Delen vinden we super lief

Sommige kinderen worden nooit uitgenodigd voor een feestje, en dat raakt. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe sommige kinderen, om welke reden dan ook, buitengesloten worden. Ze dragen misschien niet de hipste kleding, zijn sociaal onhandig, hebben een beperking, of beheersen de Nederlandse taal nog niet goed. Het maakt niet uit wat de reden is, uitsluiting komt niet voor in mijn woordenboek. Ik heb me voorgenomen dat altijd te voorkomen. Daarom besloten wij om een klassenfeestje voor de hele klas te organiseren. We hebben de ruimte, mijn zoontje heeft door onze verhuizing nog maar 1 keer een kinderfeestje gegeven en met mijn sidekick zijn we een kei in het organiseren van feestjes. Dus waarom niet, dachten we….

klassenfeestje, halloween thema

Waarom wij een klassenfeest organiseren

Op onze vorige school in Diemen viel het me op hoe sommige kinderen nauwelijks werden uitgenodigd voor kinderfeestjes. Ze hoorden nergens bij en werden altijd overgeslagen dat hartverscheurend is. Er niet bij horen is een van de ergste dingen die een kind en zijn of haar ouders kan overkomen. Het gevoel van eenzaamheid en afwijzing kan diepe wonden achterlaten. Een ouder organiseerde een klassenfeest bij hen in de gemeenschappelijke tuin van hun flatgebouw en sindsdien is me dat bijgebleven. Wat onwijs tof en ook stoer dat ze de organisatie hiervan op zich nam. De kinderen hadden het er nog lang over.

In andere landen is het zelfs vaak de norm om een feestje te geven voor de hele klas. Iedereen doet mee, zonder uitzondering. Zo is het in Scandinavië (bijvoorbeeld Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland) vaak een ongeschreven regel dat als je uitnodigingen in de klas uitdeelt, je de hele klas uitnodigt of minstens alle jongens of alle meisjes. Dit bevordert saamhorigheid en voorkomt dat kinderen zich buitengesloten voelen. Ook in IJsland is dit gebruikelijk, vooral op basisscholen. Zo wordt een gevoel van inclusie en gelijkheid gestimuleerd, iets wat in veel andere landen minder vanzelfsprekend is.

En leuk toch dat kinderen buiten school om leren delen, samen plezier maken, en lachen in plaats van te concurreren. Het hoeft niet altijd groots of duur te zijn. Een klassenfeestje draait juist om plezier voor iedereen, op een creatieve en toegankelijke manier.

Waar begin je aan

“Waar begin je aan?” was de eerste vraag die ik kreeg toen ik mijn idee deelde met andere ouders. En eerlijk is eerlijk, het is een uitdaging met 27 kinderen. Maar gelukkig sta ik er niet alleen voor en waren de meeste reacties positief. Mijn partner en een groep ouders waren snel enthousiast waardoor ik mijn plannen ging vormgeven. Zo begon de planning van ons klassenfeestje in Apeldoorn waar de mentaliteitsverschillen toch net even wat anders zijn dan in het Westerse Diemen.

Toen stelde mijn man voor om het feest een Halloween-thema te geven. We hadden al spullen in huis en is mede organisator van het Hockeyween feest op de sportlub waardoor elk jaar zijn Halloween-collectie uitbreidt. Een perfecte keuze dus waarbij we het overigens bij gekke poppen houden en het bloederige weglaten!

En laten we er wel bijzeggen dat het voor ons verder geen religieuze lading heeft! Na het uitsturen van de uitnodiging kreeg ik namelijk enkele afzeggingen met als reden: “we doen niet aan halloween” en wordt het als heidens gezien.

Het hoeft niet duur te zijn

Veel mensen denken dat een feest voor de hele klas duur is, maar dat hoeft helemaal niet! Met eenvoudige spelletjes zoals zaklopen, speurtochten en touwtrekken kunnen kinderen zich prima vermaken. Je hoeft geen prijzige locaties te huren of dure animators in te schakelen om er een groot succes van te maken. Ook wij organiseerden over the top feestjes met als thema jungle, minecraft, regenboog, onderwater of ridderfeestje. Guilty as charged, maar nu ze ouder zijn is dat nergens voor nodig. Wij kozen voor een speurtocht in de buurt, schminken, schilderen en een dansfeestje. Het draait immers allemaal om verbinding.

De waarde van een klassenfeest

Een klassenfeestje organiseren is niet voor iedereen weggelegd, en dat hoeft ook niet. Kleine verjaardagsfeestjes zijn net zo waardevol. Wel denk ik dat als enkele ouders af en toe een feestje voor de hele klas organiseren, verbinden we leerlingen én ouders waarnaast we voorkomen dat kinderen buitengesloten worden. Bovendien leren kinderen dat iedereen erbij hoort, en dat hun klas een veilige plek is waar ze zichzelf mogen zijn. Het mooiste is dat het gevoel van verbondenheid de klas sterker maakt. Kinderen leren om samen te spelen, om elkaar te waarderen en om met iedereen plezier te hebben, ongeacht achtergrond of persoonlijkheid. Daarnaast zal het de ouderparticipatie vergroten binnen een klas.

Hartverwarmende Reacties

Tijdens een eerder klassenfeest kwamen er kinderen naar me toe met zulke ontroerende woorden. Een jongetje zei: “Dit is het leukste feestje dat ik ooit heb gehad.” Een ander kind, dat nog nooit op een feestje was uitgenodigd, glunderde: “Ik ben zo blij dat ik er nu bij ben!” en dat is precies waarom we dit zo organiseren.

sprookjes met een twist!, amhc, hockeyween, apeldoorn, hockeyclub, hockeyfeest , frightnight

Het zijn juist die momenten die laten zien dat het organiseren van een klassenfeestje de moeite waard is. Natuurlijk is het druk, een uitdaging en blijft er rommel achter. Maar met een positieve instelling en de wil om iedereen een leuke tijd te geven, wordt het een ervaring waar de kinderen nog lang over zullen praten.

Kritische ouders: niet iedereen is het eens

Natuurlijk zijn er ook schoolplein ouders die kritisch zijn over het idee van een klassenfeestje. Sommigen vinden dat een kind moet leren omgaan met teleurstelling, zoals wanneer het niet wordt uitgenodigd op een feestje. En eerlijk gezegd, ze hebben ergens een punt. Niet iedereen kan altijd worden uitgenodigd, en met een klas van 30+ kinderen betekent dat inderdaad bijna elke week een feestje. Dat kan flink in de kosten lopen, zeker als je meerdere kinderen hebt en per feestje een cadeautje van €5 meeneemt.

Daarnaast vinden sommige type moeders het belangrijk dat kinderen leren bewust hun gasten te kiezen. Niet iedereen uitnodigen “omdat het moet”, maar juist de kinderen kiezen waarmee ze bevriend zijn en echt een band hebben. Het idee van pleasen, of iedereen uitnodigen om aardig gevonden te worden, valt niet bij iedereen in goede aarde.

Dan verwachten kinderen straks dat ze zelf ook een klassenfeestje kunnen organiseren?” hoorde ik in de wandelgangen. Maar eerlijk gezegd, wat is daar mis mee? Het niet organiseren van een feestje is toch geen oplossing voor zulke verwachtingen bij kinderen? Als ouder ben je degene die bepaalt wat haalbaar is voor je gezin en om dit bij kinderen uit te leggen. Je hoeft echt niet groots uit te pakken, maar het gaat toch vooral om het plezier en de samenhorigheid? Het is juist een mooie kans om kinderen te leren dat het niet altijd om grootse dingen gaat, maar om het samen vieren van kleine momenten. “Je kunt dan ook beter spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan, van de dingen die je wel hebt gedaan” is mijn motto!

Tien tips voor een succesvol klassenfeestje

In de voorbereiding zijn we tegen enkele dingen aangelopen en neem je hier graag in mee.

1. Plan ruim van tevoren: Hoe eerder je begint met organiseren, hoe meer rust je zult hebben in de voorbereidingen. Het uitwerken van een (digitale) uitnodiging, het thema, versieringen (DIY) en activiteiten kost tijd.

2. Betrek andere ouders: Vraag hulp! Je hoeft niet alles alleen te doen. Samenwerken maakt het makkelijker én leuker. Veel ouders spreek ik nauwelijks en des te leuk om daar verandering in aan te brengen.

3. Zorg voor genoeg volwassenen: Met een hele klas is het belangrijk om voldoende toezicht te hebben. Zorg dat er genoeg ouders zijn om alles in goede banen te leiden.

3. Kies een thema: Een thema maakt het feest extra leuk en geeft richting aan de activiteiten en versieringen. Denk aan seizoensgebonden thema’s zoals Halloween, kerst of een midzomernacht thema. Houd er wel rekening mee dat nirt iedereen even enthousiast zal reageren!

4. Maak een speelhoek en een aparte eetplek: Creëer een gezellige hoek waar kinderen kunnen eten en drinken. Dit voorkomt dat er overal eten rondzwerft.

5. Houd de activiteiten gevarieerd: Zorg dat er voor elk kind wat te doen is, van actieve spellen tot creatieve knutselactiviteiten. Ook zijn er zowel jongens als meiden op het feestje die beiden andere interesses hebben.

6. Zorg voor een duidelijke afsluiter: Eindig het feest met een ritueel of activiteit, zoals een gezamenlijke foto of het uitdelen van kleine goodiebags.

7. Communiceer met ouders: Laat de ouders weten wat het programma is, en vraag bijvoorbeeld om allergieën of dieetwensen. Zelf had ik het thema Halloween wellicht iets kunnen uileggen en nuanceren aangezien door get thema ouders gingen afhaken.

8. Denk aan de cadeautjes: Als je het persoonlijker wilt maken, kun je bijvoorbeeld vragen of kinderen een gezamenlijk cadeau meenemen of een eigen kaartje of tekening maken. 27 cadeautjes is dan bijvoorbeeld ook echt niet nodig!

9. Blijf flexibel: Niet alles zal volgens plan verlopen, en dat is oké. Het belangrijkste is dat de kinderen zich vermaken en met een goed gevoel naar huis gaan.

Tot slot, het belangrijkste is dat een feest draait om gezelligheid en samen zijn. Of het nu een klassenfeestje is of een klein feestje, het doel is om mooie herinneringen te maken waar de kinderen nog jaren met een glimlach op terugkijken.

Olivette

Volg je Olivette al op Facebook |YoutubeInstagram, of Pinterest? We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.


Delen vinden we super lief