Afgelopen tijd krijg ik steeds vaker de vraag; “Je bent een Lion, maar wat is dat nu precies? En ook als ik over de liefdadigheidsprojecten of initiatieven praat waar we als club en Lions leden bij betrokken zijn, merk ik dat ik voorzichtig zeg dat ik een Lion ben. Dat komt vooral doordat er een grote groep is die geen idee heeft wat een ‘Lions Service club’ inhoudt. Anderzijds is er een groep die er met een schuin oog naar kijkt door het verkeerde imago dat het heeft. Onbekend maakt onbemind en absoluut ten onrechte. Ik vertel dan ook graag meer over mijn “Lions hart”!
Gerelateerde blog: Ieder zijn kracht binnen de Lionsclub – Column in het Lions Magazine
Imago probleem
De Lions kampen helaas nog steeds met het imago van de ‘oubollige herenclubs‘ en doet hard haar best om dit van zich af te schudden. Velen vragen zich dan ook af of serviceclubs zoals de Rotary en de Lions nog wel van deze tijd zijn! En het is dan vooral het elitaire karakter dat tegenstaat, terwijl dat in de werkelijkheid helemaal niet zo is. Er wordt zo ontzettend veel goed werk verricht dat vaak onzichtbaar blijft.
Ik ben geen Lion geworden om een groot netwerk te krijgen, om de internationale conventie te bezoeken, of om de titel die internationaal deuren opent. Ik wilde dolgraag de handen uit de mouwen steken en goed doen! Mijn vader is een zeer betrokken en actieve Lion en zet zich graag in voor de medemens. Deze gedrevenheid deel ik met mijn vader, waardoor ik ook het Lions virus heb overgenomen.
Gerelateerde blog: Lions, een sterk merk, of een elitair tafereeltje?
Veranderingen
Van oudsher waren de Lions een bolwerk van de notabelen, ook wel de succesvolle laag van de samenleving. Rechters, chirurgen en bestuurders uit het bedrijfsleven kwamen bijeen en wilden iets terugdoen voor de maatschappij. Denk hierbij aan fundraising en handen uit de mouwen acties, waar veel geld bij kwam kijken.
Fantastisch natuurlijk, maar voor buitenstaanders een elitair tafereeltje. Vroeger waren het ook vooral heren, maar sinds de jaren 80 zijn ook dames welkom en sluiten ze zich aan bij ofwel de Rotary of de Lions. Dit zijn de twee grootste serviceclubs van Nederland. Inmiddels tig jaar geleden wilde ik me aansluiten bij een Lionsclub in Amsterdam na zelf op jeugduitwisseling te zijn geweest na vele jaren actief Leo (de jonkies) geweest te zijn.
Founder van een eigen Lionsclub
Geen enkele club sprak mij dermate aan en die mening werd gedeeld door andere geïnteresseerden. Óf de club had te oude leden, was niet heel actief, of er werden geen vrouwen toegelaten. We besloten om een eigen club op te richten en toen we 20 leden bij elkaar hadden was het een paar jaar en vele goede acties later een feit; ‘Lions Club Amsterdam ’t IJ’ werd opgericht.
En op onze eigen, toffe manier dragen wij het Lionisme uit. Inmiddels ben ik verhuisd naar Apeldoorn en heb ik de transfer aangevraagd naar Lionsclub Appelthorn. Vanuit deze mooie Lionsclub in Apeldoorn zet ik me graag lokaal in voor de maatschappij zoals recent voor het ouderenfonds en bezoeken we de meest fantastische initiatieven zoals bijvoorbeeld de voedselbank
Gerelateerde blog: Serviceclub lidmaatschap begint met het ‘waarom’ – Column Lions magazine
Betrokkenheid als Lion
Het oubollige imago weten de Lions vooral met de aanwas van nieuwe jongere leden beetje bij beetje van zich af te schudden. En daarmee gaat ook een cultuur verandering gepaard. Daar waar je vroeger Lion was voor het leven, zie je nu ook lidmaatschap van kortere duur. Ook wordt er minder strikt gekeken naar de aanwezigheidsplicht. Het credo “Vrijwillig, maar niet vrijblijvend” geldt nog steeds, maar minder rigide als vroeger. Betrokkenheid is vooral van groot belang. De serviceclub weet zich aan te passen zonder dat de identiteit van de Lions verloren gaat. Dat is een groot goed. We zijn immers een succesformule met wereldwijd miljoenen actieve leden.
Met de tijd meegaan
Ook is er een cultuur verandering gaande in Lionsland zelf en stellen clubs zich steeds meer open voor alle lagen van de bevolking. En zelfs ook vrouwen! Voorheen was er sprake van een ballotage en moest je als lid gevraagd worden. Dat elitaire aspect is steeds minder aanwezig. Bij interesse in lidmaatschap kun je als potentieel lid zelf aangeven dat er interesse is in.
Binnen onze Amsterdamse club nodigden we bijvoorbeeld geïnteresseerden uit om met ons kennis te maken en om te kijken of er een klik is. Na drie vergaderingen zijn de wederzijdse verwachtingen duidelijk en weet je ook of er een cultuurmatch is.
Binnen mijn huidige Lionsclub in Apeldoorn gaat het iets anders en hebben we de 1e kennismaking buiten de club om in een kleinere commissie een warm bad te kunnen bieden en om meer over het Lions lidmaatschap uit te leggen. Lidmaatschap is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Er wordt van elke Lion inzet verwacht op welk gebied dan ook. Iedereen zetten we graag in, daar waar hun kracht ligt.
‘We serve‘ binnen onze Lions club
Het motto van de Lionsclub internationaal is “We Serve’. Dat houdt in dat leden zich inzetten voor goede doelen. De nadruk ligt vervolgens op vriendschap en het delen van kennis. De goede doelen die wij binnen onze club kiezen, zijn overigens lokaal georiënteerd. Het zijn vooral doelen die dicht bij ons staan en waar we een bezoekje kunnen brengen. Dat zijn bijvoorbeeld projecten en activiteiten in regio Amsterdam of waarmee we vanuit persoonlijk oogpunt een bepaalde binding of interesse voor hebben.
Handen uit de mouwen
De steun die de Lions aan goede doelen biedt, bestaat doorgaans niet uit het simpelweg geld overmaken. We maken vaak en graag onze handen vies. Al is bij het maken van moestuintjes in een verzorgingstehuis, schilderen bij hulpbehoevenden, of lakken we nagels voor Stichting Semmy. We geven graag iets concreets terug aan de maatschappij en zetten ook onze eigen tijd en kwaliteiten in om een ander te helpen.
Goede doelen supporten
Een fijn voorbeeld is de kinderboerderij in Amsterdam West die een belangrijke rol binnen de woonwijk invult. Ze hebben hulp nodig om de financiële huishouding in het bestuur op orde te krijgen en daar bieden we dan onze kennis aan. Maar ook het koken voor daklozen of het schilderen van een hulpbehoevende stichting, of het uitserveren van een kerstdiner in een bejaardentehuis is voor ons van grote waarde.
Ook organiseerden we we grootste fundraising evenementen zoals de Grote Pubquiz, wijnacties of verkopen we lootjes tijdens zomerevenementen. Diverse stichtingen hebben we daarmee ondersteund, waaronder Stichting jarige job, stichting uitgestelde kinderfeestjes, het Kinderbeestfeest en vele anderen.
Contact
Meer over de goede doelen en de manieren waarop iedere club de acties oppakt lees je op hun website, of via Lions.nl. Dus ken je, of ben je een instelling die zich inzet voor een ander en heb je daar hulp bij nodig, laat dit dan gerust weten door een bericht te sturen naar de club van jouw interesse. Maar ook als je ook wel eens een kijkje wil nemen bij een vergadering, ben je meer dan welkom. De Lions zijn dus echt niet zo suf, we willen enkel graag het verschil maken in de maatschappij, al is het door een kleine geste.
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Twitter Facebook Youtube Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat
19 comments
Heel
Mooi stukje geschreven en ontzettend herkenbaar!
Ben zelf 1 dag voor mijn 30e Lion geworden, 17 jaar jonger dan t jongste lid destijds. We zijn nu langzaamaan met kleine stapjes aan het verjongen en de dynamiek komt dat ten goede.
Mag ik dit stuk delen op onze Lions Facebook pagina?
Lions club Eijsden – Mergelland.
Hi Dennis, wat tof om te lezen hier hetzelfde verhaal inderdaad. Leuk dat je het deelt, de Lions organisatie verdient zoveel goede PR, we doen samen wereldwijd en lokaal zoveel goeds Dank voor je leuke reactie #WeServe