Tijdens de verkiezing Speelgoed van het jaar werd het nogmaals benoemd: 30 minuten spelen is heel belangrijk voor het welzijn en ontwikkeling van kinderen. Wij komen hier met gemak aan. Er maakt me weinig blijer dan spelende kinderen. Maar waarom eigenlijk?
Spelen is heel erg leuk, maar waarom het zo belangrijk is werd Ger Ramakers, Ontwikkelingspsycholoog nog eens goed belicht.
De belangrijkste redenen op een rijtje:
-
Ontspanning en plezier beleven
Spelen doen we omdat het leuk is en om heerlijk te ontspannen na vermoeiende activiteiten! Na een dag spelen zijn de kinderen gelukkig en zitten ze lekker in hun vel. En als ze dit met ons of hun vriendjes kunnen delen, is het helemaal top! Regelmatig leuk bezig zijn en hard lachen geeft ook op andere momenten een positief gevoel.
Kinderen krijgen er energie van en kunnen allerlei minder leuke dingen beter aan. Bij ons thuis tanken ze echt even bij als ze leuk in de weer zijn. Fysiek spelen is goed voor lichaam en geest, een soort van dagelijkse dosis vitamines.
-
Hechting
Op de jongste leeftijden bevordert het samen spelen met een ouder de hechting. Zodra papa thuis is, wordt hij beklommen en halen ze grapjes uit. Hij besteed hier echt veel tijd in en de kinderen zijn echt stapeldol op hem. Je merkt dat als je er echt tijd aan besteed dat de kinderen een hele sterke band opbouwen met hun ouder.
Vanuit het gevoel van de veiligheid die je als ouder biedt, kan je kindje nieuwe en spannende dingen ontdekken en zijn of haar wereld leren kennen. Het (fysiek) samen spelen bevordert de communicatie en de taalontwikkeling.
-
Woordenschat
Ik merk aan mijn kinderen dat ze weer een grote woordenschat erbij krijgen. En ook de motoriek en het begrip van oorzaak en gevolg leren ze spelenderwijs. Spelen legt dus echt de basis in deze levensfase voor zelfvertrouwen en gezonde sociale interacties op latere leeftijd.
-
Ontwikkeling van de fantasie, creativiteit en symbolisch denken
Na de babytijd komt de fase dat je kindje speelt met voorwerpen. Ze ontwikkelen dan het fantasiespel, de creativiteit en het symbolisch denken. Ze gaan spelen met poppen, thee-serviesjes, auto’s en blokken. En ook hun taal en het getalbegrip: wordt ontwikkeld.
Spelenderwijs krijgen kinderen op een leuke manier inzicht in aantallen en hoeveelheden. Fantasiespel bevordert daarnaast de ontwikkeling van de executieve functies, vaardigheden zoals plannen en flexibel denken.
-
Sociale vaardigheden en emotieregulatie
Op alle leeftijden leren je kinderen tijdens spelen om te gaan met uitdagingen op sociaal-emotioneel gebied. Samenspelen, delen, maar ook regels en frustraties komen aan bod. Het kan er bij ons thuis soms temperamentvol aan toe gaan.
-
Onbewust werken ze aan hun ontwikkeling
En wat dacht je van ´Vragen om mee te doen, wachten op je beurt, geven en nemen, leren om met verlies om te gaan, etc`. Je staat er niet echt bij stil, maar spelenderwijs doen de kinderen sociale vaardigheden op en kunnen ze omgaan met emoties. Zeer waardevol in hun ontwikkeling.
Samen spelen, verkleden of er een spelletje spelen, zorgt voor verbondenheid in het gezin en tussen vrienden. Wat is er fijner dan samen leuk bezig zijn, vrolijkheid en om spanning te delen? Ik zie dat de kinderen tijdens hun spel hier in op gaan en de waan van alledag achter zich laten. Tegenstellingen kunnen even vergeten worden en we kunnen op een positieve manier met elkaar bezig zijn en samen plezier hebben. Kinderen zijn hier ook heel flexibel in.
-
Banden aanhalen
Een goed moment om te communiceren en dingen met elkaar te delen en de band weer aan te halen. Zeer aan te bevelen voor pubers met moeilijke ouders! Ook fijn om de band tussen de generaties warm te houden. Opa’s en oma’s kunnen ook heerlijk meedoen.
-
Kennis opdoen
Spelen is leerzaam van 0 tot 99 jaar! Als baby leer je de wereld die via je zintuigen binnen komt te begrijpen en met je handen en voeten te manipuleren. De peuter leert een kopje thee inschenken, haar kammen, met auto’s rijden, torens bouwen, voetballen, de pop verzorgen, unboxen, kleuren en aantallen onderscheiden, oorzaak en gevolg.
Wat oudere kinderen vinden het vaak leuk om met schoolse kennis bezig te zijn in educatieve spelletjes. Nog wat later wordt het leuk om met anderen in competitie te gaan over wie het meeste weet in letter- en woordspelletjes of kennisspellen waar het hele gezin aan mee kan doen.
-
Logisch denken, plannen en strategisch inzicht
Vanaf ongeveer acht jaar worden kinderen steeds beter in het doorzien en toepassen van de regels in een spel. Hoe kun je je tegenstanders te slim af zijn? Vooruit kijken, bluffen, op het juiste moment toeslaan: het zorgt voor veel spanning. Spellen bevorderen daarmee het vermogen om te plannen en het strategisch inzicht. Deze ontwikkeling is ook heel waardevol in het echte leven.
Waar spelen en spellen op jonge leeftijd de ontwikkeling van de hersenen en allerlei vaardigheden bevorderen, kunnen speelactiviteiten op hogere leeftijd er juist voor zorgen dat onze hersens getraind en fit blijven. Dit geldt uiteraard voor zowel binnen als buiten spelen! Voor dementerende bejaarden kan een eenvoudige speelactiviteit plezierige afleiding geven in het dagelijks leven en zorgen voor verbondenheid met familie en anderen.
Met zoveel positieve eigenschappen van spelen en spellen kan de conclusie alleen maar zijn dat we meer zouden moeten spelen. En vooral meer samen spelen. Speel als ouder van jongs af aan met je kinderen of zet ze samen aan het spelen en blijf dat doen. Het perfecte recept voor een harmonieuze ontwikkeling van je kinderen en het gezin.
Nog enkele tips tot slot:
- Zorg voor een gevarieerd aanbod van speelgoed en spellen voor de juiste ontwikkeling.
- Zorg dat het uitdagingsniveau aansluit bij wat je kind aan kan. Maak de regels eventueel soepeler voor de jonkies als kinderen van verschillende leeftijden meedoen met een spelletje.
- Help je kind goed op gang, vooral als de spelregels ingewikkeld zijn voor je kind.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
6 comments