Delen vinden we super lief

week van de ouders

Tropenjaren, alle ballen in de lucht houden, het klinkt onschuldig maar veel ouders, blijkt uit onderzoek, ervaren de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging. Keuzes maken, schuldgevoelens, voldoen aan alle verwachtingen, de hele organisatie , onzekerheid en kwetsbaarheid, het combineren van werk en zorg. Het zijn enkele voorbeelden van zaken die veel ouders zwaar vallen en toch hebben we het er weinig over. 1 juni is het de internationale Dag van de Ouders en week van de ouders, waardoor we weer graag aandacht geven aan een documentaire waar we aan mee hebben gewerkt.

week van de ouders, ticket to the tropics westerpark sudio ups en downs ouderschap

Ticket to the tropics: dag van de ouders

week van de ouders, Klaar is kunst, familieportret, kunst aan de muur, gezinsportret, kunst, origineel cadeau

We luiden de internationale dag van de ouders in met de documentaire “Ticket to the tropics”. In de aanloop naar deze thema dag slaan het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en de BV Familie de handen ineen en organiseren de “Week van de Ouders “(28 mei t/m 1 juni). De week opent met de première van de documentaire ‘Ticket to the Tropics’ dat over de hedendaagse ouderschap gaat, hun struggles en hun leefwereld. Een documentaire dat me extra dierbaar is doordat mijn wijlen oma er ook een rol in speelde.

ticket to the tropics westerparkstudio Ouderschap van nu, week van de ouders

Super gelukkig?

We zijn allemaal ‘super gelukkig in Nederland. In vele onderzoeken komt dat naar boven. Ook de Nederlandse kinderen zijn al jaren het gelukkigst van alle kinderen in westerse landen. Unicef vergelijkt ieder jaar het welzijn van kinderen in 29 landen en Nederland komt vaak als beste uit de bus. In dit onderzoek voor de Dag van de Ouders kijken ze jaarlijks naar materiële rijkdom, gezondheid en veiligheid, onderwijs, gedrag, huisvesting en woonomgeving. Op drie van de vijf onderdelen scoort Nederland het best. En hebben we dus eigenlijk al wel de “Ticket to the tropics” in handen. In de top vijf landen waar kinderen het gelukkigst zijn staan ook Noorwegen, IJsland, Finland en Zweden.

wanapix, broers, family, week van de ouders
Het gaat deze Dag van de Ouders om oplossingen voor de uitdagingen waar families tegenaan lopen in een maatschappij waar oog en aandacht is voor gezinnen en hun uitdagingen.

En toch…

Heel mooi natuurlijk, maar tegelijkertijd lezen we in de krant over een toenemend aantal vechtscheidingen, een grotere ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, meer en meer kinderen met psychosociale klachten en een schrikbarend aantal burn-outs onder ouders. Dit brengt een groot risico met zich mee. De toenemende druk op ouders, en daarmee ook de druk op kinderen, wordt de toekomst van de BV Nederland bedreigt. Toch wordt hier niet of nauwelijks over gesproken. Het NCJ wilde hier verandering in brengen en initieerde de bijzondere documentaire “Ticket to the tropics” om de Dag van de Ouders in te luiden.

Gezinnen anno nu spreken in “Ticket to the tropics”

ticket to the tropics , week van de ouders

In het kader van #hebheterover en dan met name over de druk die wij als ouders voelen heeft het NCJeugdgezondheid de documentaire gemaakt genaamd ‘Ticket to the Tropics’. Deze documentaire gaat over gezinnen ‘anno nu‘. Want hoe gaat het nu eigenlijk echt met je als moeder? Waar worden moeders gelukkig van en waar lopen ze vast? En wat antwoorden ze op de stelling: Als ik heel eerlijk ben…

Lees ook: Het beste voor ons kind!? Wat is dat anno 2018? …. Als het thuis maar goed geregeld is #hebheterover

Ik deed mee aan de enquete in bovenstaande link en ook zul je ons als gezin samen met andere gezinnen terug zien in “Ticket to the tropics“. Een positieve, originele insteek om het gesprek op gang te brengen over de druk op ouders en de ideale weg voorwaarts. We kijken er naar uit! En al helemaal om onszelf op het grote beeldscherm te zien deze Dag van de Ouders

Documentaire “Ticket to the tropics” – Dag van de Ouders

sokken mysterie het beste voor je kind, week van de ouders

De documentaire “Ticket to the tropics” is gemaakt voor voor JGZ-professionals. Daarna volgt een inhoudelijke dialoog, onder leiding van de ocumentairemaakster Renate Tromp, over wat ouderschap inhoudt in de huidige maatschappij. je begrijpt dat we het iedere Dag van de Ouders weer zullen bekijken.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Instagram   Twitter Facebook Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat.

 


Delen vinden we super lief