Delen vinden we super lief

Kleine kinderen kleine zorgen, grote(re) kinderen, grote(re) zorgen’ zeggen ze vaak. Op het schoolplein, op een nieuwe school, in een vriendengroep, of bij een sportclub wil je er graag bij horen en niet te veel opvallen. Het is dan ook meer dan normaal dat jongeren onzeker zijn over het ‘erbij horen’. Dat ervaar ik zelf als schoolplein moeder al, laat staan een 9 jarig gevoelig jongetje. Zelf zijn we recent verhuisd nadat de oudste net wortels begon te schieten. vrienden te maken en op te bloeien in Diemen. In Apeldoorn mocht dat weer opnieuw na de impact van het afscheid nemen.

Peer pressure, groepsdruk

Stapje voor stapje slaagt hij er in om zich hier thuis te voelen. De basisschool omarmde onze kinderen, op het sportveld werd hij opgenomen door het hockeyteam en de vrienden in Diemen onderhouden we goed. Door tijd te investeren in de leeftijdsgenoten en door met onze kinderen te praten, had ik er zicht op met wie ze omgaan. Toch komt nu de groepsdruk om de hoek kijken…..waar ze soms toch wel onder gebukt gaan.

Groepsdruk aan den lijve ondervinden

De levenslessen heb je naar eer en geweten meegegeven en dan komen er leeftijdsgenoten om de hoek kijken die ik nog niet goed ken en die een belangrijke rol in hun leven spelen. Buurtjongens, een nieuw hockeyteam waarmee hij zelf heen en weer mag fietsen…. Hij kijkt tegen ze op, verandert ietwat zijn gedrag en probeert goed over te komen met zijn doen en laten. Voor het eerst waren er daar situaties waarin ik mijn zoontje niet herkende.

ballet, daarom diemen, diemen, dorp, verhuizen, vriendinnen

Voor het eerst mocht mijn 9-jarige zoon in een groep fietsen, met een GPS horloge om. ‘Peer pressure’ kwam om de hoek kijken en kwam 45 minuten te laat thuis. Wat heb ik peentjes lopen zweten toen zijn horloge ook nog eens uit stond. De invloed van de andere kinderen hebben invloed op hem, hoe onschuldig nog in dit geval. (ze gingen langs de snackbar) We hebben als ouders dan ook de belangrijke rol om kinderen te helpen bij het herkennen van groepsdruk door tieners. Met name op welke wijze het hen helpt, hindert en hoe ze hun eigen ‘ik’ en mening kunnen ontwikkelen.

BV Family creativiteit van je kinderen
De grootste moed is durven te zijn wie je bent

Groepsdruk herkennen:

  • Gedraagt je kind zich ineens heel anders en matcht het niet met zijn karakter
  • Maakt hij/zij zich zorgen over ‘buiten de groep vallen’.
  • Maak je je zelf zorgen over de invloed van de vrienden op je kind
  • Is je kind qua karakter volgzaam, beïnvloedbaar en kijkt hij sterk op naar anderen en heeft hij de neiging om anderen te kopiëren?

Peer pressure, groepsdruk uitgelicht

Groepsdruk kan op verschillende manieren ervaren worden. Soms beïnvloeden leeftijdsgenoten elkaar pro-actief en wijzen ze er elkaar op hoe je je hoort te gedragen en op andere momenten volgen ze elkaar als een kudde schapen. Kijk maar naar trends als de Air up, de Tiktok challenges, een bepaald kleding merk, of een fiets dat helemaal hot en happening is. Beide situaties zijn gebaseerd op het zoeken naar goedkeuring, al kan de groepsdruk ook door pesten komen. Vaak volgen kinderen een pestkop omdat ze zelf bang zijn om gepest te worden en buiten de groep te vallen. Het is dus aan ons als ouder, om ze sterk genoeg in hun schoenen te laten voelen om er tegen in te gaan.

My little pony de film premiere

Kinderen kunnen hard zijn en als je je niet aan de groep aanpast, lig je er heel makkelijk buiten of kun je zelfs fysiek gekwetst worden. De zekerheid kwam bij mij ook met de jaren, maar voor een tiener waar de wereld van op zijn kop staat, is dat veel lastiger te bevatten. ´Wees je unieke zelf en geen kopie van een ander´ , leer ik mijn kinderen. Daarbij hoop ik ze op te voeden als zelfverzekerde, trotse kinderen met normen en waarden. Maar een karakter verander je niet zo snel.

Geloof in jezelf en er komt een dag dat anderen niet anders kunnen dan met je mee geloven

dankbaar, creche, verhuizen, te koop, groepsdruk, nieuw huis, tips

Leeftijdsgenoten

De leeftijdsgenoten en vrienden van onze kinderen spelen een grote rol in hun ontwikkeling. Zij zijn degenen die ze bewonderen, kopiëren in gedrag en tegen op kijken. In ons geval hebben ze een diverse groep vrienden en ook van verschillende achtergronden. Op school, in sport- of hobbygroepen, bij hun neefjes, buurjongens, op de camping, oude vrienden in Diemen en in de buurt. En wat we niet moeten vergeten is dat kinderen zelfs al online leeftijdsgenoten treffen en ontmoeten via forums en sociale-mediaplatforms als Tiktok

groepsdruk
Uiteindelijk kan groepsdruk ertoe leiden dat mensen gaan pesten, maar groepsdruk kan er ook toe leiden dat een groep zich tegen pesten is en het niet acceptabel vindt

De invloed van groepsdruk

Groepsdruk kun je negatief bekijken in de vorm van het proberen van alcohol, vuurtje stoken, roken of drugsgebruik. En ook onderstaande effecten kunnen voorkomen.

Negatieve effecten van groepsdruk:

  • Alcohol, sigaretten of drugs gebruiken omdat vrienden dan doen
  • Toch risico’s nemen die ze anders nooit zouden nemen.
  • School niet als belangrijk zien, spijbelen…omdat het stoer is
  • Niet meer naar ouders luisteren
  • Veranderingen in gedrag en houding tegenover de buitenwereld en eigen gezin
  • Verwaarlozing, geen zelfrespect en psychische problemen

Positieve effecten van groepsdruk:

Ik bekijk het liever vanuit de positieve invloeden die het heeft op kinderen. Het heeft invloed op de interesses van je kind, de muzieksmaak, keuzes van middelbare school en het pad dat een kind kan gaan bewandelen. Maar hoe sta jij er in als moeder? Om de onzekerheden en angst voor situaties bij je kind te ontdekken is niet eenvoudig, al weten we ook dat het goed komt.

  • Een sterke onderlinge verbinding en support
  • Zelfvertrouwen kan sterk ontwikkeld worden
  • Positieve gewoonten en gedragingen overnemen
  • Het ontdekken van hobby’s en interesses buiten hun comfort zone
Kinderen vergelijken zichzelf met hun vrienden en besluiten daarbij zelf wat wenselijk is. Dit wordt nog aangewakkerd door de media, tijdschriften en films

Het hoort erbij

Bij het opgroeien hoort peer pressure er bij. Ouders die hun kinderen bewust, extreem anders laten zijn‘, hebben niet bepaald de leukste jeugdjaren als ze niet sterk in hun schoenen staan. Maar om ze helemaal volgzaam te laten zijn, is ook geen goed plan. Voor ons is er een tussenweg, met eerlijk, ook mijn eigen ervaringen uit de tienerjaren… Als tiener liep ik er soms als een Frida Kahlo bij met bloemen in mijn haar, dat met beter advies veel onzekerheden had bespaard. Ik wilde altijd wanhopig graag deel uitmaken van de groep en ‘erbij horen’, maar ook was ik eigenwijs en wilde ik anders zijn en mijn persoonlijke stijl tot uiting te brengen.

De invloed en druk van leeftijdsgenoten is een normaal proces, waar wij overigens zelfs al volwassenen ook dagelijks onderdeel van zijn. De groepsdruk is onderdeel van het loslaten en tieners nemen beetje bij beetje meer afstand en gaan op zoek naar hun eigen onafhankelijkheid en identiteit. De leeftijdsgenoten van mijn kinderen houd ik daarom dichtbij me, zolang dat nog kan. Aan onze keukentafel is er plek voor heel veel kinderen en we wonen ruim waardoor ze hopelijk nog vaak bij ons komen chillen.

Als je iets aardiger naar jezelf kijkt, kun je ook aardiger naar de wereld kijken.´

Ieder kind is op zoek naar hun plek in de zogenaamde sociale hiërarchie en leer ze zo goed als kan dat: “Het mooiste dat je kunt worden is jezelf”

Tips en tricks

Als je een zekere stevigheid, zelfvertrouwen en persoonlijkheid meebrengt in een groep zul je zien dat je anderen inspireert. Toch kiezen kinderen er vaak voor om zichzelf deels weg te cijferen om geaccepteerd te worden binnen een groep. Je wilt er immers niet buiten vallen! We willen ons maar wat graag identificeren met de groep en zwichten vaak om ook een kuddedier te worden. Helaas

  1. De eerste tip is toch om kinderen te leren dat ze zich niet anders hoeven te gedragen. Het is vermoeiend om je als een ander persoon voor te moeten doen. Alle geweldige dingen die hen zo uniek maken, hoeven ze echt niet los te laten. Iedereen is uniek met hun (leuke) eigenaardigheden!
  2. Versterk hun zelf beeld door complimenten te geven op een gezonde wijze, leer ze dankbaarheid voor kleine dingen en het komt echt goed.
  3. Laat kinderen eigen keuzes maken en laat ze zelf inzien wat wel ‘goed’ voor hen is, en wat ze beter kunnen vermijden. Uiteraard met jou als rolmodel en back-up. Als ze zich prettig, blij, goed en tevreden voelen zal de groepsdruk een minder groot effect hebben.
  4. Laat je kind inzien wat zijn talent, kracht en unieke eigenschappen zijn zodat ze hun eigen passie nastreven. Hoe zien hun (echte)vrienden jouw kind, waarom vinden ze hem leuk? Is het om de kleding, of juist omdat diegene goed kan luisteren en zorgzaam is. Dit zorgt voor een zelfverzekerde houding. Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen ze echt hun eigen interesses en talenten.
  5. Irritaties, ruzies en woordenwisselingen horen erbij. Leer kinderen dat ze ook een ruzie kunnen bijleggen en al helemaal dat woorden pijn kunnen doen.
  6. Start met affirmaties zoals hall Elrod in Miracle mornign me ook wel heft geleerd, oftewel zinnen die je blijft herhalen met je kleintje Zo zeg ik vaak:Ik ben sterk, ik kan de wereld aan, ik ben bijzonder, ik ben trots op wie ik ben, ik kan het, ik ben dankbaar, ik laat me niet de wet voroschrijven, ik weet wat ik wil…..en ga zo maar door

En om dit blog af te sluiten hierbij een hele mooie tekst ter inspiratie….

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door J E S S I C A U R L I C H S (@jessurlichs_writer)

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief