Bij velen hangt de vlag uit zodra ze de pensioen gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Je krijgt de 65-plus voordelen en hebt zeeën van tijd voor quality-time momenten en om te gaan lummelen. Meestal zijn dan de zorgen soort van voorbij voorbij over je carrière, het jonge gezin en het nemen van belangrijke keuzes. Het huis is grotendeels afbetaald, kinderen zijn minder hulpbehoevend (wellicht ben je zelfs grootouder) en je hebt een lege(re) agenda om van je dierbaren & hobby’s te genieten. Ouder worden is in dat opzicht een feestje, waar je zelf aan het roer staat en de vlaggen op hangt. Tenzij je ziek wordt en met spijt terug kijkt op je leven.
Wat als…
Bij het verstrijken van de tijd realiseer je je dat er veel dingen zijn die je nog graag had willen doen, of verkeerd hebt gedaan. Sommigen kijken bijvoorbeeld terug op hun liefdesleven en realiseren dat ze te lang in een relatie zijn blijven hangen, of wellicht te jong in een relatie zijn gestapt. Bij een rondvraag hoor ik ook veel het gevoel van spijt bij de studiekeuze, gebrek aan persoonlijke ontwikkeling, of de weg die ze zijn ingeslagen met de liefde, of carrière.
Aan de andere kant kan het gevoel van spijt voor een ingeving zorgen en zorgen dat je fout gedrag goed maakt, of wellicht wordt wakker geschud. Het is immers nooit te laat. Gedane zaken nemen geen keer, al heb je wel een sterke hand in de afloop. Zelf ben ik de veertig gepasseerd en ik kan nog veel goede keuzes maken. Ik blik terug en begon te schrijven over spijt…..
Mijn spijt
Ook ik ben bij mezelf ten rade gegaan en heb spijt van gedane zaken, de keuzes die ik heb gemaakt, of dingen die ik heb gezegd, ’t zij opzettelijk (guilty as charged), ’t zij door onvoorzichtigheid of veelal door onnadenkendheid.
Veel had anders, beter of mooier kunnen verlopen als ik niet ‘zus, maar zo...’ had gereageerd op een nare situatie. Een naar gevoel kan blijven knagen. Spijt is een intense emotie, maar wel eentje waar je zelf de hand in hebt. We waren immers toch echt zelf verantwoordelijk voor de negatieve uitkomst van onze beslissingen.
‘Wat als...’, spookt ook vaak door mijn gedachte. De kunst is niet om jezelf voor de gemaakte ‘fouten’ te pijnigen en al helemaal niet om het verleden proberen te veranderen. Het heeft echt even tijd nodig om te omarmen dat je nu eenmaal niet perfect bent en fouten mag en kunt maken. Het is meer hoe je ermee omgaat, dan wat je gedaan hebt. Zo heb ik in het verleden dingen gezegd die ik niet kan terugnemen. Je excuses aanbieden is 1, daarop acteren is een 2e stap. Berouw moet uiteraard wel getoond worden en nog belangrijker: gevoeld worden door een ander.
Spijt van 6 dingen waar ik van heb geleerd…..
1. Niet mezelf zijn
Mezelf voordoen als een ander heeft me nooit verder gebracht. Het kost energie om je voor te doen als iemand anders, waarbij je voorbijgaat aan zelfliefde en acceptatie. Het levert veel meer op om jezelf te zijn waardoor je sneller een leven leidt waar je gelukkig van wordt. In de schoolperiode conformeerde ik mij aan keuzes van een ander en ook op latere leeftijd had ik vrienden die eigenlijk helemaal niet bij me pasten, of enkel profiteerden van mijn gevulde koelkast en gastvrijheid. Als ik niet had gevochten voor mijn eigen keuzes, mijn masker had afgezet en mijn hart niet had gevolgd, dan werkte ik nu waarschijnlijk als tandarts en had ik me leeg van binnen gevoeld.
Het kwam pas in mijn midden/eind twintig dat ik mezelf op mijn plek begaf waar ik wilde zijn en mijzelf kon zijn. Ik heb moeten leren trouw te zijn aan mezelf en op mijn gevoel te vertrouwen. Dingen die ik stom vond, heb ik te lang volgehouden en had ik eerder mee moeten stoppen. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben, maar als ik mezelf raad had kunnen geven in die tijd was het vooral; wees jezelf en wees niet zo onzeker. Daar hoop ik mijn zoon en dochter vanaf de zijlijn in te supporten.
Buiten je comfortzone stappen is lastig, maar mensen kunnen toxic zijn en er zijn zoveel mooie, inspirerende avonturen te ontdekken…. blijf de nieuwsgierigheid in jezelf voeden zou Frida Kahlo zeggen en omring je met mensen die jou jezelf laten zijn. Hier kwam ik pas op latere leeftijd achter en is één van de meest waardevolle dingen die je jezelf kunt geven.
2. Hier en nu
Op maandag keek ik uit naar de vrijdag, de laatste dag van mijn vakantie plande ik alweer een volgende trip voor de volgende vrije dagen. Pas toen we bewuster gingen leven in het hier en nu, meer deed voor een ander en rust pakte, ervaarde ik meer geluk. Als je steeds aan morgen denkt, of liever ergens anders wil zijn, of niet kunt wachten tot je weer in bed ligt, moet je jezelf misschien afvragen of je wel echt doet wat je leuk vindt. Pas op latere leeftijd had ik mijn passie gevonden en doe ik waar ik gelukkig van wordt.
De mensen om me heen zijn me dierbaar en ik leef ‘nu’ en niet in de toekomst. De tropenjaren met kleine kinderen vond ik overigens niet altijd walhalla, maar leunde in deze tijd op het kleine geluk en de lichtpuntjes. Ik kon de kleintjes wel groot kijken, of ze slapend in bed wensen, op lastige, hectische momenten. Mijn moederhart kon dan weer opgelaten worden door een lieve blik, prachtige familietekening of een stevige knuffel, al is het moederschap soms echt een hell of a job waarbij de ’te veel openstaande tabbladen‘ een marteling kunnen zijn.
Daarbij heb ik uiteraard wel dromen die ik met affirmaties probeer te realiseren. Dit probeer ik stapje voor stapje te behalen waar ik gaandeweg van geniet. Qua financiën denk ik overigens ook niet altijd in het hier en hebben we een financiële buffer dat me rust geeft, veerkracht en met name vrijheid.
3. Stomme mensen
Sinds ik grenzen heb leren zetten en me van negativiteit heb afgekeerd, ging er een wereld voor me open. Te vaak heb ik me emotioneel laten leeg zuigen en als het er op aan kwam, er niet kon zijn voor dierbaren die me juist nodig hadden. Het gaf me geen energie en ging me er alleen maar slechter door voelen. Doordat ik een stapje terug deed van negativiteit, had ik tijd over voor anderen die mijn leven verrijkten en kreeg ik energie van dankbare mensen die positief ingesteld waren.
Ze lieten me vaker ‘ja’ op dingen zeggen en andere facetten van het leven ontdekken. Ook kon ik er daardoor zijn voor mensen die het nodig hadden en verdienden.
4. Spijt van iets niet gedaan hebben
Onderzoek toont aan dat mensen op de langere termijn meer spijt hebben van dingen die ze niet hebben gedaan, dan van dingen die ze wel hebben gedaan. Bij een rondvraag geven vrienden aan dat ze spijt hebben van reizen die ze niet hebben gemaakt, hun studiekeuze op (te)jonge leeftijd en te vaak ‘nee’ hebben gezegd op avonturen.
Op de korte termijn hebben onhandig genomen beslissingen direct impact en laten we kansen aan ons voorbij gaan doordat we bang zijn voor het onbekende. We relativeren vaak onze stommiteiten, maken het goed, ongedaan, zand over en gaan door. Jaren later zijn het juist de gemiste kansen waar we vaak het meest spijt van krijgen.
Spijt…
Dankzij het navragen bij vrienden en bekenden kwamen er mooie gesprekken op gang. Velen hebben spijt van beslissingen die samenhangen met opleiding, carrière, romantiek/relatie en ouderschap. Een vriendin haakt in op de carrière switch die ze voorbij had laten gaan en nog in dezelfde uitzichtloze baan zit. Voor mij is ze juist een inspiratiebron geweest om toch ‘ja‘ te zeggen op een nieuwe baan en ontslag te nemen bij een werkgever waar ik op mijn plek zat. Een ander geeft aan dat ze de opleiding echt had moeten afronden en ‘waarom heb ik mijn grote liefde niet uitgevraagd’ vervolgt ze. Ook hebben enkelen spijt van het te lang uitstellen van hun kinderwens en met lege handen staan.
We kunnen wel concluderen dat de meesten op latere leeftijd meer spijt hebben van de kansen die ze hebben laten liggen. Bij mij spookt het nog wel door mijn hoofd waarom ik indertijd niet dat huis in de pijp had gekocht, niet gelijk mijn hart heb gevolg qua studiekeuze, of hoe alles was gelopen als ik wel in Parijs was gebleven bij mijn puppy liefde. Achteraf, met de kennis en levenservaring van nu, lijkt dat immers een fluitje van een cent waarbij de hindernissen worden weggewuifd. En daar wint mijn oosterse nuchterheid ook, in Hardenberg zeggen we vaak, ‘dat is een koe in de kont kijken’.
5. Gezondheid op nummer 1
Gezondheid geeft een enorme vrijheid waar maar weinig mensen zich bewust van zijn, tot ze het niet meer hebben. Te lang heb ik mijn gezondheid gebagatelliseerd en bleef ik doorrennen. Daarin ben ik niet de enige als ik om me heen kijk. Uitgebluste millennials, gestreste, jonge ouders en een hoge bloeddruk is meer schering dan inslag. Velen nemen hun gezondheid voor lief, totdat je ziek wordt. Ik zie het bij velen die lachend weg wuiven dat ze liever de sportschool sponsoren dan er daadwerkelijk zijn. En bij verdrietige ziektegevallen komt het inzicht dat de gezondheid op nr. 1 zou moeten staan.
6. Tijd is waardevol, spendeer het met verstand
Voor de pandemie gingen we er heel veel op uit, wellicht zelfs iets te veel. Met de lockdown kampten we met het andere extreme, een compleet lege agenda. We waren meer thuis en gingen bank hangen. ‘Maar eerlijk’, kreeg jij voldoening van alle series op Netflix, videogames, TV, films en daarvoor de vele uitstapjes? Afgelopen jaar zijn we op onszelf neergeworpen en ging voor de TV hangen me tegenstaan.
Door ons vakantiehuisje waren veel samen met de kindjes en zijn we sterk naar elkaar toegegroeid. We gingen samen ontbijten, picknicken, veel wandelen, fietsen, kamperen, voorlezen en spendeerden de tijd veel beter. Kinderen zijn maar zo kort heel klein voor ze hun vleugels uit slaan. Vermaak is leuk en waardevol, maar als het je met een leeg gevoel achterlaat dan sla je de plank mis. Spendeer je waardevolle tijd dan ook verstandig.
Tot slot
Als je zover bent gekomen met lezen van deze blog kamp jij vast ook met een gevoel van spijt. En wees gerust; dit gevoel kennen we allemaal. Er is weinig te doen om de gemiste kansen goed te maken. Dat is dan ook de reden om vaker ‘ja’ te zeggen op kansen die je voor doen. Daarnaast adviseer ik om niet te blijven treuren over alle ‘wat als’ momenten in je leven! Doe juist iets waarmee het knagende gevoel verdwijnt waarmee je de langdurig sluimerende gevoelens omzet in concrete actie.
Succes!
Liefs Olivette
Olivette is ook actief op Instagram|Twitter| Facebook| Youtube We vinden het superleuk als je een berichtje achterlaat