Delen vinden we super lief

De zoektocht naar een vakantieadres liep bij ons spaak en ging gepaard met frustraties. De prijzen vliegen de pan uit en de huren van een eenvoudige huurwoningen zijn schandalig hoog. We hebben gespaard voor een verre zonbestemming, maar om 8.000 neer te leggen voor 2 weken met z’n vijfjes is me te gortig. We wonen zelf comfortabel en willen op vakantie echt tot rust komen in een andere comfortabele omgeving. Je leest het al: we zoeken naar voordeligere alternatieven. En daar kwam huizenruil om de hoek kijken….

wereldkaart weekoverzicht alleen op vakantie

Nadat we de film, The Holiday, zagen met in de hoofdrollen Cameron Diaz en Kate Winslet, wist ik het; we gaan net als hen aan huizenruil doen. Een ideale manier om tijdens de feestdagen weg te gaan zonder torenhoge kosten. Manlief is echter zeer huiverig, waardoor ik alle voor en nadelen ben gaan uitpluizen.. Want wat kan er eigenlijk precies verkeerd gaan, welke risico’s loop je en hoe zit het precies met verzekeringen? Lees je mee…

Huizenruil voor dummies

Woningruil is een goede manier om voor weinig geld je vakantie in een ander huis door te brengen voor een uniek én voordelig (buitenlands) vakantieverblijf. Er slaapt inderdaad iemand anders in je bed, maakt gebruik van je badkamer, keuken en ze zitten op je bank. Zelf ben ik hier niet huiverig voor aangezien we allemaal dezelfde missie hebben; een fijne vakantie vieren. Bovendien zijn het materiële spullen, berg je waardevolle, dierbare spullen op en slapen we toch ook in een hotel waar iedere nacht iemand anders in dat bed slaapt.

hermitage, tuin, tuinarchitect, tuinier, de parken, apeldoorn,

Leuk een huizenruil, maar hoe dan?

Er zijn online verschillende huizenruil sites en apps te vinden. Bij de meeste sites ruil je enkel van huis, ook vond ik platforms waar je een oppas voor je huisdier kunt vinden, of je kinderen op een leerzame buitenlandse jeugduitwisseling konden aan gaan. En heb je het geluk van een tweede (vakantie)huis, dan kun je deze ook inzetten en eventueel op andere data ruilen. We gingen het uitzoeken en heb me zelfs aangemeld voor diverse platforms.

1. Trusted housesitters

Met meer dan 144.000 leden vind je hier een huis waar je op huisdieren kunt passen. In ruil voor het verzorgen van huisdieren ga je een tof avontuur aan. Trusted houssitters link Wil je wel eens oppassen op een huisdier maar dan liever bij je thuis, dan adviseer ik Petbnb: Petbnb is een platform voor hondenliefhebbers waarbij hondenbaasjes in contact komen met hondenoppassen in de buurt. Er gaat niets boven opvang van jouw hond bij een hondenliefhebber thuis, of ontvang een hond en verdien er ook nog eens aan!

huizenruil, keuken, make-over, wrappen, raambekleding, keuken make-over
Er moeten eerst foto’s van je huis gemaakt worden om vervolgens te uploaden in je profeil om een goed beeld van je woonsituatie te geven.

2. Facebook groep

De groep Wereldwijde Huizenruil onder Nederlanders is een Facebook pagina waar je connecties kunt maken met anderen. nadat ik lid ben geworden heb ik manlief veelvuldig getipt op een toffe plek om mee te ruilen. Je bied in een nieuwe oproep altijd een plek (in ruil) aan. Het is dan ook niet toegestaan jezelf enkel aan te bieden als huisoppas.

huizenruil
Maak goede afspraken of je het bed opmaakt, of dat je het linnengoed klaar legt

3. HuizenRuil.com -> home exchange

De eerste website tip die ik ontdekte was Homeexchange.com, ook wel de bekendste aanbieder op het gebied van huizenruil met huizen in meer dan 130 landen. Je hoeft slechts enkele foto’s van jouw huis toe te voegen en je kunt op zoek gaan naar een matching huis. Doe een ruilverzoek en de rest wijst zich vanzelf. Het tweede jaar is gratis mocht er geen match zijn, al gebeurt dit zelden met duizenden actieve leden in Nederland. Wereldwijd hebben ze zelfs meer dan 100.000 leden, waardoor het slagingspercentage hoog ligt.

Een wereldwijd team van staat 24/7 in de chatondersteuning voor je klaar waardoor je alles support ontvangt die mogelijk is. Kosten komen neer op €130 per jaar lidmaatschap. Ze hebben een wereldwijd aanbod, maar ook een uitgebreid aanbod in Nederland om je woning mee te ruilen.

huizenruil, keuken, make-over, wrappen, raambekleding, keuken make-over
Bepaal goed wat je wilt laten staan, of wat je goed wilt opbergen voor de nieuwe tijdelijke bewoners

4. Intervac

Een andere woningruil site die we vonden is Intervac  Met 500 betalende en actieve leden in Nederland en wereldwijd zelfs zo’n 8.000 actieve leden een fijn platform. Er staan 40.000 adressen in de database waarbij het lidmaatschap €104,- per jaar kost.

huizenruil
Tip: maak een digitaal bestand met alle ins en outs van het huis, inclusief de wifi code voor gasten. Deze kun je uitprinten en klaar leggen bij een klein welkompakket.

5. HomeLink

HomeLink startte in 1979 als Nederlandse woningruil organisatie dat later een samenwerking is aangegaan met HomeLink International (1953) waardoor er ook buitenlandse ruilen mogelijk werd. Het lidmaatschap kost €115 inclusief garantiefonds. Dat biedt hulp wanneer de eigen verzekering geen dekking biedt bij problemen die ontstaan zijn tijdens een ruil.

6. Holiday Swap

Een razend populaire app is Holiday swapp dat net als tinder werkt. Je swiped naar links als het niks is en wellicht vind je wel snel een like minded avonturier waarmee je van huis gaat ruilen.

keuken, make-over, wrappen, huizenruil, raambekleding, keuken make-over
De woonkamer is met een bohemian stijl ingericht. Zorg dat de basis klopt en fijn leefbaar is zonder te veel poespas. De persoonlijke details halen we zoveel mogelijk weg.

7. Behomm

Als kunstenaar, design-liefhebber, of creativeling is Behomm een invite only platform waar je tegen een inleg een jaar lang huizen kunt ruilen. Het platform is invite-only waar je je op uitnodiging kunt inschrijven. Als je kunt aantonen dat je ook in de creatieve sector werkt kunt je een aanvraag doen om lid te worden. Dit verliep heel eenvoudig en na een week ontving ik een email dat mijn foto’s high res verstuurd moesten worden en dat ze ook graag de badkamer, keuken en slaapkamers wilden zien.

Eerst opruimen dus om ons huis te kunnen fotograferen en om te kunnen ruilen met iemand uit hartje Parijs of New York. Lidmaatschap is overigens wel rond de 380 euro per jaar, maar ik heb zelfs platforms gezien die een match doen waarbij je 250,- euro betaalt per week voor de bemiddeling.

Steden en landen

De meeste woningruilers zijn net als wij naast een lange familie vakantie ook geïnteresseerd in citytrips. Landen als Frankrijk, Italië en Spanje zijn in de zomer zeer populair en ook wordt er veel geruild met Scandinavië. Zelf werk ik regelmatig in Zweden waardoor dit land ook hoog bovenaan mijn wensenlijst staat. Als citytrip staat Parijs, Londen en Milaan toch wel hoog in mijn lijstje. De keuze is reuze en met de juiste match heb je een fantastische citytrip zonder al te hoge verblijfskosten

huizenruil

Aandachtspunten

Het is belangrijk om wel met een aantal factoren rekening te houden. In ons huis verblijven er altijd mensen als we weg zijn en weten we uit ervaring dat je met de volgende tips een perfecte match zult vinden:

  • Haastige spoed is zelden goed. Als je de tijd neemt om een geschikt huis te vinden is de keuze groter en vind je precies wat bij jullie past.
  • Als iets too good to be true, lijk, kijk dan toch nog even extra goed. Vaak zit er een addertje onder het gras. Als je naar een gelijkwaardige ruil zoekt, komt je beter beslagen ten ijs.
  • Zorg er voor dat je de verwachtingen goed uitspreekt. Facetime met elkaar, bel, en heb contact via whatsapp zodat jullie op één lijn zitten. Zorg dus dat je weet wie je in huis haalt en waar je terecht komt.
  • Als je flexibel bent qua locatie, vind je sneller en eenvoudiger de juiste woningruil. De tegenpartij heeft uiteraard ook wensen en eisen.
  • Iemand van ongeveer dezelfde leeftijd heeft vaak dezelfde wensen qua woning. Heb je jonge kinderen dan kunnen de faciliteiten belangrijk zijn.
  • Denk er over na of je ook de auto en/of fietsen wilt uitlenen in de woningruil.
  • Maak een (digitale) handleiding van je eigen huis en leg ook wat informatie van de omgeving klaar voor jullie gasten.
reizen, vakantiebeurs, thule, curacao, droombestemming, op vakantie gaan, huizenruil

Verzekering

Er kan uiteraard ook iets verkeerd gaan tijdens een huizenruil. Je kunt ziek worden, de vlucht wordt geannuleerd, of er wordt iets kapot gemaakt van de huiseigenaar. Het is goed om te weten dat een opgesteld contract geen juridische rechtsgeldigheid heeft en meer een handleiding is waar de afspraken in vermeld staan. Het gaat eigenlijk allemaal op goed vertrouwen en als er iets verkeerd gaat los je dat samen in goed overleg op.

Wel adviseren we om waardevolle spullen in een aparte afgesloten kamer te zetten (tip: Bold smart lock) zodat ze voor de verzekering beschermd zijn. Als deze eventueel bij een woninginbraak wordt opengebroken dan is er braakschade en daardoor ook verzekerd. Bij de diefstal van een fiets, of het breken van een vaas is dat eigenlijk eigen risico. Ik zeg altijd maar dat het materiële zaken zijn en dat huizenruil een pure vorm van deeleconomie is. Ruil dan ook met je goede verstand en maak goede afspraken. Deze zomer gaan we het voor het eerst aan en ben dan ook echt benieuwd hoe het ons zal bevallen. Er is in ieder geval geen betere inbraakpreventie en je houd er zelf ook nog eens een fantastische voordeligere vakantie aan over. We houden je op de hoogte!

zorgverzekering, blogbox, HG, Thule stori, thule, asmodee, unlock, henry, dweil, proteine shake

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief