Delen vinden we super lief

we can do this return to sender internationale vrouwendag

Met een onbestemd gevoel van jaloezie scrol ik door mijn feed. De één lijkt een nog leuker, spannender, excentrieker leven, relatie, of baan te hebben dan de ander. Ik zie ze in een prachtig afgetraind lichaam over een ydillisch strand huppelen, met alle vrijheid van de wereld. Ondertussen zit ik hier te zwoegen in mijn kantoorbaan, in mijn 3 bij 2 vierkante meter thuiskantoor om de opdracht nog voor zessen af te krijgen.

Eigen baas, moederschap is een 2,4 fulltime baan
Jaloezie is een groen gif dat door de aderen stroomt en waardoor we elkaar minder gunnen. Ergens is het ook de voedbodem van momshaming en onderlinge strijd.

Stinkend jaloers

Terwijl ik een hap van mijn droog, bruin broodje neem zie ik ook nog eens de prachtigste, gezonde salades voorbij zien komen als ik nog even zwaar depri verder scrol… de bucket list bestemmingen daargelaten. Ik moet mezelf dit niet aan doen en voordat ik geel uitsla van jaloezie, leg ik mijn telefoon weg, .. Je gunt het iedereen, en toch weer niet. En daardoor voel ik nog slechter want een misgunnende asshole wil niemand zijn.

Life sucks

Het gras is altijd groener bij de ander en iedereen lijkt altijd meer geld, succes, of een beter opgeruimd huis te hebben en lijkt al helemaal stoerdere reizen en groteskere avonturen te maken. De meest belangrijke levenlessen die ik mezelf en mijn kinderen dan ook bijbreng is dankbaarheid! “Wees dankbaar voor wat je hebt, ga afgunst uit de weg, sta positief in het leven en wees bewust van je eigen ego” fluister ik ze regelmatig in.

En geloof me, dat vervelende gevoel van jaloezie kan zo nu en dan sterk opborrelen, dat ik zelf ook regelmatig naarstig probeer weg te stoppen. Niemand is er immuun voor en dat eigenlijk een gezond fenomeen is. Ik ben dan ook niet de enige die dit gevoel ervaart, weet ik na een rondvraag bij mijn vrienden. Het is een heel gewoon gevoel, net zoals bijvoorbeeld angst en boosheid. Het gaat er meer om hoe je ermee om gaat…..

burn out, moederschap, werk
De graadmeter voor succes is louter de jaloezie van de ontevredenen” – Salvador Dali

Schop onder mijn kont

De jaloezie zorgt bij mij de spreekwoordelijke ‘schop onder mijn kont. Ik kan een ander wel iets misgunnen, of negatief ‘framen’ omdat diegenen iets heeft, of kan, wat ik ook graag zou willen, maar ik moet toch echt zelf het boetekleed aantrekken.

“Jaloezie drukt het verlangen uit, zich met de benijde te meten en is als zodanig een compliment”- Godfried Bomans

Dat mooie figuurtje, daar moet ik dan gewoon zelf harder aan werken, en als ik een grotere auto wil kopen, of ook die droomreis wil maken, moet ik gewoon minder vaak uit eten gaan en geld besparen, sparen en die citytrip gewoon boeken. Succes is nooit iemand komen aanwaaien en dat gras mag dan groener zijn bij de buren … ze doen er dan ook stinkend hun best voor. En als het giftige groene monster van jaloezie in zicht komt, probeer het dan ook de rug toe te keren.

positief, humor, gekkigheid
“Afgunst wordt veeleer geboren uit de onvolkomenheid van hem die haar koestert, dan uit de volkomenheid van hem die haar inboezemt”- Comtesse Diane

Eigenwaarde opschroeven

Er zullen altijd momenten komen dat een ander een beter, mooier en rijker leven heeft dan dat ik lijd. Jaloezie verschijnt dan langzaamaan op het toneel, terwijl het er dan alles mee te maken heeft dat je met de verkeerde ogen naar de wereld kijkt.

Want bedenk eens echt goed wat je echt belangrijk vind en jij ook zou willen hebben. Wil jij op je sterfbed terugdenken aan die Chanel tas die je nooit hebt gehad, of denk je dan aan je dierbaren waarmee je mooie herinneringen hebt gemaakt. Het hoeft echt niet altijd mooier, beter en grootser dan een ander.

werk, eigen baas
Toen ik niet werkte, wilde ik graag werken en toen ik weer aan de slag ging, wilde ik dolgraag bij mijn kinderen zijn. We begeren altijd datgene dat we niet hebben…

Eigenwaarde

Eigenlijk komt je eigenwaarde en ego om de hoek kijken bij jaloezie. Als je eigenwaarde laag is zul je bevestiging buiten jezelf zoeken en jezelf rot voelen en bij een grote ego wil je alles beter dan een ander. Als je een goed zelfbeeld hebt en weet wat je in je mars hebt, zal er minder jaloezie de kop op steken. Recent had ik het er over met mijn zusje. Ze wonen in een prachtig huis en ik kan jaloers zijn op haar smaak van inrichting en op die handige man die in een mum van tijd iets verbouwd. En als ik naar mijn grote zus kijk, kan ik vol bewondering kijken naar haar internationale avonturen, de vrijheid en nomade leven dat ze lijdt. Ze hebben of kunnen iets waar ik minder sterk in ben en dat is ook o.k.

spijt, druk, Frida, frida Kahlo, mexico, fiesta, wat zou Frida doen, kleurrijk, powervrouw
 Ben jij iemand die de zon niet in het water kan zien schijnen, of ben jij geen jaloers en ontevreden persoon?

Gevoelige snaar

Ik kan dan ook echt anderen bewonderen om zijn, of haar talenten en kwaliteiten. Zingen kan ik niet, ik bezit geen penthouse in hartje Amsterdam en heb ook zeker niet de looks van een Victoria Secret Angel. Met mijn blog kan ik nog grote stappen maken, maar steek er tegelijkertijd ook niet de volledige tijd en energie aan als de succesvolle collega’s waar ik vol positieve jaloezie naar kan kijken.

spiegel, opvoeden , opvoeding, zeg dit nooit, fouten
Kijk wat vaker in de spiegel en wees kritisch op jezelf en kijk hoe je naar de wereld kijkt.

Iets wensen is leuk, maar dan moet ik in de actie schieten. Slanker worden; dan moet ik gezonder eten en meer bewegen. Succesvol worden op een bepaald gebied; begin met een cursus of workshop. Een marathon rennen; begin met joggen…. Je kunt jaloers zijn op andermans status, bezit, resultaten, uiterlijk of uitstraling. Maar vergeet nooit: Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd en het komt niemand ooit aanwaaien. 

Hoe gaan we het tegen

Jaloezie is de spiegel naar jezelf toe en het is het verlangen ernaar, iets dat je zelf ook graag zou willen hebben. Helemaal niet erg, want als je er zelf hard voor werkt is niets ondenkbaar….. (ok,ok… op de catwalk bij Victoria secret is misschien wel ietwat vergezocht …. ) Mijn tip is dan ook: gun een ander ook zijn succes en spreek je waardering en bewonderingen uit.

Daarnaast helpt het ook om publiekelijk toe te geven dat je jaloers bent. Door het uit te spreken en het te delen, zul je er anders naar kijken en misschien zelfs gelijkgestemden vinden. En last but not least: realiseer ook je eigen dromen! Omarm het groene monster en gebruik het gif als initiator om je eigen wensen te verwezenlijken. Het werkt, echt ….!

verhuizen met kinderen, verhuistips, verhuizen
Magie gebeurt buiten die comfortzone, realiseer ik me bij het ouder en wijzer worden… een cliché maar echt waar! Voorkom ‘wat als‘ en ga ervoor! Volg je eigen dromen.

Liefs Olivette

Olivette is ook actief op Twitter | Facebook | Youtube | Instagram We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat


Delen vinden we super lief