Delen vinden we super lief

In Nederland wordt de babynaam door ouders al vaak ruim voor de bevalling bedacht en dragen het geheim lange tijd met zich mee. Na de bevalling wordt de naam vaak gelijk bekend gemaakt. Van bedenktijd was echt geen sprake! Dit was bij ons zelfs een enorme opluchting: eindelijk konden we het grote geheim openbaren. Zouden jullie nog extra bedenktijd willen hebben om de naam te bepalen na de geboorte?

babynaam, babykaartje, zwanger

Van de daken schreeuwen

We wilden de babynaam zo snel mogelijk van de daken schreeuwen en de babynaam prijkte ook snel op een geboortekaartje. Deze werd binnen 4-5 dagen verstuurd. In Zweden is dit anders en hebben ouders voor de babynaam zelfs een bedenktijd van 3 maanden. Daarnaast worden er door Zweedse ouders zelden geboortekaartjes verstuurd.

geboortekaartje, babykaart

Spijt van de naam

brand rep, babykaartje

Een klein aantal ouders hebben spijt van hun babynaam keuze en kampen met naamfrustraties. Bij de rechtbank werden er in 2015 bijvoorbeeld 503 voornamen gewijzigd en in 2016 kregen 583 mensen een andere voornaam. Vorig jaar waren het 576 naamswijzigingen, aldus de Raad voor de rechtspraak. Er is geen duidelijke verklaring voor de toegenomen wens om van naam te veranderen.

drukwerk kaartje, babynaam, bedenktijd

Met trots dragen

Gelukkig vindt het gros van de ouders de babynaam gelijk bij hun kindje passen. Je wilt immers wel dat je kindje de naam met trots zal dragen. Zweedse ouders hebben hele andere gewoontes en bepalen pas dagen na de geboorte de naam van hun kindje.

In Zweden nemen ze hier gerust een paar dagen, of soms zelfs weken de tijd voor. De reden is vooral dat ze eerst hun baby goed willen leren kennen! Dit in tegenstelling tot Amerika, waar veel ouders de naam al voor de geboorte bekend maken. Per land verschillen de tradities hierin, ook betreft de achternaam die het kindje krijgt.

Aangifte

Al snel na de geboorte dien je je kindje in Nederland aan te geven bij het gemeentehuis. We hebben hier dus niet lang de tijd om te bakkeleien over de babynaam. En zou je als ouder niet genoeg hebben aan negen maanden zwangerschap bedenktijd voor de geschikte babynaam? Bij onze drie kids wist ik het eigenlijk al wel snel. De namen passen bij elkaar, matchen met onze achternaam en het past bij elkaar.

Ze zijn alle 3 internationaal uit te spreken en in de 9 maanden zwangerschap begint de naam in je hoofd te leven. Al vanaf onze gender reveal begon mijn omgeving te raden, of de naam te ontfutselen met grappen en grollen. In mijn herinnering veranderden mijn kindjes per dag. Het ging zo snel.

Zweden

In Zweden nemen ouders goed gebruik van de bedenktijd en het kindje gaat in het begin nog even door het leven als ‘Baby”. We hadden bij onze drie kinderen wel een ‘projectnaam” tijdens de zwangerschap. Dit was bij mijn 1eJunior‘, mijn dochter was ‘Project X’ en later ‘Sophie’ en Nummer 3 was ‘Benjamin’. Hiermee probeerde ik te voorkomen dat ik de naam zou verklappen. En ik kan je vertellen dat ik dat heb gedaan. Mijn zusje paste even op zodat ik naar de verloskundige kon gaan. Ik riep enthousiast “Zo spannend om nu het hartje voor eerst van Yvette te horen…”oops,,,,

Populairste Zweedse babynamen

In Zweden struinen ze uiteraard ook het web af naar de populairste Zweedse, en internationale babynamen. Iedere namenwebsite kennen ze van haver tot gort en de favorieten worden opgeschreven. De daadwerkelijke naam wordt pas na geboorte bepaald. Zou jij ook eerst je baby beter willen leren kennen en dan de naam bepalen? Als ik terugdenk aan de eerste maand van mijn kindje was ik er gelijk van overtuigd dat naam klopte. Maar de Zweedse manier is ook wel weer bijzonder. Al lijkt het me lastig om mijn kindje een maand lang ‘baby’ te noemen.

* Top 10 populairste meisjesnamen in Zweden

  1. Elsa | Alice | Maja | Agnes | Lily | Olivia | Julia | Ebba | Linnea | Molly

* Top 10 populairste namen in Zweden

  1. Lucas | William | Oscar | Oliver | Liam | Elias | Hugo | Vincent | Charlie | Alexander

Hulp van buitenaf in je bedenktijd

Bij de babyshower was het spelletje “welke naam wordt het” bij ons populair. Het lijstje hielpen we zeker naast onze eigen favorieten lijstje en vaak dachten onze dierbaren vaak in dezelfde richting. Ik weet nog goed dat ik Franse vrienden vertelde over de naam Yvette. Ze keken me aan met grote ogen alsof ik van een andere planeet kwam. Yvette, was namelijk een naam uit de jaren 30 en in Frankrijk zeer oubollig. Daarom lijkt het me zo lastig om vooraf al een naam bekend te maken , of met drie maanden bedenktijd. Iedereen heeft immers zijn eigen mening.

veilig slapen baby wiegje, bedenktijd

Geboortekaartjes

In Nederland voelt iedereen de sociale druk van de bekendmaking via een origineel geboortekaartje. Wij verstuurden het vaak binnen 3-4 dagen en daar zetten we wel graag de naam op. In Frankrijk versturen ze het vaak maanden later, of zelfs helemaal niet, net als in Zweden. Ook is er de druk vanuit de overheid minder. Wanneer je kindje in Zweden wordt geboren, wordt daarvan automatisch aangifte gedaan bij de Zweedse belastingdienst(Skatteverket) via de vroedvrouw.

Dit bericht bekijken op Instagram

Volgens de etiquette regels moet je de geboortekaartjes op de tweede dag na de bevalling versturen. Echt niet dat dat bij ons bij alle drie lukte 😅 Al helemaal niet met dit te gek gaaf designed geboortekaartje die we na een week verstuurden. Het grotendeel stond klaar, maar toen kleine (ahum bijna 10 pond 🤪)Lucas een beetje uit de kreukels was, maakten we de ‘boeven’ foto en kon designer @c.arinja als een speer aan de bak voor de finishing touch. (Leuke woordspeling) Ze heeft het helemaal vormgegeven zoals we graag wilden en wat was het een succes 👌 Met een paperclip zat er een extra kaartje bij voor het ‘getuigen’ verhoor op de babyborrel ♥️ Er is een blog in de maak waarin ik alle drie onze geboortekaartjes uit eigen hand zal delen 💻✍️ #cia #cuteinfantagency #momlife #staytuned #olivettepuntnl #motherhood #mom #geboortekaartje #parenthood #newborn #baby #mommylife #life #mother #geboorte #kleineboeg #dadlife #toddler #birthcard #watchthemgrow #lucas #file #familytime #beautiful #toddlerlife #happy #mommy #cute

Een bericht gedeeld door OLIVETTE (@olivettepuntnl) op

Persoonsnummer

Deze Zweedse vroedvrouw doet gelijk na de geboorte aangifte. Daarop volgt na een week een naamformulier die gekoppeld wordt aan een (BSN) persoonsnummer. Je hebt dan maximaal drie maanden bedenktijd om de (naam)gegevens aan te vullen en/of te corrigeren. In Nederland worden we de eerste week als bevallen vrouw in de watten gelegd door de kraamhulp en manlief mag je kindje bij de gemeente binnen de wettelijke drie dagen aangeven.

Drie maanden

Drie maanden bedenktijd lijkt mij persoonlijk lang om over een babynaam te kunnen nadenken. Vooral omdat je kunt blijven twijfelen. De eerste weken na de bevalling was ik echt een zombie en goed nadenken lukte echt niet, laat staan een naam verzinnen. Iedere keer als je je kindje aan kijkt, kun je jezelf afvragen of de naam wel matcht.

Zeker weten

En laten we wel wezen, een baby verandert bijna elke dag in zijn mimiek en gelaat. Zodra je kindje een jaar is geworden is het pas echt zijn eigen persoontje. Mijn jongste was een klein propje en kon ik hem gerust “Bollie” noemen. Inmiddels is het een lange den en zou Danny beter passen. In Zweden krijgen de ouders even bedenktijd en tsja waarom ook eigenlijk niet. Zolang het maar bijdraagt dat ouders het dan ook echt ‘zeker weten!

Verschillen

Het blijft intrigerend om de internationale verschillen in moederschap, zwangerschap, bevalling, bedenktijd en kraamtijd te zien. Het Nederlandse moederschap is zo anders dan bijvoorbeeld in onderstaande landen. De gratis babybox kennen ze bijvoorbeeld ook niet in ieder land.

Ken jij, of ben jij een moeder met een eigen verhaal in een bijzonder land? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via info@olivette.nl. We interviewen jullie heel graag.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube  Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief