzusje of ze wel eens tegen opmerkingen aanliep en of ze me leuke weetjes wist te vertellen. Hier kwamen bijzondere facts & figures naar boven! Er werd haar vaak nageroepen “He kleine, rode tijger’ “Maar daar is helaas verandering in gekomen” vertelt ze me lachend. Haar bijnaam blijft echter altijd liefkozend ‘rooie’.

* Wist je dat de eerste roodharigen ongeveer 50.000 jaar geleden verschenen en sindsdien heeft het gen zich snel verspreid. Waarschijnlijk vanwege de seksuele aantrekkingskracht dat zelfs wetenschappelijk bewezen is. De schaarste creëert begeerte.

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

* Families kunnen jaren het rode haren gen dragen, zonder dat iemand rood haar heeft. Dus ook als je niemand in je familie kent met rood haar, kan je kindje plots rood haar krijgen. Hij is niet gelijk van de melkman, geen zorgen!

*Uit onderzoeken is gebleken dat roodharigen een lagere pijntolerantie hebben. De kou mijden ze ook liever omdat doordat het ‘roodharigen gen’ pijnreceptoren in de hersenen lijkt te beïnvloeden. Onderzoek toont aan dat ze ongeveer 20 % meer pijnstillers nodig hebben dan blondines of brunettes. Volgens een gepubliceerde studie in het tijdschrift Anesthesiology komt het door de resistentie voor pijnstillers zoals bewezen bij Novocain.

*Het hoogste percentage roodharigen kun je vinden in Schotland dat geschat wordt op 13 procent. In de EU is dat omme nabij 4 % , de US 2% en op wereldniveau heeft slechts 1 % de wereldbevolking het recessieve roodharige-gen. De uniekheid is hiermee vastgesteld!

*Mensen met rood haar is een uitstervend ras en verdienen een plek op de lijst met bedreigde soorten. Het probleem is vooral de toenemende mobiliteit. De kans dat twee mensen met rood haar elkaar tegenkomen wordt steeds kleiner. Rood haar kan zeker niet uitsterven door het gen, maar wel zullen er op den duur minder roodharigen rondlopen. Er zit dus niets anders op dan dat ze zich voortplanten. Een goede gelegenheid om elkaar te treffen is de roodharigen dag in Breda. “Let Love Rule” En laat rood nu ook de kleur van de liefde zijn!

*Professor Jonathan Rees heeft het roodharigen gen ontdekt dat de melanocortin 1 receptor wordt genoemd, ook wel MC1R. Dit zorgt voor de specifieke kenmerken van sproeten, het rode haar en de bleke, gevoelige huid dat weinig vitamine D op neemt door lage concentraties eumelanin in hun lichaam. Het is daarmee ook gevoeliger voor huidkanker, smeren dus! https://olivette.nl/dag-van-de-zonnebrand/

* Het rode haren gen is recessief dat inhoudt dat als beide ouders dit gen dragen de kans op een roodharig kindje 25% is. En als je als ouders beide rood haar hebben, kun je met 100% zekerheid zeggen dat er een kind met rood haar wordt geboren. Als er een match is tijdens roodharigendag hoeven de koppels ‘to-be’ dus niet te twijfelen over hun nageslacht wat voor een haarkleur ze krijgen.

*Redheads kunnen hun eigen vitamine D aanmaken als ze zijn blootgesteld aan de zon. Rood haar en de lichte huid is een killer combinatie. De huid is veel gevoeliger en verbrandt snel waardoor ze non-stop moeten insmeren!

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag
DropRedGorgeous
 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

*Tijdens operaties worden er groene lakens gebruikt, Ariël heeft een prachtige groene outfit en ook redheads werden op jonge leeftijd veel groen aangetrokken. De reden hierachter vind je in de kleurkaart. Rood en groen zijn complementair aan elkaar en verzachten.

*De grap is dat veel brunettes en blondines hun haar juist rood verven en op zoek zijn naar ‘verbetering’. Misschien omdat de haarkleur ‘bewezen’ sexy gevonden wordt door mannen. De structuur van natuurlijk rood haar is omgekeerd heel moeilijk te verven dan andere haarkleuren en moet eerst gebleekt worden. Dit komt doordat rood haar meer pigment heeft dan elke andere haarkleur! Maar waarom zouden ze!

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

*Het haar verven is helemaal niet nodig, want rood haar is prachtig en uniek. Daarnaast worden gingers’ nooit grijs, hoe fijn is dat! Het wordt eerst zandkleurig en vervolgens wit en ook nog eens op veel latere leeftijd! ‘Lucky bastards’

*Wist je dat de haarkleur bepalend is voor het aantal haren? Volwassenen met donker haar hebben circa 140.000 haren, ik als blondje gemiddeld 110.000 haren en roodharigen het minste met een aantal van 90.000 haren! Daarentegen hebben redheads minder haar, de structuur is wel dikker, waardoor ze altijd een grote mooie bos haren hebben!

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

*Wist je dat er ver in het verleden al een fascinatie is voor rood haar? Kijk maar naar het renaissance pronkstuk  “The Birth Of Venus door Sandro Botticelli” In middeleeuwse schilderijen werd zelfs Maria vaak afgebeeld met rood haar en engelen hadden rode kleding aan. En ook sterke goden hadden daarvoor rood haar zoals Donar (Thor).

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

The Birth Of Venus door Sandro Botticelli

*Aan het eind van de middeleeuwen verandert de positieve, populaire kleur van betekenis en werd het onder invloed van het christendom de kleur voor het kwaad de duivel en heksen. Maria werd sindsdien enkel blond afgebeeld en de engelen kregen witte gewaden.

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag
Dutch Ginger who steals your soul @DianBiemans

* De vooroordelen tegen mensen met rood haar bestonden al bij de oude Egyptenaren. Roodhoofdige mannen werden levend begraven met de gedachte dat ze ongeluk brachten en daardoor opgeofferd moesten worden aan god zodat hij hen zou sparen. Er werd namelijk altijd gedacht dat een blanke huid en rood haar zou zorgen voor aardbevingen en onweersbuien. Ondanks deze ernstige mishandeling van de roodharige bevolking, gebruikte Cleopatra henna om haar haar een roodachtige tint te geven. Wellicht heeft ze toen andere trend gezet.

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

*Het gouden bewind van de populaire, roodharige monarch Elizabeth I verbeterde de populariteit van de haarkleur. En wist je dat er vóór de dood van koningin Elizabeth gedurende 138 jaar ook een roodharige monarch op de troon was.

MARY QUEEN OF SCOTS,  roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

 *In Spanje waren ze minder lief voor roodharigen en belandden ze op de brandstapel omdat de rode haren gestolen waren uit de hel. In Duitsland werden ze geassocieerd met hekserij en in Frankrijk werden ze met de verrader Judas vergeleken en luidt de uitdrukking; ‘Le poil de Judas’ (het haar van Judas). Dramatist Cyrano de Bergerac nam het wel voor ze op met de uitspraak:

‘A brave head covered with red hair is nothing else but the sun in the midst of his rays, yet many speak ill of it… their flesh is much more delicate, their blood more pure, their spirits more clarified, and consequently their intellects more accomplished.’

Ariël Disney princess, redehad, ginger, rodeharendag, roodharig

*Een leuke bevinding is dat roodharigen meer en beter seks hebben. Werner Habermehl PhD, van het Hamburg Research Institute in Duitsland, heeft hier onderzoek naar gedaan! Hij verbond het seksleven en de haarkleur van honderden vrouwen en uit de resultaten bleek dat het seksleven van vrouwen met rood haar veel actiever was.

Bekende redheads

Beroemde roodharigen zijn ook wel: Het schattige weeskindje Annie, Maria Stuart, Katharine Hepburn, Lucille Ball, Debra Messing (Will & Grace), Spicegirl Ginger en Gillian Anderson (X-files). En niet te vergeten de roodharige mannen Ed sheeran & Prince Harry

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag
What!? Roodharigen hebben geen ziel?

Tot slot

Rood is de kleur van de liefde, warmte, passie en intimiteit. En ook is rood de kleur van haar en van valentijn. Rood staat vervolgens voor bijzonder, temperament, verlegenheid en vitaliteit! Mooi rood is ´never nooit´ lelijk!

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

Roodharigen hebben dus echt geen bewijs meer nodig om in te zien dat ze fantastisch zijn. Dus mocht je ooit twijfelen over de schoonheid, of weer ‘Annie, of Pipi langkous genoemd worden; rug recht, wapper met je prachtige haren en onthoud bovenstaande facts heel goed! Je bent prachtig!

 roodharigen dag, rood haar, roo harige dag, themadag

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief